Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Εντυπωσιακή εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές Β και Γ Τάξης του Πολιτιστικού Προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας στις 19, 20 και 21 Απριλίου στην Κέρκυρα. Αφορμή της επίσκεψης υπήρξε το θέμα του Πολιτιστικού Προγράμματος «Τα μνημεία της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα, τότε και σήμερα».
Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας μπροστά από το Αχίλλειον
Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας μπροστά από το Αχίλλειον

Οι μαθητές  ανά ομάδες προετοίμασαν-ανέλυσαν το θέμα  κατά  την  διάρκεια  της  χρονιάς, με ιδιαίτερη ανάπτυξη για όσες περιοχές με διατηρητέα Ενετικά  Μνημεία – Κάστρα θα υπήρχαν στην πορεία τους από  τη Χαλκίδα έως την Κέρκυρα, όπου και ο τελικός τους προορισμός.

Πρώτο σταθμό αποτέλεσε η πόλη της Ναυπάκτου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν εν αρχή στο Άνω Κάστρο με τα επάλληλα σωζόμενα σε άριστη κατάσταση τείχη και στην συνέχεια επισκέφθηκαν το Φρούριο στο λιμάνι, στον περίβολο του οποίου υπάρχει το άγαλμα του Ισπανού συγγραφέα Θερβάντες που πολέμησε στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως ναύτης στο πλήρωμα μιας Ισπανικής Φρεγάτας. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο όμορφο Κάστρο της Βόνιτσας, αφίχθησαν στην πανέμορφη πόλη της Πάργας. Οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές περπάτησαν έως το λόφο του Κάστρου όπου σώζονται σε σχετικώς καλή κατάσταση τα αμυντικά έργα του Ενετικού Κάστρου. Αφού περιηγήθηκαν για αρκετή ώρα στο ευρύτερο χώρο, παρέμειναν στην συνέχεια στην πόλη για γεύμα. Αργά το απόγευμα με ferry-boat από Ηγουμενίτσα, περαιώθηκαν στο νησί των Φαιάκων όπου και κατέκλισαν σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της πόλης στην περιοχή «Κανόνι».

Την επόμενη ημέρα η αποστολή επισκέφθηκε εν αρχή το Αχίλλειον ( Παλαιό Ανάκτορο ) όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία αυτού στην διάρκεια των χρόνων της ύπαρξης του. Εντύπωση τους προκάλεσε η αρχιτεκτονική και η πολυτέλεια του κτιρίου, σημάδι της αίγλης της εποχής των Αψβούργων ( Αυτοκρατόρων της Αυστρίας ). Στη συνέχεια επανήλθαν στο κέντρο της πόλης και επεσκέφθησαν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, μοναδικό στο είδος του, γεγονός που τους προκάλεσε εντύπωση για την ύπαρξη του στην Κέρκυρα. Την επόμενη στάση αποτέλεσε το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας το οποίο δεσπόζει στην ΒΑ άκρη αυτής σε ένα φυσικό αμυντικό χώρο, η ασφάλεια του οποίου προσαυξάνεται από την ύπαρξη της θάλασσας πέριξ αυτού και συμπληρώνεται από ένα υδάτινο αμυντικό κανάλι το οποίο προσθέτει καλαισθησία στην αρχιτεκτονική του χώρου. Για δυο ώρες οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο αυτού, επισκεπτόμενοι τα κτίσματα που σώζονται εντός αυτού, όπως το παλαιό αγγλικό Νοσοκομείο, τους χώρους στρατωνισμού της φρουράς, τα παλαιά κτίρια της ΣΕΑΠ, τον Ναό και ανέβηκαν έως το ψηλότερο σημείο αυτού, όπου υπάρχει παλαιός φάρος σε λειτουργία. Εντύπωση τους προκάλεσε η θέα προς όλα τα σημεία και ειδικότερα η εικόνα που παρουσίαζε η παλιά ιστορική πόλη της Κέρκυρας που αποτελεί διατηρητέο μνημείο της UNESCO. Μετά από μια περιήγηση στο κέντρο της παλιάς πόλης, η αποστολή γευμάτισε σε παραδοσιακό εστιατόριο όπου όλοι δοκίμασαν τοπικά εδέσματα.

Μετά το γεύμα αναχώρησαν με το πούλμαν για μια περιήγηση του νησιού. Επισκέφτηκαν στο ΒΔ τομέα του νησιού την όμορφη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας καθώς και άλλα - 2 μέρη φυσικού κάλλους. Τέλος αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο ξενοδοχείο. Το βράδυ μετά το δείπνο συναντήθηκαν στο Παλιό Δημαρχείο της πόλης με τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ Τρεπεκλή Γιάννη, ο οποίος κατάγεται από την Εύβοια και συγκεκριμένα από το Βασιλικό. Με μεγάλη συγκίνηση ο Δήμαρχος μας υποδέχτηκε στο γραφείο του, όπου προέβη σε μια σύντομη ενημέρωση για το νησί, την πόλη της Κέρκυρας αλλά και για την ιστορία του Δημαρχείου. Στους μαθητές δόθηκαν έντυπα πληροφοριακού υλικού για το νησί και την πόλη της Κέρκυρας. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκατέρωθεν ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Για το υπόλοιπο της βραδινής επίσκεψης των στην πόλη της Κέρκυρας οι μαθητές επισκέφτηκαν τον ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, και περπάτησαν στα ιστορικά καντούνια.

Την τελευταία ημέρα μετά από μια επίδοση αναμνηστικού στον Διευθυντή του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς για Ηγουμενίτσα. Επόμενος σταθμός η πόλη της Λευκάδας, στην οποία συντόμως επισκέφτηκαν τα σωζόμενα εξωτερικά τείχη αυτής. Στην πόλη παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα, τόσο για περιήγηση αυτής όσο και για γεύμα. Στην συνέχεια και ύστερα από μια στάση για ξεκούραση στο γραφικό Γαλαξίδι, επέστρεψαν αργά το βράδυ στην Χαλκίδα.

Για όλους τους προορισμούς που επισκέφθηκαν, λόγω του Πολιτιστικού Προγράμματος οι μαθητές είχαν προσεκτικά προετοιμάσει αντίστοιχες εργασίες τις οποίες και ανάγνωσαν. Ο αριθμός των μαθητών που έλαβε μέρος ήταν 55 και συνοδεύονταν από τους Πάζιο Γεώργιο, Παπαδιόχου Σοφία, Σκυλογιάννη Αφροδίτη με αρχηγό Αποστολής τον Διευθυντή του σχολείου Καπεντζώνη Ανδρέα. Οι μαθητές επέδειξαν άριστη συμπεριφορά καθ΄ όλη την διάρκεια της εκδρομής και επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το σύνολο των επισκέψεων που πραγματοποίησαν.

Οι συνοδοί καθηγητές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Τρεπεκλή Γιάννη για την θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξε, τον διευθυντή και το προσωπικό του Ξενοδοχείου DIVANI CORFU PALACE για την ζεστή φιλοξενία, αλλά και τον οδηγό μας κ Μπάνο Κων/νο για την επαγγελματική συμπεριφορά και την προσοχή στην ασφάλεια των μαθητών.
Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας