Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, βρέθηκε χθες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα Καμένα Βούρλα, τονίζοντας στην ομιλία του την «απομόνωση» της Εύβοιας από όλα τα έργα εθνικής υποδομής.
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου παραβρέθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, όπου έλαβε χώρα στα Καμένα Βούρλα την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, οφείλουμε να ξεφύγουμε από τον απολογισμό των αριθμών, αφού αυτοί μπορούν να ευημερούν αλλά η κοινωνία να στενάζει – όπως σήμερα - και να επικεντρωθούμε στο κύριο: Με τόσα έργα και τόσα χρήματα ποια είναι τελικά η ωφέλεια της κοινωνίας; Και για κάθε ένα από τα έργα αυτά πως συγκεκριμένα υλοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε η σκοπιμότητα χρηματοδότησής τους; Η λογική πως η ανάπτυξη είναι ταυτόσημη έννοια με το πόσα λεφτά θα απορροφήσουμε, είναι μια βαθιά λαθεμένη και αποτυχημένη πολιτική. Οι εισροές της επόμενης προγραμματικής περιόδου πρέπει να στραφούν προς την κάλυψη των πραγματικών περιφερειακών και κοινωνικών αναγκών. Αναγκών που έχουν σχέση με την οικονομική ανασυγκρότηση και την βελτίωση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Χρειάζεται νέος τρόπος σχεδιασμού και αποτύπωσης των πραγματικών αναγκών. Τρόπος πραγματικά δημοκρατικός, συμμετοχικός και ουσιαστικός.

Με αυτή την έννοια χρειάζεται επιμονή, αγωνιστική επαγρύπνηση και διεκδίκηση της υλοποίησης ενός πραγματικού Αναπτυξιακού Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος μέσω των Δημοσίων Επενδύσεων και της χρηματοδότησης των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, και όχι η εγκατάλειψή τους στο όνομα των αναμενόμενων Ευρωπαϊκών Πόρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, προφανώς και έχει ενδιαφέρον η συστηματική ενασχόληση και προετοιμασία για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Δράσης που προβλέπονται στην νέα προγραμματική περίοδο μέσω της πολύ-ταμειακής χρηματοδότησης τους.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να οργανώσει θεσμούς και διαδικασίες ουσιαστικής βοήθειας και προετοιμασίας για την ωρίμανση επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δράσεων και έργων που ταυτόχρονα θα εξυπηρετούν τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες.

Δεν θα αναφερθώ στα επιμέρους έργα . Όμως για ένα από αυτά που θεωρώ ότι έπρεπε ήδη να έχει εδώ και χρόνια υλοποιηθεί είμαι υποχρεωμένος να το πράξω κι ας κατηγορηθώ για έλλειψη περιφερειακής συνείδησης.

Έγινε η ανακοίνωση για την ένταξη του οδικού άξονα της βόρειας Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα και το χαιρετίσαμε. Θέτω το θέμα της Εύβοιας, διότι όσον αφορά τα έργα εθνικής υποδομής, η Εύβοια δεν απολαμβάνει τίποτε, με αποτέλεσμα στη γενική κατανομή να αισθανόμαστε ριγμένοι από αυτήν τη διαδικασία. Αν η συγκεκριμένη πρόταση παραπεμφθεί στις καλένδες τότε η Εύβοια θα βρεθεί ουσιαστικά υπό διωγμό.

Η περιφέρεια Αν. Στερεάς-Εύβοιας όντως έχει διακριτή απορροφητικότητα και ικανοποιητικές συμβασιοποιήσεις.

Χρειάζεται όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και βάρος σε νέα έργα που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.




Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας