Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 24 Απριλίου, παρουσία σχεδόν όλων των δημοτικών συμβούλων ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Στο συμβούλιο παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι των Τσιμέντων, της Σέλμαν και άλλων εργοστασίων, ενώ παρόντες ήταν Πρόεδροι και μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Χαλκιδέων. Κύριος σκοπός συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων ημερησίας διάταξης για ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία της Χαλκίδας.
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων

Το πρώτο από τα θέματα που συζητήθηκαν και που προκάλεσε και τον διαπληκτισμό κάποιων εκ των παρισταμένων ήταν το θέμα των Τσιμέντων Χαλκίδας. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Αναγνώστου αναφέρθηκε στην απόφαση της LAFARGE για το κλείσιμο του εργοστασίου, δηλώνοντας όχι μόνο την συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα των εργαζομένων αλλά και να εκφράσουν οι παριστάμενοι απόψεις για το «πώς θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε αυτήν την συνεχιζόμενη λαίλαπα που πλήττει τον τόπο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Κούκουρας, ο οποίος ζήτησε όχι μόνο την αυτονόητη εκδήλωση συμπαράστασης αλλά και το τι μπορεί να κάνει το συμβούλιο για αυτό το σημαντικό θέμα. Τόνισε μάλιστα, ότι δεν έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η λέξη λουκέτο δεν ισχύει στην περίπτωση μας. Δεν μας απέλυσαν. Μας συνέστησαν να καθόμαστε σπίτια μας, να μας πληρώνουν κανονικά για όσο καιρό διαρκέσει η διαβούλευση και κάλεσαν το Δ.Σ. του σωματείου να διαβουλευτεί πόσοι και με ποιο τρόπο θα φύγουν».

Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει την «ωραία» στάση που έχει η εταιρεία απέναντι στους εργαζομένους λέγοντας: «Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε μια αποικία. Είναι τόσο αλαζονική η συμπεριφορά τους. Μας έχουν ξεφτιλίσει στην κυριολεξία. Ξέρετε τι μας έχουν κάνει; Δεν θέλουν να πηγαίνουμε στη δουλειά, έχουν αφαιρέσει φυσικά το αντικείμενο εργασίας από την πρώτη στιγμή και για να μας αναγκάσουν να μην πηγαίνουμε στη δουλειά, μας έχουν κόψει το νερό από τα τμήματα, έχουν κόψει την καθαριότητα, την τηλεφωνική επικοινωνία, το ρεύμα, δεν υπάρχει φωτισμός πουθενά. Αυτή είναι η συμπεριφορά τους και μας ζητούν να συναινέσουμε να είμαστε τεμπέληδες, να είμαστε αργόμισθοι, κάτι που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια μας και κάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή δεν το αποδεχτήκαμε, το παλέψαμε και δικαστικά και στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει καταγραφεί η αντίθεση μας ότι είμαστε εργαζόμενοι, οι οποίοι θέλουμε με τίμιο τρόπο να βγάζουμε το ψωμί μας και όχι να μας πληρώνουν και να καθόμαστε», για να κλείσει την ομιλία του με την εξής πρόταση: «Αυτονόητο είναι ότι θα θέλαμε να ζητήσουμε πέρα από μια απόφαση που πρέπει να σταλεί στον Υπουργό Εργασίας, οτιδήποτε υπάρχει σαν αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της συγκεκριμένης εταιρείας να ασκηθεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

Στις δευτερολογίες του ο κ. Ηλίας Κούκουρας ζήτησε να υπάρξει απόφαση και όχι ψήφισμα καθώς και να στείλουν επιστολή στον κ. Βρούτση που να λέει «Όχι στις απολύσεις στη LAFARGE», ενώ επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Τσιμέντων Χαλκίδας το μόνο που θέλει είναι να μην γίνουν απολύσεις και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με ότι χρήση και να έχει. «Αν η LAFARGE δεν θέλει να το δεχτεί ας γίνει ανάληψη της επιχείρησης από άλλο τομέα, είτε αυτός είναι αυτοδιαχειριζόμενος, είτε είναι κρατικός ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Στέφανος Μπασινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας που πλήττει την Εύβοια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει μείνει πλέον ούτε μια παραγωγική μονάδα. Με έναν πρόχειρο απολογισμό μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν απολυθεί 6.850 άνθρωποι στο νομό της Εύβοιας. Ξέρουμε τι έχει συμβεί με τη Σέλμαν, τη Βιομέκ, την Ιντερκέμ, τη Νεοσέτ, την Ατλάντικ, δεν έχει μείνει παραγωγική διαδικασία».

Επισήμανε δε, τον δόλιο τρόπο της LAFARGE δηλώνοντας: «Προτίμησαν με υπόγειες διαδρομές να περάσουν κάποια πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι την απόφαση την κοινοποίησε στον κ. Χατζηδάκη ενώ δεν υποχρεούνταν από τον νόμο. Από το νόμο υποχρέωση της ήταν η κοινοποίηση στη Περιφέρεια και στον Υπουργό Εργασίας», για να κλείσει την ομιλία του ως εξής: «Καλώ άπαντες να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας, όχι μόνο για το θέμα των Τσιμέντων, είναι προμετωπίδα, είναι αρχηγός, είναι μπροστά. Υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στο νομό που θα αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Θα το κάνουμε και σίγουρα στο τέλος θα τα καταφέρουμε», αφού σύμφωνα με δήλωση του: «Κοινωνία είναι οι εργαζόμενοι, ο δήμος, κοινωνία είμαστε όλοι εμείς, δεν είναι αυτοί».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας διερωτώμενος για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μέρες από εδώ και μπρος αφού η εταιρεία είναι αποφασισμένη και κυρίως έχει κάνει ένα σχεδιασμό. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή η στάση των εργαζομένων και σήμερα και όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια στάση παράλληλη προς την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, προς τις αποφάσεις τις δικές σας έχουμε έναν λόγο παραπάνω για να τους στηρίξουμε σε αυτή τη προσπάθεια. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ τους έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα είμαστε σε αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική τους δικαίωση και η δικαίωση τους δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της απασχόλησης».

Μετά τον κ. Αποστόλου τον λόγο πήρε ο κ. Παύλοβιτς, γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς του νομού Ευβοίας, ο οποίος έχοντας μια πιο «λυρική» διάθεση χρησιμοποιώντας εκφράσεις του τύπου «όλοι γνωρίζουμε τον σιδερένιο γίγαντα στη νότια Μπασιά της πόλης μας», «..Όταν παγιδεύει στα σιδερένια νύχια του το λιμάνι των Ομηρικών τριταίων, όταν το λατομείο το 2006, απέχει 1.5 μέτρο από την ακρόπολη των επιγόνων των Πτολεμαίων ενώ έπρεπε να απέχει 80 μέτρα», προκάλεσε την άμεση αντίδραση ενός δημοτικού συμβούλου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθε να μας κάνει λογοτεχνία εδώ πέρα. Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Παύλοβιτς κάνει λογοτεχνία», προκαλώντας και την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι φέρει και η Δημοκρατική Αριστερά ευθύνες για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο για τα Τσιμέντα ήταν ο κ. Βασίλης Καθαροσπόρης, ο κ. Χρήστος Παγώνης, ο κ. Γιάννης Αδάμ, ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος, ο κ. Γιώργος Βλαχογιώργος, ο κ. Γιώργος Φραντζής, ο κ. Πολυχρόνης Τσιτίνης, ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας κ. Φάνης Σπανός και ο κ. Βασίλης Γουρνής, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων με οποιαδήποτε μέσα διαθέτουν.

Κλείνοντας το θέμα των Τσιμέντων Χαλκίδας τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Θανάσης Ζεμπίλης ο οποίος τόνισε την άρνηση του δήμου Χαλκιδέων να προχωρήσει σε καύση RDF, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο και το Σωματείο εργαζομένων το οποίο μέχρι και σήμερα ήταν αλληλέγγυο με το δήμο Χαλκιδέων. Αναφέρθηκε ακόμα στην περίεργη συμπεριφορά των εκπροσώπων του εργοστασίου αφού από την μια έλεγαν στο Λιμενικό Ταμείο ότι παραχωρούμε το Λιμάνι στο Δημόσιο για δημόσια χρήση -όταν ακόμα ήταν σε λειτουργία- ενώ τώρα που είναι εκτός λειτουργίας, ζητάνε από το Λιμενικό Ταμείο να πληρώσουν για να το κρατήσουν την ιδιοκτησία τους. «Είναι ο πλήρης παραλογισμός». Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανεργία που επικρατεί στην Εύβοια, λέγοντας ότι πρέπει όλοι οι φορείς και οι βουλευτές του νομού να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό για το πώς έχει πραγματικά η κατάσταση στην Εύβοια. Δεν παρέλειψε να καλέσει τον κόσμο και όλους τους φορείς να συμμετάσχουν στην Εργατική Πρωτομαγιά στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει ο κόσμος να βγει, να συμμετέχει και να ορθώσει το ανάστημα του» για να κλείσει την ομιλία του λέγοντας: «Πρόεδρε και Εργαζομένοι (σ.σ. Τσιμέντων) να θεωρείτε το Δημοτικό Συμβούλιο σπίτι σας».

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας