Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για την ανεργία καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε για θέματα εφ' όλης της ύλης.
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την ανεργία στη Χαλκίδα
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την ανεργία στη Χαλκίδα

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κύριος Αντώνης Κούκουρας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπή Χαλκίδας-Θήβας του ΚΚΕ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νομό Εύβοιας, λέγοντας ότι: «Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από το Γενάρη του 2011 μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης υπήρχαν καταγεγραμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ της Εύβοιας 15000. Τον Μάρτη του 2013 οι καταγεγραμένοι άνεργοι πλησιάζουν τους 20000.Έχουμε δηλαδή μέσα σε αυτό το δίχρονο μια αύξηση 25% περίπου στους ανέργους. Τον Μάρτη του 2011 οι άνεργοι που έπαιρναν επίδομα ήταν γύρω στους 6800, τώρα οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα είναι λιγότεροι από 6000. Δηλαδή ενώ έχουμε αλματώδη αύξηση της ανεργίας έχουμε ταυτόχρονη μείωση όσων δικαιούνται και παίρνουν το επίδομα ανεργίας. Από αυτούς τους καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ το ποσοστό των ανέργων στη περιοχή της Χαλκίδας είναι 58%. Ακολουθεί ο δήμος Διφυών-Μεσσαπίων, η Κύμη και το Μαντούδι. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τους καταγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ. Δεν αφορούν εμπόρους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, άλλες ειδικότητες όπως μηχανικούς αυτοαπασχολούμενους που είναι στην ανεργία ή αυτούς που βρίσκονται σε επίσχεση».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κύριος Γιώργος Μαρίνος ο οποίος αναφέρθηκε στην Εύβοια και την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της που επικρατεί πανελλαδικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Εύβοια και η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή είναι μια μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί πανελλαδικά και τονίζει τον αντεργατικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις οδυνηρές συνέπειες της επίθεσης του κεφαλαίου και της κρίσης, την έντονη απαξίωση των παραγωγικών δυνάμεων μέσα από το κλείσιμο μεγάλων, η μικρότερων βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων, την κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων και την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας που έχει πάρει και στη περιοχή μας ανεξέλεκτες διαστάσεις».

Αναφέρθηκε ακόμα στο κλείσιμο των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής αρχίζοντας από το πιο πρόσφατο του Τσιμεντάδικου, στο οποίο η πολυεθνική ΑΓΕΤ – LAFARGE αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο πετώντας στους δρόμους τους 236 εναπομείναντες εργαζομένους έχοντας ως κύριο στόχο: «Την αύξηση των κερδών της στοχεύοντας στην πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του χώρου γενικότερα και ειδικότερα του χώρου του λιμανιού που βρίσκεται το εργοστάσιο της Χαλκίδας, προσαρμόζοντας την παραγωγική διαδικασία στα εργοστάσια στο Βόλο και στο Μηλάκι του Αλιβερίου, εντείνοντας την εκμετάλλευση στους εργάτες που εργάζονται σ αυτά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εργοστάσια «ΣΕΛΜΑΝ», «ΒΙΟΜΕΚ», «ΝΕΟΣΕΤ», «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», στα εργοστάσια μετάλλου «ΒΕΤ», και «ΜΗΧΑΝΙΚΗ», στο εργοστάσιο πλαστικών «ΠΛΕΞΑΚΟ», στο εργοστάσιο Αμυντικής βιομηχανίας «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ» στην Κύμη και σε άλλες επιχειρήσεις δηλώνοντας τη στήριξη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στους εργαζόμενους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλη αυτή την περίοδο, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αντιπαλεύουν την επίθεση της εργοδοσίας, αντιτάσσονται στις απολύσεις, στις μειώσεις των μισθών, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, στηρίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Χρησιμοποιούμε όσους τρόπους διαθέτουμε για να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στη βουλή, επιμένουμε στην ανάπτυξη κινήματος εργατικής αλληλεγγύης. Βρισκόμαστε κοντά στους ανέργους απαιτούμε την ουσιαστική προστασία τους. Σ αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα, δίνοντας μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για να μην χαθούν θέσεις εργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν, για την προστασία του δικαιώματος δουλειάς. Αυτό κάνουμε σήμερα στα εργοστάσια, σε μονάδες λευκού κρέατος, στα Σούπερ Μάρκετ της αλυσίδας Γαληνού».

Έπειτα έθεσε το ερώτημα γιατί όμως κλείνουν εργοστάσια, επιχειρήσεις και απολύονται εργαζόμενοι; Γιατί πρώτον: «Ο καπιταλισμός είναι βάρβαρο σύστημα. Είναι το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα που τα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη, την εργατική της δύναμη (που είναι εμπόρευμα), για να αποκομίσουν τη μέγιστη υπεραξία, την απλήρωτη εργασία, το κέρδος».Συνέχισε λέγοντας ότι: «Οι καπιταλιστές μειώνουν την παραγωγή η κλείνουν επιχειρήσεις γιατί δεν τους συμφέρει το ποσοστό κέρδους. …Σε κάθε περίπτωση πετάνε εργαζόμενους στο δρόμο. Οι φτωχοί αγρότες πλήττονται από της αντιαγροτική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαική Ενωσης, ξεκληρίζονται. Αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι ,βιοτέχνες, επαγγελματίες πιέζονται ,συντρίβονται από τα μονοπώλια, κλείνουν τα μαγαζιά τους», για να κλείσει με την εξής δήλωση: «Η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι αγιάτρευτες αρρώστιες του καπιταλισμού. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν έδωσε ,δεν μπορεί να δώσει λύση και να εξασφαλίσει το δικαίωμα εργασίας για όλους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ψέματα της κυβέρνησης ειδικά όσον αφορά τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και στα προγράμματα επιχειρηματικότητας των νέων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται πως υπάρχει μέλλον με τα προγράμματα μερικής και προσωρινής απασχόλησης που έχουν ημερομηνία λήξης, απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα. Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως μέσο ανατροπής εργασιακών δικαιωμάτων και συμβαδίζουν με προνόμια, με χρηματοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας με τα χρήματα των εργαζομένων, τα κονδύλια του ΟΑΕΔ . Δεν έχουν καμία προοπτική οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες , οι νέοι και οι νέες στα 5ντάμηνα προγράμματα της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» με την εμπλοκή των δήμων και των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που είναι ο νέος μηχανισμός χειραγώγησης. Δεν έχουν καμία προοπτική τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους και τις νέες. Απαξιώνονται οι σπουδές τους, χάνουν χρόνο, υπονομεύεται το μέλλον τους».

Στο ερώτημα για το τι κάνουμε από εδώ και μπρός τόνισε την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος η οποία θα γίνει: «Με οργάνωση στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς, μαζικά, ζωντανά συνδικάτα με πλούσια εσωτερική λειτουργία και δράση για κάθε εργατικό, λαικό πρόβλημα καθώς και με ενίσχυση της ικανότητας οργάνωσης και κινητοποίησης των ανέργων, κέρδισμα ταλαντευόμενων εργατικών δυνάμεων, συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και αναβάθμιση όλων των μορφών συλλογικής λήψης των αποφάσεων με έντονη δράση».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο κόμμα που συγρότησε ο Αλαβάνος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το κόμμα που συγκρότησε ο Αλαβάνος αλλά και κόμματα όπως το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ, επιχειρείται αποπροσανατολισμός του λαού για την έξοδο από το Ευρώ που παρουσιάζεται ως φιλολαική λύση». Επιπλέον, αναφερόμενος και στην 21η Απρίλη δήλωσε ότι: «Δεν δικαιολογείται ούτε η ελάχιστη ανοχή στο φασιστικό έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. Οι σύγχρονοι ταγματασφαλίτες είναι τα μαντρόσκυλα του καπιταλισμού, της μεγαλοεργοδοσίας που καθημερινά υποστηρίζουν τα δικά της συμφέροντα, εχθρεύονται την εργατική , λαική πάλη, επιχειρούν να διασπάσουν την εργατική τάξη, χτυπάνε τους μετανάστες, έχουν θρησκεία τους το ρατσισμό», ενώ για την Μανωλάδα είπε ότι:«Η δολοφονική επίθεση των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους στη Μανωλάδα είναι ένα παράδειγμα που τονίζει πόσο αδίστακτη είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η αντιλαϊκή πολιτική που τη στηρίζει, πόσο επικίνδυνος είναι ο ρατσισμός και η προσπάθεια διαχωρισμού , διάσπασης της εργατικής τάξης».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Ο λαός έχει τη δύναμη να κτίσει μια νέα Ελλάδα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποδεσμευμένη από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, την Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ , με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, με άλλα κράτη και λαούς. Μόνο με αυτές τις προυποθέσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα η πλήρης εργασία για όλους ,η δωρεάν Υγεία, Πρόνοια , Παιδεία, ο λαικός πολιτισμός και αθλητισμός , η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, να εξασφαλιστεί το μέλλον της νεολαίας, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού. Αυτή είναι η λύση που αντιστοιχεί στα εργατικά , λαικά συμφέροντα, αυτή τη λύση κτίζουμε παλεύοντας για όλα τα λαικά προβλήματα, δίνοντας τη μάχη στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις της περιοχής, σε κάθε μέτωπο πάλης».

Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση, με τους παρευρισκόμενους να διατυπώνουν τις ερωτήσεις τους στον κ. Γιώργο Μαρίνο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο σε έναν επικοδομητικό διάλογο.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας