Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στη Χαλκίδα βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στις 27 Απρίλη, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον Κοψαχείλη Τιμολέων, ενόψει του Προσυνεδρίου της Στερεάς, με κύριο στόχο τη συνάντηση με τοπικούς φορείς για την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός. Μετά τις συναντήσεις ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία υπήρξε η ευκαιρία για έναν επικοδομητικό διάλογο.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλης Λάμπρου,Κωνσταντίνος Μάλλιαρης, Κοψαχείλης Τιμολέων, Νικόλαος Θωμόπουλος και Κωνσταντίνος Κολοκοταράς
Από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλης Λάμπρου,Κωνσταντίνος Μάλλιαρης, Κοψαχείλης Τιμολέων, Νικόλαος Θωμόπουλος και Κωνσταντίνος Κολοκοταράς

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Τομεάρχη Οργανωτικού ΝΔ Ευβοίας κ. Θωμόπουλο Νικόλαο, το Διευθυντή Παραγωγικού Τομέα κ. Κλοκοταρά Κωνσταντίνο και τον κ. Βασίλη Λάμπρου εκπρόσωπο της Γραμματείας Συνδικαλισμού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ηταν να παραστεί στη Συνέντευξη Τύπου αυτό δεν κατέστη δυνατόν, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Μεγαρο Μαξίμου δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί.

Την έναρξη της ομιλίας έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Μάλλιαρης, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο οποίος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους τοπικούς φορείς. Αρχικά, επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιο Μπουραντά και στη συνέχεια τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη. Έπειτα συναντήθηκαν με τους ακόλουθους φορείς:

 1. Οικονομικό Επιμελητήριο
 2. Ένωση Πτηνοτρόφων Ευβοίας
 3. Ιατρικό Σύλλογο
 4. Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας,
 5. Ένωση Ξενοδόχων Ευβοίας,
 6. Εμπορικό Σύλλογο
 7. Φαρμακευτικό Σύλλογο
 8. Τεχνικό Επιμελητήριο Ευβοίας
 9. ΔΑΚΕ
 10. Αγροτικούς συνεταιρισμούς της Εύβοιας
 11. Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, στο οποίο παρεβρέθη και ο Πρόεδρος των Τσιμέντων Χαλκίδας και ο Πρόεδρος της ΣΕΛΜΑΝ.
 12. Ελένη Αϊδινή, Πρόεδρο της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Τιμολέων Κοψαχείλης βουλευτής Γρεβενών, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους φορείς που ανταποκρίθηκαν τόσο θετικά στο κάλεσμα και στον αγώνα που δίνουν για το κοινό συμφέρον αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψης: «Βρισκόμαστε σήμερα στη Χαλκίδα στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαβουλεύσεων του κόμματος για το 9ο Τακτικό Συνέδριο. Η Νέα Δημοκρατία σπάζοντας στεγανά δρομολόγησε αυτή την διαδικασία να κατέβει κατευθείαν στην κοινωνία, να αφουγκραστεί την ίδια την κοινωνία, να καταγράψει τις προτάσεις της, να λάβει προτάσεις, να τις επεξεργαστεί και επεξεργασμένες να της παραδώσει στην κυβέρνηση για την οποιαδήποτε λύση. Είναι πάρα πολύ θετικό ότι όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα. 14 φορείς είδαμε σήμερα, μας έθεσαν υπόψιν μας και τα τοπικά και τα γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω για αυτή την συνεργασία και για την ανταπόκριση στο κάλεσμα τους.

Να επισημάνω ότι αυτή η πρωτοβουλία της Ν.Δ. βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Είναι πολύ θετικό γιατί όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να αφουγκράζεσαι από τους ίδιους τους φορείς να σου μεταφέρουν οι ίδιοι οι φορείς την αγωνία τους  και τα προβλήματα τους. Θέλω να τους συγχαρώ και όλους για τον αγώνα πραγματικά που δίνουν για το κοινό συμφέρον. Συζητήσαμε αρκετά θέματα, νομίζω ότι βγήκαν αξιόλογα συμπεράσματα. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλα τα κομματικά στελέχη που με τη συνδρομή τους βοήθησαν ώστε αυτό το Συνέδριο να έχει επιτυχία. Όλες οι προτάσεις επεξεργασμένες θα βοηθήσουν πολύ την περιοχή.

Βιώνουμε μια δυσκολη πραγματικά συγκυρία και σε αυτην την δύσκολη συγκυρία όλοι προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Πιστεύω ότι οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Μπορούμε να παλεύουμε και έχουμε τη δύναμη να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για το καλό του τόπου για το καλό της πατρίδας. Η ΝΔ αποδεικνύει με αυτήν την διαδικασία ότι τολμάει να αλλάξει δομές να εκσυγχρονιστεί , τολμάει να έχει άμεση επαφή με την κοινωνία και αποδεικνύει έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να είναι ο εγγυητής, η παράταξη εκείνη η οποία θα δρομολογήσει ένα καλύτερο αύριο. Έρχονται αλλαγές και αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση μας τις αφουγκράζεται. Να είστε όλοι καλά»!

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν τα μηνύματα που πήρε το κλιμάκιο από την σημερινή συνάντηση με τους φορείς, την φοροδιαφυγή, τις υποδομές, καθώς και τι μηνύματα μετέφερε το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας.

1) Ποια ήταν τα μηνύματα που πήρατε  από τις συναντήσεις με τους φορείς και πιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός;

Απ. «Ο νομός το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ανεργία. Είναι κυρίαρχο πρόβλημα και της τοπικής κοινωνίας, που μας κατέθεσαν ότι είναι αρκετά ψηλό,  στο 65% ειδικά στους νέους ένα πρόβλημα που ταλανίζει γενικότερα την κοινωνία αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση με δράσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται και  ηδη έχουν δρομολογηθεί. Για παράδειγμα όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν έστω και για 5-8 μήνες να προσλάβουν όσο προσωπικό έχουν άλλο τόσο χωρίς να επιβαρυνθούν καμία δαπάνη. Τρέχει το Υπουργείο Εργασίας αρκετά προγράμματα κατάρτισης ανέργων, 6μηνα-8 μηνα,  θα δώσουν μια ανάσα. Σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως πρέπει να το κατανοήσουμε να χωνέψουμε ότι θέλει ριζική λύση, η χώρα χρειάζεται νοικοκύρεμα, να μην χάσει ούτε μια ευκαιρία, ούτε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε σπατάλες. Αν νομίζω κινηθούμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση και με τα θετικά μηνύματα που άρχισαν σιγά-σιγά να φαίνονται ίσως ξεπεράσουμε γρηγορότερα την κρίση».

2) Μιλήσατε για τις υποδομές;

Απ. «Μιλήσαμε για τις υποδομές. Οι υποδομές είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει αρκετές περιοχές, το δικό σας οδικό δίκτυο, ο προαστιακός, το νοσοκομείο σας, προβλήματα που χρόνια ταλαιπωρούν την περιοχή και δυστυχώς την δύσκολη αυτή εποχή καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε και αυτά. Απευθύνθηκα στον Αντιπεριφερειάρχη και στο Δήμαρχο και έθεσα ένα σοβαρό προβληματισμό. Επιτέλους σαν Περιφέρεια να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να γίνει μια στόχευση σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε πρώτα. Ποια υποδομή είναι η πλέον απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να την δρομολογήσουμε για να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Αυτή η λογική ότι κάνουμε μελέτες, ότι κάποιοι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους, ωριμάζουμε έργα τα εντάσσουμε σε ένα πρόγραμμα σε βάρος της ανάγκης της κοινωνίας του τόπου, είναι ανάγκη να σταματήσει».

3) Διαπιστώσατε κάτι τέτοιο δηλαδή;

Απ. «Είναι μια παθογένεια. Όχι. Διαπίστωσα ότι αυτή τη στιγμή πάρα πολλά έργα τα οποία έχουν ωριμότητα και δεν είναι εξίσου απαραίτητα, επειδή δεν υπάρχουν μελέτες για άλλα έργα τα οποία είναι πρώτη προτεραιότητα, δυστυχώς για να μην χαθούν πόροι θα αναγκαστούμε να τους δώσουμε την προτεραιότητα που πρέπει».

4) Εστιάσατε την προσοχή σας δηλαδή  στα προβλήματα της Εύβοιας; Δεν πήρατε κάποιες ιδέες  ή γνώμες για το Συνέδριο που πρόκειται να γίνει σήμερα;

Απ. «Η διαδικασία αυτή θα γίνει αύριο. Σήμερα η διαδικασία ήταν να δεχθούμε τους φορείς να τους συναντήσουμε να τους αφουγκραστούμε να καταγράψουμε προβλήματα και αγωνίες. Αυτός ήταν ο σκοπός της σημερινής επίσκεψης εδώ στην Εύβοια».

5) Και το συμπέρασμα;

Απ. «Θετικός είναι ο απολογισμός. Οι φορείς ανταποκρίθηκαν, θα επεξεργαστούμε τα θέματα τα οποία έθεσαν, μας καταθέσαν υπομνήματα . Όλα αυτά τα υπομνήματα θα τα επεξεργαστούμε σε κομματικό επίπεδο και τις προτάσεις μας και τις επισημάνσεις μας θα τις μεταφέρουμε στη  Κυβέρνηση. Αυτή είναι η αποστολή μας. Δεν ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα».

6) Είστε αισιόδοξος μετά την λήψη των μηνυμάτων που πήρατε και εκτός συνεδρίου;

Απ. «Είναι δύσκολα τα πράγματα και βλέπετε ότι η κοινωνία κάνει υπομονή. Εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά βλέπει ότι αρχίζει να κινείται και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα φανεί ότι έχει γίνει και μια πιο ουσιαστική δουλειά, που στην κοινωνία έξω δεν την περάσαμε μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, τομές, συγχώνευση οργανισμών, περιττές δαπάνες,. Νωρίτερα για παράδειγμα μόνο από την σχολική στέγη εξασφαλίστηκαν εδώ στη Χαλκίδα 120.000€. για το 2013, από τα ενοίκια με την μεταφορά υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια. Να φανταστείτε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εκεί που στεγαζόταν πλήρωνε 225.000€ το μήνα μέχρι πριν 4 μήνες που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Παιδείας».

7) Τι μηνύματα σας μετέφερε το Εργατικό Κέντρο;

Απ. «Την αγωνία τους για την ανεργία, την αγωνία τους για να μην χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Είναι μια δικαιολογημένη αγωνία. Ξέρετε πολύ καλά ότι όποια θέση χάνεται έχει επίπτωση και στην αγορά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Εύχομαι πραγματικά στις 2-3 μεγάλες παραγωγικές μονάδες εδώ της περιοχής να βρεθεί μια λύση».

8) Είναι πιθανόν να γίνουν συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές  ή με κάποιους πρώην βουλευτές που δεν είναι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά προέρχονται μέσα από αυτόν στο άμεσο μέλλον;

Απ. «Αυτό το πράγμα δεν αποκλείεται ποτέ. Πάντα γίνονται τέτοιες κουβέντες και πάντα πρέπει να γίνονται».

9) Ποιος ο τρόπος που σκέφτεται το κόμμα σας να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή; Και πως  θα αντιμετωπίσει αυτούς που κυκλοφορούν ελεύθερα έξω και χρωστάνε τόσα χρήματα;

Απ. «Πριν από όλα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Για να πετύχει οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να το θέλει και να το απαιτήσει και η ίδια η κοινωνία. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν ζητάμε την απόδειξη, δεν μπορούμε να απαιτούμε από την πολιτεία να εφαρμόσει μέτρα. Η πολιτεία τι έχει κάνει;  Έχει γίνει μια τεράστια φορολογική μεταρρύθμιση. Πλέον όλα είναι μηχανογραφημένα. Μέχρι τέλος του μήνα πιστεύουμε ότι το 80% του Taxis 2 θα είναι σε λειτουργία, άρα θα μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει  οποιαδήποτε επιχείρηση. Εκεί ήταν και η αδυναμία μας. Δεν μπορείς χωρίς να έχεις μηχανοργάνωση. Σήμερα που υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα να μην τα χρησιμοποιείς. Για να μπορέσεις να πατάξεις την φοροδιαφυγή. Αλλά σας ξαναλέω πάλι είναι ουσιαστικό. Πρέπει να το απαιτήσει και η κοινωνία. Και η ίδια η κοινωνία με την δική της συμβολή, ζητώντας το πιο απλό. Την απόδειξη για την οποία καταβάλλει ο ίδιος το ΦΠΑ. Αν αλλάξει και αυτό το κλίμα νομίζω ότι θα γίνουν αρκετά πράγματα σε αυτό το κομμάτι της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά το άλλο κομμάτι. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νομοθετήματα τα οποία προστατεύουν και δίνουν την δυνατότητα σε πολίτες που έχουν φοροδιαφύγει να εξαντλούν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος. Γίνεται μια προσπάθεια και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να δρομολογηθούν αυτές οι διαδικασίες που θα επισπεύδουν  την ποινική δίωξη τους πολύ πιο γρήγορα, να τελειώνουν γρήγορα οι υποθέσεις  και να μπορούμε να εισπράττουμε αξιοποιώντας την περιουσία που έχουν γρήγορα. Είναι ένας στόχος του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης που νομίζω ότι γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί».

10) Θα μεταφέρετε τις προτάσεις;

Απ. «Βεβαίως και θα τις μεταφέρουμε. Για αυτό είμαστε εδώ».

11) Τα μηνύματα για το πώς βλέπουν την πορεία της κυβέρνησης οι πολίτες του νομού Ευβοίας τι λένε;

Απ. «Δεν συζητήσαμε με πολίτες. Συζητήσαμε μόνο με φορείς».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας