Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου στη Χαλκίδα και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο της Αρέθουσας, δίπλα από το φυτώριο Σταμελου απέναντι από τα ΚΤΕΛ Χαλκίδας, στη νότια είσοδο της πόλης της Χαλκίδας.
Η πηγή της Αρέθουσας στο χθες και στο σήμερα
Η πηγή της Αρέθουσας στο χθες και στο σήμερα

Η εκδήλωση είχε τίτλο Living Walls Chalkida και διοργανώθηκε από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας «Πνοή στην Εύβοια» του Δικτύου Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων Χαλκίδας, σε σύμπραξη με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας.

Ιστορία:

Το Living Walls ουσιαστικά πρόκειται για τέχνη του δρόμου, δηλαδή graffiti, η οποία ξεκίνησε το 2010 στην Ατλάντα. Σκοπός του είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε πόλη με κύριο στόχο την σύνδεση των καταστάσεων που ζούμε με την ιστορία και τον αυριανό τρόπο ζωής της πόλης, μέσω της τέχνης του graffiti σε ξεχασμένους τοίχους, ώστε να αναδειχθεί η κάθε περιοχή. Η είσοδος στις εκδηλώσεις αυτές είναι πάντα ελεύθερη.

Μια τέτοια λοιπόν εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και σήμερα στην ξεχασμένη και για πολλούς ίσως άγνωστη Πηγή της Αρέθουσας στη Χαλκίδα. Επιγραμματικά η λέξη Αρέθουσα είναι το θηλυκό της μετοχής του ρήματος αρέθω, που σημαίνει την πηγή που αναβλύζει με πολύ νερό. Σύμφωνα με τον μύθο η Αρέθουσα ήταν νύμφη των πηγών και των δασών συνοδός της Θεάς Άρτεμης, θυγατέρα του Νηρέα (εξ ου Νηρηίδα νύμφη) και της Δωρίδας. Αυτήν αγάπησε ο ποτάμιος θεός Αλφειός, τον οποίο για να αποφύγει η Αρέθουσα διαπέρασε τη μεταξύ Πελοποννήσου και Σικελίας θάλασσα και φθάνοντας στη παρά τις Συρακούσες νήσο Ορτυγία μεταμορφώθηκε από την Άρτεμη σε «πηγή» πλούσια σε γάργαρο νερό. Τότε ο Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ισχυρό υποθαλάσσιο ποταμό την ορμητικότητα του οποίου δεν μπόρεσε να εμποδίσει ούτε ο Αδρίας (Αδριατικό πέλαγος) ώστε να ενώσει τα ύδατα του με εκείνα της πηγής της Αρέθουσας.

Σήμερα η πηγή ήταν ξεχασμένη και παραμελημένη από την πολιτεία. Σκουπίδια και καλάμια κάλυπταν την ομορφιά της καθιστώντας την μη επισκέψιμη για το κοινό. Με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και εθελοντική εργασία του κ. Παναγιώτη Συκιώτη, μέλος της Λιμενικής Επιτροπής της Χαλκίδας, ο χώρος καθαρίστηκε, ενώ κατασκευάστηκαν και πεζούλια ώστε πλέον να είναι επισκέψιμος στο κοινό.

Παρελθόν:

Παρόν:

 

Σήμερα, 28 Απρίλη 2013:

Σε αυτό λοιπόν το πανέμορφο τοπίο διεξήχθη σήμερα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με την Χαλκίδα όμως για άλλη μια φορά να είναι απούσα. Ωστόσο όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά από το Ωδείο Μαρσύας να ερμηνεύουν τραγούδια, να δούνε «ζωντάνα» την ανάπλαση του τοίχου από νεαρούς καλλιτέχνες που έκαναν graffiti, να «ξεφύγουν» για λίγο από την φασαρία και το καυσαέριο της πόλης και κυρίως να γνωρίσουν τον χώρο, ο οποίος μόνο ορατός δεν ήταν πριν τον καθαρισμό του από τις στοίβες καλαμιών και τα σκουπίδια. Φυσικά από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αθλητές του κανόε καγιάκ, οι οποίοι απόλαυσαν τα νερά της Αρέθουσας, τα οποία πλέον είναι πόσιμα, ενώ χάρισαν στιγμές διασκέδασης στα μικρά παιδιά, αφού τους έδωσαν την ευκαιρία να κάνουν βόλτες με τα κανό τους στη λίμνη.

Είναι πολύ ευχάριστο να διοργανώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί όσο γραφική και κουραστική να γίνεται η επανάληψη, η Χαλκίδα όπως και να το κάνουμε έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει μνημεία και χώρους που αξίζουν την προσοχή και την φροντίδα όλων μας και κυρίως την ανάδειξη τους, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για όσους έρχονται να την επισκεφθούν.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία όλων των φορέων τόσο για τον καθαρισμό όσο και για την εκδήλωση σήμερα. Μακάρι και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους για να γίνει ακόμα ομορφότερη η πόλη μας και να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

Σημείωση: Οι φωτογραφίες πριν τον καθαρισμό προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του κ. Παναγιώτη Συκιώτη.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας