Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σήμερα 1 Μαΐου στη Χαλκίδα έλαβε χώρα στην Υψηλή Γέφυρα η συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας
Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας

Στη συγκέντρωση το παρόν του έδωσε αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους εργαζόμενοι, τοπικοί φορείς καθώς και βουλευτές. Η φετινή Πρωτομαγιά επισκιαζόταν κυρίως από το γεγονός του κλεισίματος ή την πρόθεση του κλεισίματος εργοστασίων της Χαλκίδας. Εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της ΣΕΛΜΑΝ και της ΝΕΟΣΕΤ ήταν όλοι εκεί να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο στις απολύσεις και στις απαξιωτικές συμπεριφορές που υφίστανται από την εργοδοσία των εκάστοτε επιχειρήσεων.

Κάτω από την σκιά των απολύσεων και της συνεχούς πίεσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι, δεν μπορούσαν να μην λείπουν και τα επεισόδια και οι αντιδράσεις. Ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης δέχθηκε τις αποδοκιμασίες των παρισταμένων, που θεώρησαν ότι το κόμμα που εκπροσωπεί είναι συμμέτοχο σε αυτήν την κατάσταση- θεωρώντας ντροπή από την μεριά των εργαζόμενων- που βεβήλωσε έναν ιερό χώρο με τον ερχομό του στη συγκέντρωση. Αντίδραση όμως υπήρξε και όταν θέλησε να πάρει τον λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Τσιμέντου.

Σε συζήτηση με τον κ. Αθανάσιο Γιαπλέ, Πρόεδρο του Σωματείου της ΙΝΤΕΡΚΕΜ για το τι συμβαίνει μετά το κλείσιμο του εργοστασίου και το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2012 αναφέρθηκε στην επίσχεση εργασίας που βρίσκονται οι εργαζόμενοι από τις 15 Οκτωβρίου καθώς και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η απόφαση τότε είχε βγει υπέρ των εργαζομένων με υποχρέωση της εταιρείας να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου Σεπτεμβρίου, πράγμα όμως που δεν έγινε ποτέ από την εταιρεία. Έτσι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάσχεση περιουσίας της εταιρείας.

Παράλληλα, η εταιρεία είχε κάνει αίτηση εξυγίανσης του άρθρου 106 με την αιτιολογία ότι έχει βρει στρατηγικό επενδυτή για να αγοράσει τον όμιλο της Νεοχημικής, θυγατρική της οποίας είναι η ΙΝΤΕΡΚΕΜ. Οι εργαζόμενοι τότε έκαναν παρέμβαση στη δίκη ζητώντας αναβολή με την αιτιολογία ότι αν υπάρχει πραγματικός επενδυτής να ερχόταν σε επαφή με εκπροσώπους εργαζομένων ώστε να τους εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας.

Σημείωση: η δίκη δεν είχε ανακοινωθεί αλλά είχε προγραμματιστεί να γίνει κρυφά, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι.

Και το Σωματείο της Ιντερκέμ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων ενώ τώρα συμμετέχουν ενεργά μαζί με τους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας, στο ενημερωτικό περίπτερο που έχει στηθεί στην Αβάντων.

Τον λόγο στην εκδήλωση πήραν ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Πρόεδρος του Σωματείου των Τσιμέντων Χαλκίδας κ. Ηλίας Κούκουρας, η κ. Μαρία Γιαμά Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ευβοίας , ο κ. Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και ο Γεωργακόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Χαλκίδας.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κεντρικής Εύβοιας καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το πέρας όλων των ομιλιών, ακολούθησε συναυλία με επαναστατικά τραγούδια και η συγκέντρωση έληξε γύρω στη 1 χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας