Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιστολή του ο Γιάννης Σιαγιάννης, επικεφαλής της παράταξης «Eνεργοί Δημότες» του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, κατηγορεί το Δήμο Κύμης και προσωπικά τον Δημήτρη Θωμά ότι δεν έχει υποβάλλει σωστή πρόταση για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007.
Γιάννης Σιαγιάννης
Γιάννης Σιαγιάννης

Ιστορικό:

Όπως ίσως θυμόμαστε, μεγάλα τμήματα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου κηρύχτηκαν πυρόπληκτες περιοχές με την οριοθέτηση που έγινε με το ΦΕΚ 2024/Β του 2007. Για την ενίσχυση τότε των πληγέντων περιοχών είχε συστηθεί το Ε.Τ.Α.Ε.Α. (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών).

Με το ΦΕΚ 667/Β υπήρξε η εκκαθάριση του Ν.Π.Δ.Δ. Ε.Τ.Α.Ε.Α. άρα και η κατάργησή του.

Με το ΦΕΚ 3557Β/31-12-12 αλλά και την ΚΥΑ 55923/18-12-12 «Μετά την κατάργηση του ΕΤΑΕΑ συνεχίζεται η χρηματοδότηση των έργων που είχαν εγκριθεί και είχαν εισαχθεί στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και εντάσσονται νέα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών απ’ τις πυρκαγιές του 2007».

«Προτάσεις για ένταξη νέων έργων… υποβάλλονται και στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το ύψος που αναλογεί σ’ αυτήν είναι 7.000.000 ευρώ».

«Οι ετήσιες πιστώσεις αυτές των έργων αποτελούν δέσμευση και είναι καθ’ υπέρβαση του Ορίου Πιστώσεων του Εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε. καθόσον αποτελούν έσοδα από δωρεές ιδιωτών».

Οι προτάσεις υποβάλλονται απ’ τους Δήμους προς την Περιφέρεια εντός τριών μηνών (πέρας προθεσμίας 28/3/13) και αφορούν το πρόγραμμα του 2013 και εφεξής.

Οι προτάσεις πέραν των άλλων προϋποθέσεων θα πρέπει «να αφορούν έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών απ’ τις πυρκαγιές του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου του 2007».

Αυτά για το ιστορικό.

Τι θα περίμενε κανείς από μια Δημοτική Αρχή που σέβεται τη λειτουργία του θεσμού και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του οποίου έχει τη διαχείριση ; Θα περίμενε κανεις να γνωστοποιήσει το κρίσιμο για τη περιοχή θέμα, να τεθει σε λειτουργία ο Δημoκρατικός προγραμματισμός, να υπάρξει σχετική Δημόσια διαβούλευση και, βέβαια, ο τελικός και αποφασιστικός συντάκτης της όποιας πρότασης να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το οποίο, ο κ. Θωμάς, το χρειάζεται φαίνεται ως επικυρωτικό όργανο των προσωπικών του επιλογών.

Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά ο κ. Δήμαρχος επιβεβαιωνει οτι την «έχει δει αλλιώς» με το ρόλο του.

Αναζητήσαμε στις υπηρεσίες του Δήμου την όποια πρόταση και η προσπάθεια υπήρξε άκαρπη.

Ανακαλύψαμε όμως την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Θωμάς και το περιβάλλον των συνεργατών του, στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας. Είναι μια πρόταση προϋπολογισμού 2.870.500 ευρώ με τις παρακάτω επιμέρους προτάσεις τις οποίες και παραθέτουμε.

Προτάσεις.

1. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δημ. Ενότητας Αυλώνος. 615.000

2. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τοπ. Κοινοτήτων Αγ. Γεωργίου και Παραμεριτών. 615.000

3. Βελτίωση οδού Κρεμαστός – διασταύρωση Αγ. Γεωργίου-Ορολογι 615.000

4. Ανάπλαση πυρόπληκτων περιοχών Δήμου. 255.000

5. Ανάπλαση πλατείας Αγ. Λουκά. 195.610

6. Ανάπλαση πλατείας Πρασίνου. 252.630

7. Ανάπλαση κέντρου Αλιβερίου. 321.500

Σύνολο: 2.870.500 €

Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση εκφράζει την σκοπιμότητα, την «προχειρότητα και την έλλειψη συνείδησης του πράττειν, του κ. Θωμά αποκλειστικά.

Και αυτό γιατι είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν την γνωρίζουν ούτε καν οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Είναι μια πρόταση πρόχειρη (έτσι χαρακτηρίστηκε) αλλά, κυρίως, μια παράθεση έργων σκοπιμότητας και υστερόβουλης υποβοήθησης των προσωπικών του πολιτικών.

Γιατί σημασία έχει να εντάξουμε την πρωτογενη παραγωγή στα πλαίσια της ανασυγκρότησης και δια μέσου της οδοποιίας και όχι να εντάσσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων (Παραμερίτες) στα πλαίσια της ανασυγκρότησης των πληγέντων περιοχών απ’ τη πυρκαγιά.

Δεν μπορούμε να εντάσσουμε αναπλάσεις που χρηματοδοτούνται απ’ άλλους φορείς (απαγορεύονται ρητά) ξεχνώντας τις πραγματικές πυρόπληκτες ζώνες και χωριά.

Κάποιες προτάσεις προκαλούν μειδιάματα αλλά και απογοήτευση για το «κατάντημα» της ποιότητας της απόπειρας ανασυγκρότησης του πυρόπληκτου Δήμου μας.

Γιατί, πώς είναι δυνατόν να μην υπολογίζεις στη πολιτιστική και τουριστική ανασυγκρότηση του Δήμου τον Ενετικό πύργο στο Αυλωνάρι, το μνημειο του Αγ. Δημήτριου, τον Πύργο του Τραχηλίου καθώς και άλλα σημεία που χρήζουν αμεσης παρέμβασης και που θα αναφερθούμε εκτενώς στο άμεσο μέλλον.

Πως είναι δυνατόν σε ένα πλήθος αναγκών που υπάρχουν και αφορούν την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών, να μην εκφράζονται και οι ίδιες, αλλά και οι Αιρετοί εκπρόσωποι τους.

Στόχος αυτής της παρέμβασής μας ήταν να αναδείξουμε όλο το παρασκήνιο , την λειτουργία και τη μεθοδολογία της Δημοτικής Αρχής.

Απαιτούμε την αναθεώρηση της πρότασης και την επανυποβολή της, αφού οι ζωντανές και ενεργές δυνάμεις του τόπου εκφραστούν, καθώς και στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει μια αξιολογημένη, ώριμη και σοβαρή πρόταση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων απ’την πυρκαγιά περιοχών του Δήμου μας.

Είναι το λιγότερο που ο κ. Θωμάς έχει να κάνει.

Γιατί κανείς δεν του χορήγησε λευκή επιταγή.!
Δημοφιλή σήμερα

Στα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store

Στα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store

15/12/2018
Το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store, στη Χαλκίδα....
Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

13/12/2018
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Παλίρροια στην παραλία της Χαλκίδας, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου ...
Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

14/12/2018
Άγνωστοι λήστεψαν χρηματαποστολή της Τράπεζας Πειραιώς. Άρπαξαν δύο κασετίνες με χρήματα στο Νοσοκομεί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας