Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Για τις απεργίες των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, τις συζητήσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις απολύσεις στο δημόσιο μιλάει στο koolnews o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο που προχωρούν σε κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων ή κάνουν μια απεργία στις “πλάτες” των μαθητών; Θεωρείτε ότι έχουν πολιτική στήριξη;

Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή, της κορύφωσης της προσπάθειας των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους. Το όποιο αίτημα δεν μπορεί να προταχθεί της ομαλής διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, έστω και αν είναι δικαιολογημένο. Πολλώ δε μάλλον όταν έχει να κάνει με το να μην γίνουν από δεκαεννιά είκοσι μία οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Θα πρέπει και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες γενικότερα να αλλάξουν παλιές πρακτικές. Να καταλάβουν ότι τα όποια αιτήματά τους δεν μπορούν πλέον να ικανοποιούνται μέσω εκβιασμών ή ομηρίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Στήριξη έχουν από εκείνα τα κόμματα που είτε τους κλείνουν το μάτι είτε με μισόλογα δεν καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές.

Λειτουργεί σωστά η τρικομματική κυβέρνηση; Χρειάζεται ανασχηματισμό;

Το εγχείρημα της τρικομματικής είναι πρωτόγνωρο για τα πολιτικά μας ήθη. Παρόλα αυτά παράγεται πολιτικό έργο και το βασικότερο, αν και πολλοί είχαν προβλέψει το σύντομο τέλος της, έχει προσδώσει πολιτική σταθερότητα, απαραίτητη για την ανάκαμψη στον τόπο μας. Η προγραμματική συμφωνία έχει ξεπεραστεί και θα πρέπει να αναδιατυπωθεί. Σαφώς και υπάρχουν δυσλειτουργίες που σε ένα βαθμό μπορεί να αντιμετωπίσει ο ανασχηματισμός. Αυτός όμως ως προς το χρόνο και το χαρακτήρα του είναι παραδοσιακά στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού.

Με τις διαφωνίες του κόμματός σας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συγκεκριμένες αποφάσεις υπουργών, μπορεί να κινδυνέψει η κυβερνητική συνοχή;
Τα τρία κόμματα συμμετέχουν στην κυβέρνηση διατηρώντας την αυτονομία τους και τη διαφορετικότητά τους, καθώς το εγχείρημα προέκυψε για να αποφευχθούν οι εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά. Εάν υπάρχει σεβασμός στο ρόλο και την προσφορά του κάθε εταίρου, μπορούμε να αποφύγουμε πολλές από τις διαφωνίες. Η δύναμη της σύνθεσης έχει επιφέρει και αποτελέσματα σημαντικά, όπως η υιοθέτηση προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, το Ταμείο Αλληλεγγύης των γενεών κ.λπ.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ ενόψει των ευρωεκλογών;

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε σε μια δυνατή κεντροαριστερά στην Ελλάδα, η οποία με τις ευρωεκλογές θα συμβάλλει και στη συγκρότηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού «πολιτικού Νότου».

Άλλωστε η πρόσκλησή μας αφορά όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλη την κοινωνία και δεν έχει να κάνει μόνο με την ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό κοντά στο 70% απαντά ότι πρέπει να υπάρχει πολιτικός φορέας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση με τις απολύσεις στο δημόσιο;

Σίγουρα η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει με τη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και τις απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων. Για την απόλυση επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει πρώτα να καθορισθούν οι δημόσιοι οργανισμοί που δεν χρειάζονται και να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση για να μην προχωρήσουμε σε οριζόντιες και άδικες απολύσεις. Φτάνει να μην υπάρχει το ταμπού για το δημόσιο τομέα, την ώρα που ο ιδιωτικός πλήττεται βαθύτατα από την ανεργία με απολύσεις που φτάνουν σχεδόν τις 3.000 την ημέρα τον προηγούμενο μήνα.

Πως σχολιάζετε την εσωτερική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ λόγω του ελλείμματος στα ταμεία του κόμματος;

Το θέμα των οικονομικών των κομμάτων είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και αφορά τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας μας. Είναι αποτέλεσμα ενός γενικότερου συβαριτισμού που απλωνόταν σε όλο το πολιτικό σύστημα. Θυμίζω ότι το ίδιο ήπαρόμοιο πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν και άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τη συζήτηση και επιχειρεί με διαφάνεια να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα. Και βέβαια διαφάνεια σημαίνει ότι λειτουργούν οι θεσμοί και οι διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν;

Το ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν είναι εμφανές. Και αυτό δεν είναι μόνο σε επίπεδο προγραμματικού λόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από μία μεγάλη εσωτερική αντίφαση που έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται επαμφοτερίζουσες απόψεις. Δεν μπορείς δηλαδή να καταγγέλλεις το μνημόνιο και την ίδια στιγμή να υποστηρίζεις ότι μπορείς να παραμείνεις στη ζώνη του ευρώ. Η ώρα της αλήθειας για όλους έφτασε.
 
koolnews
Δημοφιλή σήμερα

Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος Νοεμβρίου 2016 και στα καταστήματα της Χαλκίδας

Ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος Νοεμβρίου 2016 και στα καταστήματα της Χαλκίδας

24/10/2016
Ξεκινά επίσημα την Τρίτη 1η Νοεμβρίου η έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου με τελευταία ημέ...
Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης-ΑΕΚ 55-81

Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης-ΑΕΚ 55-81

22/10/2016
Με 26 πόντους έχασε από την ΑΕΚ ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Κλειστό της Κανήθου «Τάσος Καμπούρης» στη Χαλκίδα....
Ευβοϊκές επιχειρήσεις και Ευβοϊκά προϊόντα προβλήθηκαν στην Έκθεση SIAL στο Παρίσι

Ευβοϊκές επιχειρήσεις και Ευβοϊκά προϊόντα προβλήθηκαν στην Έκθεση SIAL στο Παρίσι

24/10/2016
Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσαν τα Ευβοϊκά προϊόντα που προβλήθηκαν στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
Vardin club στη Χαλκίδα

Αρχή της σελίδας