Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων, με κύριο θέμα το Αιολικό Πάρκο στη Σκύρο Ευβοίας.
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Κύριε Υπουργέ,

Με το υπ. Αριθμό πρωτ. 21916/687-3/4/2013 έγγραφό του, το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου ΠΕ.Κ.Α., γνωμοδότησε θετικά στην μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 333MW στη θέση Νότια Σκύρος Δήμου Σκύρου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και Ηλεκτρική Διασύνδεση του στο Ηπειρωτικό Σύστημα».

Το γιγάντιο και ασύμμετρο για το μέγεθος του νησιού Αιολικό Πάρκο, καταλαμβάνει έκταση 36.110 στρεμμάτων, αποτελούμενο από 9 συνολικά Αιολικά Πάρκα, εκ των οποίων τα επτά θα κατασκευαστούν εντός περιοχής NATURA 2000 και εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

Οι δρόμοι, που σύμφωνα με την μελέτη θα διανοιχθούν, έχουν μήκος 60.956,75μ. και πλάτος καταστρώματος 5μ. και όπως είναι φυσικό, εκτός από τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταστρέφει την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Σκύρου, αλλοιώνοντας το ανάγλυφό της.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης που τίθενται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/3-12-2008), τα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδική κατηγορία χώρου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και επομένως τα κριτήρια χωροθέτησης των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι αυστηρότερα.

Σημειωτέον επίσης ότι, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι η κοινοπραξία «Αιολική Νότιας Σκύρου», της οποίας το 95% των μετοχών κατέχει η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ως φερόμενη ιδιοκτήτρια της ως άνω περιοχής.

Η ιδιοκτησία αυτή αμφισβητείται από τους κατοίκους της Σκύρου και από το Ελληνικό Δημόσιο και ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, προ διετίας, είχε διατάξει έρευνα.

Σύσσωμοι, η Δημοτική Αρχή και όλοι οι φορείς είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση αυτή, όπως ομόφωνα αρνητική είναι και η από 14-11-2011 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.

Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει αποτύχει να παραθέσει πλήρη αιτιολόγηση της απόσβεσης του κόστους διασύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα και παράλληλα αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει τις κοινωνικές παροχές και ωφελήματα που θα παράσχει στην τοπική κοινωνία ως αντιστάθμισμα της επένδυσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

• Δεδομένου του ότι, η σχετική επένδυση αντιβαίνει του περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/3-12-2008), με ποια κριτήρια το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου κατέληξε σε θετική γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

• Πως θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Σκύρου, που αυτό θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για την τουριστική της ανάπτυξη;

• Σκοπεύετε να διασφαλίσετε την παροχή ωφελημάτων προς την τοπική κοινωνία συναρτώντας τα με την αδειοδότηση ή όχι της συγκεκριμένης επένδυσης;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Αναγνωστάκης
Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας