Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με θέμα την «Άδικη φορολογική μεταχείριση των Κοινωφελών Ιδρυμάτων».
Ο  Κώστας Μαρκόπουλος
Ο Κώστας Μαρκόπουλος

Κοινωφελές Ίδρυμα ορίζεται ένα ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο υλοποιεί δωρεές στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας, των παροχών υγείας, του πολιτισμού, της παιδείας, και των επιστημών.

Στη σημερινή περίοδο καθολικής οικονομικής κρίσης, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας «δίδουν» όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα θεραπευτήρια, άσυλα, εκπαιδευτήρια και άλλους οργανισμούς που είναι έργα Κοινωφελών Ιδρυμάτων. Είναι απαραίτητο να γίνει σαφές πως οι πόροι και οι δράσεις των ιδρυμάτων δεν επαρκούν και δεν είναι δυνατό η φιλανθρωπία να υποκαταστήσει την παρουσία και τον ρόλο του ελληνικού κράτους.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κοινωφελή Ιδρύματα είναι κυριολεκτικά τιτάνιες και ως εκ τούτου η ευνοϊκή μεταχείριση τους, κυρίως με φορολογικές ελαφρύνσεις, αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και ανταπόδοσης του κράτους προς αυτά.

Όμως αντ’ αυτού, η πολιτεία συμβάλει με την στάση της στην επιδείνωση των οικονομικών των ιδρυμάτων, τα οποία ήδη δέχονται αυξημένες πιέσεις από την πολύχρονη κρίση. Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων, στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κύριος φόρος 20% επί των καθαρών μισθωμάτων αυξάνεται σε 26%, ενώ αδικαιολόγητα εξαιρεί από την έκπτωση 75% των πάγιων & λειτουργικών δαπανών, τις δαπάνες εκπλήρωσης των κοινωφελών σκοπών. Δηλαδή, επί παραδείγματι, κάθε δωρεά ενός μηχανήματος ή κάθε υποτροφία, επιπλέον της κοινωφελούς δαπάνης, φορολογείται με 23%.

Επιπλέον και πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, οι φορολογικές υπηρεσίες παραβιάζουν τις θεσμοθετημένες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και επιβάλουν σε Κοινωφελή Ιδρύματα άλλοτε φόρο κληρονομιάς δωρεάς και άλλοτε συμπληρωματικό φόρο στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόχρηση των οικοδομών των ιδρυμάτων, οι οποίες εξαιρούνται φορολόγησης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1. Θα επαναδιατυπωθεί η σχετική ερμηνευτική υπουργική εγκύκλιος ώστε να αποσυρθεί η εξαίρεση της ατέλειας των δαπανών εκπλήρωσης κοινωφελών σκοπών; Αν δεν εξετάζει το Υπουργείο την πλήρη ατέλεια, υπάρχει πρόθεση μείωσης της υπερβολικής φορολόγησης των κοινωφελών δράσεων με 23%;

2. Θα δοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος στις κατά τόπους εφορίες, ώστε να παύσει η, με ή άνευ δόλου, φορολόγηση των Κοινωφελών Ιδρυμάτων, κατά παράβαση της ευνοϊκής νομοθεσίας προς αυτά. Θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των αδικιών και επιστροφή φόρου, εντόκως, στα ιδρύματα που παρανόμως υπερφορολογήθηκαν;

3. Θα αποσυρθούν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι προαναφερθείσες διατάξεις που αλλάζουν επί το χείρον την φορολογική αντιμετώπιση των Κοινωφελών Ιδρυμάτων; Λαμβάνοντας υπόψη πως το κύριο έσοδο των ιδρυμάτων προέρχεται από την μίσθωση ακινήτων, προβλέπεται η μείωση του κύριου φόρου 20% με τον οποίο επιβαρύνονται τα καθαρά μισθώματα αυτών.

4. Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις της μηδενικής φορολόγησης των λοιπών εισοδημάτων και άλλων εσόδων εκτός των μισθωμάτων ακινήτων, όπως επίσης και μη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησία των ακινήτων τους; Ποιος ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για τα ανωτέρω ζητήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοφιλή σήμερα

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

Έναρξη Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας 2018 με θέμα ο «Τρωικός Πόλεμος» – Δηλώσεις συμμετοχής

10/01/2018
Όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Δήμος Χαλκιδέων διοργανώνει μια σειρ...
Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Η Έλλενα Ράπτη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

17/01/2018
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας διοργανώνει ομι...
Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

Σεισμός 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας

15/01/2018
Σεισμική δόνηση στην βορειοανατολική Αττική αναστάτωσε και την Εύβοια καθώς ήταν ι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας