Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας, με κύριο θέμα την επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων ΝΠΙΔ.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Γιατί εξισώνονται τα ερευνητικά κέντρα με Μ.Κ.Ο. και σωματεία; Επισημαίνει με ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας ο Συμεών Κεδίκογλου, στην οποία ασκεί κριτική στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2013 τα ερευνητικά κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. εξισώνονται με τις Μ.Κ.Ο. και τα σωματεία προσθέτοντας και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα της έρευνας, στον οποίο ήδη υστερούμε.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σχετικά με την επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων ΝΠΙΔ

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία είμαι μέλος, συναντηθήκαμε και με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μετέχει στην αντίστοιχη Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ι. Τσουκαλά, που από το 2004 ως το 2008 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και είναι γνώστης των ζητημάτων αυτών.

Έκπληκτα τα μέλη της επιτροπής τον ακούσαμε να μας πληροφορεί ότι με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον προηγούμενο Ιανουάριο και συνυπογράφεται από Υπουργούς, μεταξύ των οποίων και από εσάς, τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας που υπάγονταν στις ΔΕΚΟ, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, εξισώνονται με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή σωματεία. Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 4110 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2013, το οποίο τροποποίησε το άρθρο 12 του ν. 2731/1999 αναφέρεται ρητώς ότι «η επιχορήγηση προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, Ν.Π.Ι.Δ. ή φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως ποσού επιχορήγησης και από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, επιτρέπεται εφεξής υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις» και ακολουθούν οι προϋποθέσεις που ορίζονται.

Καταλαβαίνουμε τους λόγους οικονομίας και γενικότερου ελέγχου που απαιτείται, αλλά θεωρούμε ότι ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Αστεροσκοπείο ή ο Δημόκριτος, δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις Μ.Κ.Ο. και επιπρόσθετα να βάζουμε και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια στον τομέα της έρευνας, στον οποίο ήδη υστερούμε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

- Εξετάζετε το ενδεχόμενο, πάντοτε στο πλαίσιο της διαφάνειας και του ελέγχου, να θεσπίσετε μια πιο ευέλικτη διαδικασία αναφορικά με την επιχορήγηση που να διαφοροποιεί τα ερευνητικά κέντρα Ν.Π.Ι.Δ. από τις Μ.Κ.Ο. ή σωματεία;
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

26/04/2018
Ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό και μουσική, τρία μουσικά stages, δύο rest areas, kids corner και kitchen lab! Ο ραδιοφωνι...
Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

25/04/2018
Όλα είναι έτοιμα για την Ανάβαση Ριτσώνας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 και αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Valvoline Πρωταθλήματος Αναβάσεων....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας