Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Ιωάννης Μπουροδήμος και ο Δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης με κύριο θέμα την ένταξη της Παράκαμψης Χαλκίδας στο Ταμείο Συνοχής και Χρηματοδότησης της εργολαβίας για την κατασκευή της Παράκαμψης Βασιλικού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς
Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Σας έχουμε ενημερώσει πολλές φορές για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εύβοια, δηλαδή το προβληματικό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο και ειδικότερα τον διαμήκη άξονα που διατρέχει όλη την Εύβοια από την Αιδηψό μέχρι την Κάρυστο.

Είναι το πλέον ακατάλληλο, επικίνδυνο και φονικό οδικό δίκτυο της χώρας.

Κάθε χρόνο έχουμε εκατοντάδες σοβαρά ατυχήματα με νεκρούς και βαριά τραυματισμένους, με μόνιμη αναπηρία.

Η Εύβοια, επειδή είναι δίπλα στο λεκανοπέδιο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες για ολιγόωρη ή ολιγοήμερη ξεκούραση και αποφόρτιση από την καθημερινή πίεση της πόλης, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν, λόγω του ακατάλληλου εθνικού οδικού δικτύου και επομένως της δυσκολίας πρόσβασης που αντιμετωπίζουν.

Όλοι οι πολίτες του Νομού αγωνιούν και είναι απογοητευμένοι που βλέπουν τόσα χρόνια, να μην αντιμετωπίζεται αυτό το μεγάλο για όλους πρόβλημα.

Είναι αλήθεια, ότι με ευθύνη του πρ. ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι μελέτες καρκινοβατούσαν, κυρίως λόγω της μη διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων γεγονός που ανάγκασε την Εύβοια την περίοδο 2005-2006 να κινητοποιηθεί, για να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και έτσι σήμερα έχουμε τρεις μελέτες παρακάμψεων ολοκληρωμένες και είναι οι εξής:

1. Παράκαμψη Χαλκίδας (29 χιλ.) προϋπολογισμού 160 εκ. € περίπου

Σύμφωνα με την ΔΜΕΟ είναι η πλέον άρτια μελέτη που διαθέτει το Υπουργείο, που μπορεί άμεσα να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Συνοχής ως συνδετήριος δρόμος της Εύβοιας με τον ΠΑΘΕ.

2. Παράκαμψη Βασιλικού (7,5 χιλ.) προϋπολογισμού 34 εκ.€

Έχει ενταχθεί από το πρ. ΥΠΕΧΩΔΕ με χρηματοδότηση Εθνικών Πόρων. Έχει δημοπρατηθεί και η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 23 εκ. € περίπου. Δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή, λόγω έλλειψης πιστώσεων και η εργολαβία οδηγείται σε διάλυση.

3. Παράκαμψη Αμαρύνθου (7 χιλ.) προϋπολογισμού 34,5 εκ. € περίπου

Δεν έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης πιστώσεων.

4. Παράκαμψη Αγίας Άννας (στον Βόρειο άξονα) και Παράκαμψη Αλιβερίου (στον Νότιο άξονα). Οι μελέτες είναι αρκετά προχωρημένες, αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αυτή την στιγμή.

5. Μελέτες Βόρειου άξονα:

Οι μελέτες του Βόρειου άξονα καθυστερούν από έλλειψη χρηματοδότησης.

Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Γεν. Γραμματέα κ. Ευστρ. Σιμόπουλο, με την συμμετοχή μας, βουλευτών του Νομού και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε γνωστό ότι αν ενταχθεί η παράκαμψη Χαλκίδας στο Ταμείο Συνοχής, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των μελετών με την ένταξή τους ως υποέργο στο έργο της παράκαμψης, αφού η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους είναι προβληματική.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν πολλές ολοκληρωμένες μελέτες στα μεγάλα, ενώ η αξιοπιστία, η ποιότητα και η αρτιότητα άλλων μελετών, που θεωρούνται ολοκληρωμένες, είναι αμφίβολη.

Είναι αδιανόητο , να δέχονται όλοι οι αρμόδιοι στην Γεν. Γραμματεία δημοσίων έργων και στην ΔΜΕΟ, ότι η μελέτη της παράκαμψης Χαλκίδας είναι ολοκληρωμένη και κυρίως είναι αρτιότατη, αλλά να μην μπορεί κανείς να πάρει πρωτοβουλία να ενταχθεί το έργο, γιατί όπως ισχυρίζονται την απόφαση πρέπει να την πάρει ο Υπουργός, δηλαδή εσείς.

Δεν είναι δυνατό να έχουμε αντίρρηση να αποφασίσετε εσείς, για το πρόβλημα, αλλά δεν είναι λογικό, για λόγους έλλειψης επικοινωνίας να χάσουμε τα τρία (3) χρόνια που ακολουθούν, στη διάρκεια των οποίων μπορούν να απορροφηθούν σημαντικά ποσά;

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε ζητήσει και στο προηγούμενο διάστημα συνάντηση μαζί σας, για το ίδιο πρόβλημα, αλλά μάλλον την αποφύγατε.

Αυτή η διαδικασία όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Η Εύβοια υποφέρει και άνθρωποι χάνονται συνεχώς στους φονικούς δρόμους, και πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις.

Αντί η πολιτεία να κάνει κάτι θετικό για τον τόπο μας, φαίνεται ότι δεν θα είναι μακριά η στιγμή που θα έρθει ο ανάδοχος της Ιονίας Οδού, να εγκαταστήσει διόδια, στο τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα, αφού η πολιτεία έχει φροντίσει να μας υποχρεώσει να πληρώνουμε για 30 χρόνια, διόδια για την κατασκευή της Ιονίας Οδού.

Το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα είναι μήκους (11) χλμ., έχει κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και έχει πληρωθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δεν το κατασκεύασε κάποιος εργολάβος, με σκοπό να πληρωθεί από τα διόδια.

Πρόκειται για δρόμο που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στα όρια της Εύβοιας.

Όλα αυτά είναι πρωτάκουστα, αλλά κανένας δεν κάνει τον κόπο να ασχοληθεί σοβαρά.

Με ποια λογική υποχρεώνονται οι συμπατριώτες μας, να πληρώνουν επί 30 χρόνια για ένα οδικό άξονα που βρίσκεται στην άλλη άκρη της χώρας την ίδια ώρα, που διαθέτουν το πλέον επικίνδυνο οδικό δίκτυο της χώρας;

Η ίδια η πολιτεία με τις αποφάσεις και την αδιαφορία της, μας οδηγεί σε αποφάσεις και ενέργειες τις οποίες δεν θέλαμε να προχωρήσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, απευθυνόμαστε και σε όλους τους φορείς της Εύβοιας, να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα.

Πρέπει ακόμα και οι έξι (6) βουλευτές της Εύβοιας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κυρίως όμως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ο Υφυπουργός και οι άλλοι δύο (2) Κυβερνητικοί Βουλευτές, που μπορεί να γίνουν και τέσσερεις συνολικά σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας.

Έχουμε μπροστά μας, ακόμα την ένταξη των έργων της 5ης Προγραμματικής Περιόδου και την εκπόνηση της μελέτης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το τραγικότερο όμως είναι, ότι η ανεργία στην Εύβοια έχει ξεπεράσει το 35%. Τα εργοστάσια έχουν κλείσει σχεδόν όλα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μέχρι τώρα ακούγονται λόγια συμπάθειας και για μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, αλλά τίποτε συγκεκριμένο και ουσιαστικό δεν έχει γίνει και φοβόμαστε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά επείγον και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί επείγοντα μέτρα, αλλά παραπέμπεται στο απροσδιόριστο μέλλον.

Τα ποσοστά της ανεργίας που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, για δύο (2) Περιφέρειες μαζί, Στερεά και Θεσσαλία, δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, για τις περιοχές όπως η Εύβοια και η σκληρή πραγματικότητα χάνεται στο μέσο όρο και οι αρμόδιοι στρουθοκαμηλίζουν.

Χωρίς την παρέμβαση των οργανωμένων κοινωνικών φορέων, δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα και προοπτική.

Πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι, για ότι από κοινού, αποφασιστεί.

Κοινοποίηση:

 • Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση
 • Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Στ. Καλογιάννη
 • Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κυρ. Βιρβιδάκη
 • Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου
 • Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Ευστρ. Σιμόπουλο
 • Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γ. Γιαννούση
 • Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλ. Περγαντά
 • Βουλευτές Νομού Εύβοιας
 • Πρόεδρο ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου
 • Πρόεδρο Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας κ. Αν. Πίσχινα
 • Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Δημ. Βουρδάνο
 • Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε. Εύβοιας
 • Δημάρχους Νομού Εύβοιας
 • Φορείς Νομού ΕύβοιαςΔημοφιλή σήμερα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ εκπαιδευτικών ΚΚΕ στη Χαλκίδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα εκδήλωση της ΚΟ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας