Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνάντηση είχε το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Σίμωση και τοπικούς φορείς, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Χαλκίδα.
Η άφιξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Χαλκίδα
Η άφιξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Χαλκίδα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και επικεφαλής παραγωγικών τάξεων του Νομού Ευβοίας. Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, η κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Ευβοίας, ο κ. Δημήτριος Αναγνώστου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ.α.

Έξω από το Επιμελητήριο και σε αναμονή της άφιξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν και οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν απόλυτα ειρηνικά για την κατάσταση που βιώνουν, ενώ ο Πρόεδρος μαζί με το Γραμματέα του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας και τη Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία του κατέθεσαν ένα υπόμνημα με το πως είναι η κατάσταση σήμερα στο εργοστάσιο. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ φιλικός και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για όσα άκουγε.

Η πλειονότητα όλων όσων πήραν το λόγο αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, εξέθεσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια, όπως το άθλιο οδικό δίκτυο, η ανεργία, η έλλειψη χρηματοδότησης του νέου νοσοκομείου, η μεταφορά των ΟΑΕ, των ΔΟΥ και του ΙΚΑ, η ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, η ανάγκη ενίσχυσης των Επιμελητηρίων καθώς και το σχέδιο «Αθηνά».

Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης ανέφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του τα εξής: «Η Εύβοια θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως τμήμα της Περιφέρειας της Στερεάς και να αρχίσει πάλι να θεωρείται νησί. {…} Ο αγροτικός τομέας είναι επιβεβλημένη ανάγκη να μπει στη σύγχρονη πραγματικότητα». Αναφερόμενος στα Επιμελητήρια τόνισε τα εξής: «Τα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν πρέπει να απαξιώνονται από την κυβέρνηση. Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην πραγματική οικονομία». Τέλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες το Επιμελητήριο με Τούρκους διπλωμάτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά την συνάντηση που είχαμε με τους Τούρκους διπλωμάτες, κανονίσαμε μια νέα συνάντηση με φορείς από Τουρκία, με κύριο θέμα τη σύνδεση του λιμανιού της Κύμης με το λιμάνι της Σμύρνης. Αν καταφέρουμε και υλοποιηθεί αυτό, η οικονομία της Εύβοιας θα αλλάξει τελείως». Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει στον κ. Βενιζέλο ότι η Εύβοια είναι ο πιο αδικημένος νομός. Έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Πρόεδρε στηριζόμαστε σε εσένα».

Ο κ. Κλέαρχος Περγαντάς παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε κυρίως στην Παράκαμψη Χαλκίδας, αφού είναι ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ που όμως δεν έχει τρόπο χρηματοδότησης παρότι ο διαμήκης άξονας θεωρείται διευρωπαϊκό έργο. Τέλος, δεν παράλειψε να αναφερθεί και στην αποβιομηχάνιση που υφίσταται η Εύβοια, με αφορμή και το κλείσιμο των Τσιμέντων Χαλκίδας.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο οποίος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στους νομούς Ευβοίας και Μαγνησίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι νομοί της Εύβοιας και της Μαγνησίας έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, με την Εύβοια να φτάνει στο 32,7%». Αναφερόμενος στην Παράκαμψη Χαλκίδας ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κανονίσει μια συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου το οποίο όπως δήλωσε: «Πρέπει να μπει στην επόμενη προγραμματική περίοδο και να μπουν επιτέλους τα χρήματα για να τελειώσει». Δεν παρέλειψε να σημειώσει το πρόβλημα που δημιουργείται με τη μεταφορά υπηρεσιών λέγοντας : «Υπάρχει ένα θέμα σοβαρό. Είμαστε στη Λαμία, κάνουμε 165 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στη Λαμία. Στην Αθήνα έχουμε 65 περίπου. Τώρα ξέρετε τι γίνεται; Πολλές υπηρεσίες φεύγουν από τη Λαμία και πάνε στη Λάρισα. Δηλαδή τώρα θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη να εξυπηρετηθούμε. Καταλάβατε; Ενώ εμείς είμαστε εδώ δίπλα, δυο βήματα. Δηλαδή είναι τρελό πράγμα αυτό που συμβαίνει και θα πάθουμε τίποτα στο τέλος».

Με το πέρας των ομιλιών και των εκπροσώπων των Παραγωγικών φορέων το λόγο πήρε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω ολους τους εκπροσώπους των φορέων που έλαβαν το λόγο και μίλησαν εμπεριστατωμένα για τα προβλήματα του τόπου αλλά και πολύ φιλικά για εμένα ως πατριώτη.  Πραγματικά νιώθω την Εύβοια ως τόπο μου, γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μου και ήθελα και αυτή τη φορά να ξεκινήσω από την Εύβοια και από τη Χαλκίδα τις περιοδείες που οργανώνουμε ενόψει και των εκλογών για την ανάδειξη των Περιφερειακών μας οργάνων που θα γίνουν σε 15 ημέρες. Δέχομαι αυτή την προτροπή που μου απευθύνατε και το ηθικό βάρος να ασχοληθώ ειδικά με την Εύβοια. Αναλαμβάνω την υποχρέωση αυτή σε συνεργασία με τον Συμεών , ο οποίος σας εκπροσωπεί επάξια και είναι ένα από τα εξέχοντα στελέχη και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας  αλλά και της Βουλής των Ελλήνων συνολικά και ως επιστήμονας και ως νέος άνθρωπος  και ως ένας πολιτικός νέου τύπου που συλλαμβάνει την ουσία του θέματος.

{...}Δεν νομίζω ότι κολλάει το πρόγραμμα των υποδομών της Εύβοιας στη χρηματοδότηση. Θα  έλεγα ότι περισσότερο κολλάει στην αντίληψη και την αποφασιστικότητα. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση την επανεκκίνηση των έργων του ΕΣΠΑ, μιλώντας για τα μεγάλα έργα, τους οδικούς άξονες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν 90 περίπου μικρότερα έργα μέσα σε αυτά είναι και η Παράκαμψη της Χαλκίδας, για παράδειγμα που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να δώσουν ζωή με το εργοτάξιο στην τοπική κοινωνία πέραν του αποτελέσματος που είναι η υποδομή αυτή καθεαυτη η οποία μένει στον τόπο. Όταν λες δουλειά, δινεις δουλειά, οριζόντια από τον επιβλέποντα μηχανικό μέχρι τον ανιδείκευτο εργάτη.

{...}Μαζί με τον Συμεών τον Κεδίκογλου και όλους τους συνεργάτες που έχουμε στο ΠΑΣΟΚ και ασχολούνται με τα θέματα αυτά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα μέτωπα που έχετε ανοιχτά. Θέλετε να κανονίσουμε μια συνάντηση με το Γενικό Λογιστήριο, με τον κ. Στουρνάρα, κ. Σταϊκούρα για τα θέματα των εγγυήσεων; Θα το κάνουμε. Θέλετε να κάνουμε μια σύσκεψη με τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Καλογιάννη για τα θέματα της Παράκαμψης της Χαλκίδας ή και για το Νοσοκομείο αν χρειαστεί να παρέμβουμε θα το κάνουμε. Αλλά έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων στο μεγάλο θέμα που είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ότι είπατε μας εκφράζει απολύτως. Πρέπει πράγματι να δούμε πως θα προχωρήσουμε με κορμό την πρωτογενή παραγωγή και την βιομηχανία τροφίμων, πως θα δούμε τις νέες ισοροπίες μεταξύ φυτικής και ζωϊκής παραγωγής  και πως θα σώσουμε το λευκό κρέας. Θα μιλήσω και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  για την αγροτική παραγωγή ώστε να δούμε το μοντέλο της Εύβοιας αν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα υπόδειγμα, όπως σε περιφερειακό επίπεδο η Κρήτη νας πούμε είναι ένα μοντέλο περιφερειακό από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής μπορεί η Εύβοια λόγω της εγγύτητας με το Λεκανοπέδιο, να έχει την ισοροπία φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και να έχει και την αλιεία την οποία θα πρέπει να προσθέσουμε για να τιμήσουμε το νησιωτικό χαρακτήρα ας πούμε της Εύβοιας».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Κατέγραψα τα προβλήματα. Για να γίνουν αυτά πρέπει και εσείς να επισπεύδετε, να μας το πείτε και να μας το θυμίσετε. Να μιλάτε με Συμεών και με τους ανθρώπους μας ώστε να έχουμε μια συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας