Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, στον Υφυπουργό, στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Επικρατείας, με θέμα: «Σχετικά με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που κρίνει αναγκαίο να δοθεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ».
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Αντί η κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στην εικοσάχρονη ομηρία επιχειρηματιών ηλεκτρονικών ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος διαμέσου των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, το ΕΣΡ αποφασίζει το πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ (ART TV), τοπικό κανάλι της Αττικής, να λάβει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής εμβέλειας που αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους : «είτε επί 15/ετία το ΕΣΡ εγνώριζε και δεν έπραττε τα δέοντα (σημ.: ότι εκπέμπει άνευ άδειας από τη Θεσσαλονίκη από το 1998) είτε δεν εγνώριζε διότι δεν ασκούσε τον άμεσο έλεγχο που του έχει ανατεθεί από το Κράτος.»

Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί λογικούς συνειρμούς περί χαριστικής στάσης προς το όμορο στη ΝΔ κόμμα του ΛΑΟΣ και του Προέδρου του κ. Καρατζαφέρη…

Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Θέμα: Σχετικά με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που κρίνει αναγκαίο να δοθεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

Κύριοι Υπουργοί,

Τα τελευταία είκοσι χρόνια συνεχίζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, καθώς λειτουργούν με προσωρινές (επί μια 20ετία) άδειες. Σημειωτέον, ότι από τους 131 τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΣΡ, μόνο οι οκτώ εθνικής εμβέλειας πληρώνουν τέλος χρήσης συχνοτήτων, κι αυτό μετά από ρυθμίσεις περιορίστηκε σε 0,1% επί του τζίρου τους.

Πράγματι, κατά τους δύο δημόσιους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το 1998 και το 2003, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) δεν κατάφερε να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς που υπέβαλαν φακέλους συμμετοχής «λόγω εγγενών δυσχερειών».

Ενώ ισχύουν τα παραπάνω, έρχεται απόφαση του ΕΣΡ, η 241/2013, με την οποία κρίνεται αναγκαίο να αποδοθεί μετά από παρέλευση 15 ετών το καθεστώς τηλεόρασης πανελλαδικής εμβέλειας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ (Αττικής). Σε ένα τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο σημειώνεται ότι επιβληθήκαν κυρώσεις (αποφάσεις 220/2005 και 91/2006) ακριβώς για τον λόγο της παράνομης μετάδοσης του προγράμματος του εκτός Αττικής. Επιπλέον, μια τέτοια απόφαση, εκτός των άλλων, είναι λογικό να εκληφθεί χαριστική προς το όμορο στη ΝΔ κόμμα του ΛΑΟΣ και του Προέδρου του κ. Καρατζαφέρη.

Κατά δε την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής εμβέλειας «με την 241/2013 απόφαση του ΕΣΡ, όλα τα μέλη του διαπίστωσαν ως αληθή περιστατικά τα οποία, κατά τον αιτούντα τηλεοπτικό σταθμό, που αναποδείκτως τα επικαλέσθηκε, συνέβαιναν διαρκώς από το 1998 (!). Δηλαδή προχθές, 20/5/2013, όλα τα μέλη του ΕΣΡ διαπίστωσαν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός από το 1998 μέχρι και σήμερα εκπέμπει ανελλιπώς το 24/ωρο πρόγραμμά του άνευ αδείας από τη Θεσσαλονίκη. Μόνο που η «διαπίστωση» των γεγονότων αυτών (εάν τυχόν ήθελε υποτεθούν αληθή), συνιστά διαπίστωση πράξεων που επιφέρουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος του επικαλούμενου αυτές. Συνεπώς, είτε επί 15/ετία το ΕΣΡ εγνώριζε και δεν έπραττε τα δέοντα είτε δεν εγνώριζε διότι δεν ασκούσε τον άμεσο έλεγχο που του έχει ανατεθεί από το Κράτος. Προκύπτει ότι όλα τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣΡ παρέλειψαν να πράξουν το καθήκον τους (επιβολή διοικητικών κυρώσεων εκ μέρους του ΕΣΡ και πρόκληση εισαγγελικής έρευνας). Αυτές οι συμπεριφορές είναι ελεγκτέες κατά τον ποινικό κώδικα (ενδεικτικά: 259 ΠΚ) εφόσον, δια της παραλείψεως, τρίτος ωφελείται παρανόμως.»

Κύριοι Υπουργοί,

Δεδομένου ότι σε λίγες μέρες, τέλος Ιουνίου, λήγει άλλη μια παράταση για τις περιβόητες προσωρινές άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ερωτάσθε:

  • Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει με όρους διαφάνειας και νομιμότητας τη χορήγηση αδειών σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ ή με ευθύνη της θα παρατείνει έτι περισσότερο το εδώ και είκοσι χρόνια καθεστώς αλληλοομηρίας επιχειρηματιών ηλεκτρονικών ΜΜΕ με το πολιτικό σύστημα;
  • Ποια είναι η νομική αιτιολογία της απόφασης 241/2013 του ΕΣΡ με την οποία κρίνεται αναγκαίο να δοθεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ART TV, πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ; Πώς αξιολογείτε την κατηγορία εκ μέρους της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ότι η απόφαση υπερβαίνει τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης;

Ο Βουλευτής

Συμεών Κεδίκογλου
Δημοφιλή σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

20/3/2019
Πενθεί η Κύμη στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου πρώην Δημάρχου....
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας