Ένα πολύχρωμο καλοκαίρι γεμάτο παιδιά, ιδέες, βιβλία και φαντασία έχει σχεδιαστεί από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Future Library, με εκδηλώσεις γεμάτες χρώματα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται φυσικά για τη νέα καλοκαιρινή εκστρατεία της Βιβλιοθήκης Χαλκίδας με τον τίτλο «Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος». Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουν τα παιδιά από την έννοια βιβλίο -η οποία παραπέμπει συνήθως στο σχολικό- και να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο των βιβλιοθηκών μέσα από αναγνώσεις παραμυθιών, ζωγραφιές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Τα χρώματα αφορούν μέρη της Χαλκίδας στα οποία θα πραγματοποιούνται οι εκάστοτε εκδηλώσεις, για να μην μένουν τα παιδιά κλεισμένα ενόψει και του καλοκαιριού μέσα στη βιβλιοθήκη. Για να γίνει πιο κατανοητό π.χ. το κόκκινο χρώμα αφορά εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Κόκκινο Σπίτι, το μπλε στον Ιστιοπλοϊκό όμιλο Χαλκίδας, το πράσινο στο Αλσύλλιο της Κανήθου κ.ο.κ. Τι καλύτερο λοιπόν για τα παιδιά να δημιουργούν και ταυτόχρονα να γνωρίζουν και τα μέρη της Χαλκίδας. Όπως μάλιστα τόνισε η κ. Ελευθερία Γιαννέλου-Κατσίκα, αποσπασμένη φιλόλογος και υπεύθυνη του προγράμματος, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς, οι οποίοι ρωτάνε για τον κύκλο των δράσεων και πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι από το Σεπτέμβρη μέχρι και τέλη Μαΐου, στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Βιβλιοθήκης συμμετείχαν 2800 παιδιά, ενώ στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και εκδηλώσεων 600.

Ο κ. Αντώνης Νικολάκακης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς καθώς και τους εθελοντές που στηρίζουν και βοηθάνε με τη δράση τους όλα τα προγράμματα της βιβλιοθήκης, όπως είναι η ομάδα «ΜιΦορΑκΑιΕΝαΚα», η οποία στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει όλες τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, με κύριο αντικείμενο απασχόλησης την αφήγηση παραμυθιών. Αναφέρθηκε επίσης και στο ελάχιστο μόνιμο προσωπικό της βιβλιοθήκης, το οποίο είναι μόλις 3 άτομα, τα οποία καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για συνεργαζόμενο φορέα ώστε να βρεθούν άτομα. Τέλος ερωτώμενος για τις φήμες κλεισίματος βιβλιοθηκών δήλωσε: «Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Βιβλιοθήκη της Χαλκίδας. Αν κλείσουν και τις βιβλιοθήκες μετά μένει να κλείσουν και τις εκκλησίες».

Οι χορηγοί της καλοκαιρινής εκστρατείας της Βιβλιοθήκης είναι οι ακόλουθοι:

1)Βιβλιοπωλείο Αλφάβητο

2) Βιβλιοπωλείο Πυξίδα

3) Βιβλιοπωλείο Σβούρα

4) Βιβλιοπωλείο Δημήτρης Περγάμαλης

5) Βιβλιοπωλείο Παπαποστόλου

6) Βιβλιοπωλείο Σαμαρτζής

7) Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας

8) Βιβλιοπωλείο Ίαμβος

Τέλος, η κ. Ελευθερία Γιαννέλου-Κατσίκα, ο κ. Αντώνης Νικολακάκης και η κ. Νατάσα Στυλιανόσογλου, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, τόνισαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για:

1)Ανάδειξη Αρχείου Σκαρίμπα, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκθεση Σκαρίμπα

2) Ψηφιοποίηση σε φιλμ των εφημερίδων της Εύβοιας που υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία ψηφιοποίηση δεν έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια λόγω του υψηλού κόστους επισκευής του μηχανήματος, πραγματοποιούμενη τώρα με τη βοήθεια εθελοντών και

3)Άνοιγμα του αρχείου του Γεώργιου Φουσαρά, το οποίο είναι στην κατοχή της βιβλιοθήκης αλλά είναι κλειστό. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των εθελοντών.

Σε συνέχεια της προσπάθειας να γίνει η Βιβλιοθήκη της Χαλκίδας πιο ελκυστική για τα παιδιά, ο κ. Αντώνης Νικολακάκης και η κ. Εβίνα Τσατσάνη –Αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης-, αναφέρθηκαν στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου στη Βιβλιοθήκη για τα παιδιά, ώστε να μπορούν να την νιώθουν πιο οικεία. Ενώ σημαντικό είναι και το πρόβλημα με τα κονδύλια των βιβλίων, αφού το κράτος χορηγεί ελάχιστα ποσά για την αγορά βιβλίων με αποτέλεσμα τα περισσότερα βιβλία να είναι δωρεά του κόσμου από τις προσωπικές του συλλογές.

Μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη εκστρατεία που προωθεί τον πολιτισμό και τη γνώση, περιμένοντας τα παιδιά της Χαλκίδας να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο της βιβλιοθήκης. Οι προεγγραφές θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ κάθε μήνα θα ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ένα όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι μόλις ξεκινάει, με κύριο στόχο το χρωματισμό της γκρίζας πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά της σημερινής εποχής …

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Μ. Κακαρά 2 & Αντωνίου
34 100, Χαλκίδα
Tηλ.: 22210 22031
FAX: 22210 88778
www.vivlchalkida.gr
e-mail: vivlchal@sch.gr
και στη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook

Ακολουθείστε μας στο Google News