Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι οργανώσεις Χαλκίδας – Θήβας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ την Κυριακή 2 Ιουνίου στη Ριτσώνα.
Εκδήλωση μνήμης του ΚΚΕ στη Ριτσώνα
Εκδήλωση μνήμης του ΚΚΕ στη Ριτσώνα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει στηθεί στο χώρο όπου στις 18 Μάη του 1944 οι Ναζί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους – ταγματσφαλίτες εκτέλεσαν 110 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανάπηρους του Αλβανικού μετώπου και κομμουνιστές.
 
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Κώστα Δελλή, πρόεδρο του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο οποίος αφού σημείωσε ότι «H σημερινή εκδήλωση αποτελεί παρακαταθήκη και μάθημα ιστορίας για τη νεολαία» αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα. Μεταξύ άλλων είπε:

«Το πρωί της 15 Μάη του 1944 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. χτύπησαν μια γερμανική φάλαγγα που κατευθυνόταν από Χαλκίδα προς Αθήνα, όπου οι κατακτητές είχαν μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Λυσσασμένοι από οργή οι ναζί πήγαν στο Χαϊδάρι μαζί με ταγματασφαλίτες και πήραν κατ' άλλους 87 κατ' άλλους 50 κρατούμενους ανάπηρους. Άλλους 60 πήραν από το νοσοκομείο Χαλκίδας και τους οδήγησαν νύχτα στην Ριτσώνα στον τόπο που έκανε το σαμποτάζ ο Ε.Λ.Α.Σ.. Τους έβαλαν όλους μαζί να ανοίξουν ένα βαθύ χαντάκι και όταν ο λάκκος τελείωσε μάζεψαν και τους 110 στο χείλος. Μπροστά από όλους στήσανε δύο με κομμένο το ένα τους πόδι, για να στηρίζεται η πλάτη τους στα σώματα των άλλων».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας της ΚΝΕ όπου αναφέρθηκε αναλυτικά και με αποδείξεις για την ανάπτυξη του φασισμού χτες και σήμερα, της ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων και τον τρόπο αντιμετώπισής του από το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Μεταξύ άλλων είπε: «Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός δίκαιος πόλεμος για το λαό είναι η συνειδητή πάλη για την απελευθέρωση από τα καπιταλιστικά δεσμά. Σε ένα ενδεχόμενο ιμπ. Πόλεμου, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να μετατρέψουν αυτόν τον πόλεμο σε εμφύλιο σε ταξικό πόλεμο ενάντια στους εκμεταλλευτές του. Ο μοναδικός δικαιος πόλεμος για την εργατική τάξη είναι η σοσιαλιστική επανάσταση και αυτό είναι το πραγματικό πατριωτικό καθήκον.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε το λαό να παλέψει μέσα από το κίνημα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

 • Να μη συρθεί η Ελλάδα σε νέους ιμπ. Πόλεμους
 • Να υπάρξει άμεση απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς
 • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα
 • Να επιστρέψουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατεύματα που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό
 • Να ακυρωθούν όλα τα στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ.
 • Γι αυτές ακριβώς τις θέσεις μας και τους στόχους, θα πολεμηθούμε σκληρά. Θα μας χτυπήσουν με τα πιο σκληρά και βρόμικα μέσα.
  τους δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι και θα ετοιμαζόμαστε κάθε μέρα πυρετωδώς.
 • Δεν τους φοβόμαστε
 • Εμπνεόμαστε από την κόκκινη σημαία που υψώθηκε στο Ράιχσταγκ.
 • Εμπνεόμαστε από την εαμική αντίσταση και τον ηρωικό ΔΣΕ
 • Από τα εκατομμύρια των αγωνιστών που όπως και αυτοί που βρίσκονται θαμμένοι εδώ δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.
 • Έχουμε πίστη στην υπόθεση της εργατικής τάξης το Σοσιαλισμό – κομουνισμό
 • Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε».



Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας