Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, -παρουσία του Δημάρχου, Θανάση Ζεμπίλη και του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ, Χαράλαμπου Κώσταρου- υπογράφηκε από την Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, Έλενα Βάκα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας (Βλάχος Β. & Σια – Σάλιαρης Ι. & Σια), Βασίλη Βλάχο, η σύμβαση για το έργο «Εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας».
Αθανάσιος Ζεμπίλης και Έλενα Βακά
Αθανάσιος Ζεμπίλης και Έλενα Βακά

Το έργο αφορά στην κατασκευή του εξωτερικού δικτύου αγωγών υδροδότησης των υφιστάμενων δεξαμενών όλων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας από την κεντρική τροφοδοτική Δεξαμενή του Διυλιστηρίου. Συγχρηματοδοτείται κατά 85% απ’ το Ταμείο Συνοχής. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.100.770,32€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), με την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος εταιρεία να ανέρχεται στο 52,05%.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ακολούθησε σύσκεψη, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία αποφασίστηκε η επίσπευση των εργασιών, εξ αιτίας της σημαντικότητας του έργου. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η όδευση των εργασιών από τη δεξαμενή του διυλιστηρίου, κατά σειρά, προς Φάρο, Καλοχώρι / Παντείχι και Βαθύ.

Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση με τον Φάρο και άρα, η ασφαλής και επαρκής υδροδότησή του μέσω του έργου, να τεθεί σε λειτουργία εντός του προσεχούς Αυγούστου.

Η κατασκευή του όλου έργου θα ολοκληρωθεί εντός του 2014. Πρόκειται για το δεύτερο και τελικό στάδιο υλοποίησης της συνολικής λύσης που επέλεξε και πετυχαίνει ο Δήμος Χαλκιδέων (μέσω ΕΣΠΑ / ΕΠΠΕΡΑΑ) και που εξασφαλίζει και εγγυάται τόσο την καθαρότητα όσο και την επάρκεια του παρεχόμενου πόσιμου νερού στην ολότητα της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας.

Επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό τρέχει ήδη στις Βρύσες στην Παραλία

Το πρώτο στάδιο της παρέμβασης αφορούσε στα έργα ολοκλήρωσης του δικτύου μεταφοράς νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στο Διυλιστήριο Αυλίδας καθώς και της κατασκευής του απαιτούμενου Αντλιοστασίου (προϋπολογισμού 758.194,04€ ).

Με το έργο αυτό, αντιμετωπίστηκε ήδη το πρόβλημα υδροδότησης στην Παραλία. Παρέμβαση που εξάλειψε τις καλοκαιρινές διακοπές στην υδροδότηση. Κυρίως όμως, παρέμβαση που προστατεύει εγγυημένα τη δημόσια υγεία με την παροχή καθαρού πόσιμου νερού.

Το νερό που τρέχει στις βρύσες των καταναλωτών του δικτύου της Παραλίας, όπως βεβαιώνουν και οι πολλαπλοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, είναι απαλλαγμένο από κάθε επικίνδυνη επιβάρυνση. Ο εφιάλτης του εξασθενούς χρωμίου, έγινε οριστικά παρελθόν.

Η λύση, αποτέλεσμα σχεδιασμού πέρα από την επιμονή των ρυπάντων και την κρατική αποτυχία στην αντιμετώπιση τους

Σημειώνεται ότι, με πρόσφατη απόφασή της, μετά την προ 2ετίας συλλογική προσφυγή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση του Ασωπού και των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου και την έλλειψη ενεργειών από πλευράς Κράτους για την προστασία των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (διεθνές όργανο με «υπερνομοθετικό χαρακτήρα», που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης) αποδέχεται και αναγνωρίζει νομικά ότι:

  • Παραβιάζεται παρατεταμένα το δικαίωμα της υγείας των 200.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου εντοπίζονται
  • Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια- υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών ουσιών
  • Δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο, παρά το ότι η Πολιτεία, μέσω δηλώσεων πολιτικών αλλά και αποφάσεων δικαστηρίων, έχει δεχθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από το εξασθενές χρώμιο. Με αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, 6 χρόνια από την αποκάλυψη του προβλήματος, να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη η ρύπανση από τις βαριές βιομηχανίες της περιοχής, όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις του ΙΓΜΕ.

Υπενθυμίζεται δε ότι, η πρώην υπουργός ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη (που από το 2010 είχε αναγνωρίσει «το σοβαρό και σύνθετο πρόβλημα») στις 18/05/2011 είχε εξαγγείλει «σχέδιο υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής από το σύστημα της Υλίκης και της Παραλίμνης, με διέλευση και από το Δήμο Χαλκιδέων, του οποίου περιβάλλει τις δεξαμενές ύδρευσης, μέσω Ανθηδόνας και διακλαδώσεων προς Αυλίδα και προς Υψηλή Γέφυρα - περιφερειακή οδό Χαλκίδας - Νέα Αρτάκη, με εξασφαλισμένη πίστωση 15 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα το 2015»… Σχέδιο φαραωνικού τύπου που είχε εξαγγελθεί με τυμπανοκρουσίες και που τελικά, βεβαίως, ναυάγησε!

Σ’ αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα των επίμονων ρυπαντών και της κρατικής αποτυχίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή δεν επαναπαύθηκε στις άνευ αντικρίσματος, υπουργικές εξαγγελίες. Προνόησε, δούλεψε συστηματικά για την περιοχή της Αυλίδας, που παρουσίαζε συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και πέτυχε ολοκληρωμένη αυτοδύναμη λύση.

Και τώρα που πλέον ναυάγησε το φαραωνικού τύπου και με τυμπανοκρουσίες εξαγγελθέν έργο, οι κάτοικοι της Αυλίδας δεν βρίσκονται ανοχύρωτοι.
Δημοφιλή σήμερα

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

Ο ΟΛΝΕ για την διακοπή εργασιών στην επιχείρηση «Αστέρια»

24/04/2018
Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και τήρηση της νομιμιμότητας η θέση του ΟΛΝΕ για τα Αστέρια. ...
Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

Ο Home Radio στηρίζει το Thessaloniki Street Food Festival 2018

26/04/2018
Ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό και μουσική, τρία μουσικά stages, δύο rest areas, kids corner και kitchen lab! Ο ραδιοφωνι...
Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

Όλα έτοιμα για την Ανάβαση της Ριτσώνας

25/04/2018
Όλα είναι έτοιμα για την Ανάβαση Ριτσώνας, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2018 και αποτελεί τον δεύτερο γύρο του Valvoline Πρωταθλήματος Αναβάσεων....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας