Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει η τοπική οργάνωση Χαλκίδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Βασικό θέμα της συνέντευξης ήταν οι διεργασίες που γίνονται ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μήνα από τώρα.
Ο κ. Ρουμελιωτάκης Θεόδωρος, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο κ. Βαγγέλης Αντωνίου
Ο κ. Ρουμελιωτάκης Θεόδωρος, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο κ. Βαγγέλης Αντωνίου

Παρόντες ήταν ο κ. Θεόδωρος Ρουμελιωτάκης, Συντονιστής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευβοίας, ο κ. Βαγγέλης Αντωνίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας και ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Και οι τρείς αναφέρθηκαν στο θέμα των διεργασιών ενόψει του Συνεδρίου, ενώ απάντησαν ξεκάθαρα και εμπεριστατωμένα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, συντελώντας στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου.

Το λόγο αρχικά πήρε ο κ. Θεόδωρος Ρουμελιωτάκης ο οποίος έκανε τις εξής δηλώσεις: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ σχετικά με το Ιδρυτικό μας Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Στα πλαίσια της διεξαγωγής του ιδρυτικού μας συνεδρίου που θεωρούμε ότι θα είναι ένας σταθμός για τη ριζοσπαστική αριστερά στη χώρα μας, αλλά και όχι μόνο. Ίσως και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από αρκετά χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς και μετά από πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί και φτάνει στο σημείο της ενοποίησης και θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα εφαλτήριο ώστε ακόμα περισσότερο να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής κοινωνίας και έτσι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Στην Εύβοια ήδη έχουν προγραμματιστεί 14 ανοιχτές συνελεύσεις σε 10 Τοπικές Επιτροπές που έχουμε στην Εύβοια. Θέλουμε αυτός ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι ζωντανός, να είναι ένας διάλογος που θα εκφράσει όχι μόνο τη γνώμη των μελών αλλά και των φίλων και της κοινωνίας, οι οποίες αυτές οι γνώμες, οι θέσεις και οι ιδεολογίες μέσα από μια πρακτική της όσμωσης και της σύνθεσης θα οδηγηθούν στο συνέδριο ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για αυτό καλούμε όλους όσους μπορούν και θέλουν να παρακολουθήσουν αυτές τις διαδικασίες μας στις τοπικές οργανώσεις. Θα βγει πρόγραμμα που θα είναι η κάθε συνέλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατάφερε μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που έκανε να επικοινωνήσει με τον κόσμο και ελπίζω στο επόμενο χρονικό διάστημα σε ακόμα περισσότερα μέσα από μια ενιαία μορφή του ΣΥΡΙΖΑ Ενιαίου Κοινοτικού Μετώπου να προχωρήσει σε παραπέρα εκδηλώσεις εξωστρέφειας και ανάδειξης του προγράμματος του».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Βαγγέλης Αντωνίου, ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Σε πείσμα όσων ακούγονται και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει θέλω απλά να τονίσω ότι θα είναι ένα Συνέδριο ενωτικό που θα αποτελέσει μια τομή σε μια βέβαια προηγούμενη ιστορική πορεία γιατί φιλοδοξούμε να κρατήσουμε ότι από αυτά μας έχουν φτάσει μέχρι εδώ και ήταν θετικά, δημιουργικά και πρωτοποριακά ως πολιτική κουλτούρα και όχι μόνο και φυσικά να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους για να φέρουμε ακόμα πιο κοντά την πολυπόθητη ανατροπή που είναι απαραίτητη για να μπορέσει η χώρα και ο λαός να σταθεί στα πόδια του και να βάλει ένα φρένο σε αυτόν τον κατήφορο. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που κατατίθενται στον προσυνεδριακό μας διάλογο και σε ότι αφορά το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων και των ιδεολογικών μας διαφορών και σε ότι αφορά τις καταστατικές μας αρχές γιατί πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο, αντίθετα πολιτικά σχέδια. Υπάρχουν εναλλακτικές που θεωρούμε ότι σε έναν γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις οργανώσεις των μελών θα μπορέσει να επιτευχθεί η πιο δυνατή, η πιο ενοποιητική, η πιο γόνιμη προωθητική σύνθεση για να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα. Θεωρώ και εγώ ότι θα αποτελέσουν και για την Εύβοια και για τις τοπικές κοινωνίες της οι διαδικασίες οι προσυνεδριακές των συνελεύσεων μας πολιτικά γεγονότα.

Ο χρόνος μέσα στον οποίο διεξάγεται ο προσυνεδριακός μας διάλογος που πρακτικά ξεκίνησε προχθές και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη του Συνεδρίου στις 10 Ιούλη, μπορεί να είναι σύντομος, πυκνός όπως άλλωστε είναι και η πολιτική επικαιρότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό, πυκνή και γρήγορη αλλά αυτό δεν νομίζω να στερήσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, όπως άλλωστε το έχουμε κάνει πολλές φορές ο μεγαλύτερος και ο πιο συλλογικός προβληματισμός των μελών των φίλων των ψηφοφόρων του κόσμου, του ευρύτερου ακροατηρίου το οποίο μέχρι τώρα μας έχει στηρίξει και προσδοκά από τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την ελπίδα της ανατροπής.

Τελευταίος μίλησε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος επικεντρώθηκε στα εξής: «Ελπίζοντας ότι η προσυνεδριακή διαδικασία και οι επόμενες μέρες μετά το συνέδριο θα έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και από τη δική μας πλευρά και από εσάς να έχουμε μια καλύτερη επαφή προς το συμφέρον σε επίπεδο επικοινωνίας και το δικό μας και το δικό σας. Συνεχίζω την τοποθέτηση μου στο πνεύμα των δυο συντρόφων μου που μίλησαν πριν από λίγο. Κοιτάξτε θα αναφέρω ένα παράδειγμα που είναι χαρακτηριστικό και συμμετείχαμε και οι τρεις. Πριν λίγες μέρες είχαμε κάνει μια εκδήλωση στην Κάρυστο η οποία είχε έναν τίτλο που πραγματικά προκαλούσε. Διαχείριση ή ανατροπή και η συζήτηση αφορούσε την εναλλακτική πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει στην ελληνική κοινωνία. Εκεί λοιπόν πέρα της μαζικής συμμετοχής διεξήχθη μια ουσιαστική συζήτηση, ένας προβληματισμός που ενώ από την αρχή φαινόταν ότι πάνε να διαμορφώνουν δύο απόψεις, τελικά η συζήτηση κατέληξε σε αυτό που είναι ο βασικός στόχος ο δικός μας, στην ενότητα, στη δράση στη παρουσία. Και το λέω αυτό γιατί η τελική κατάληξη ήταν βεβαίως δεν μπορούμε να πάμε στη διαχείριση χωρίς ανατροπή διότι η διαχείριση τελικά θα μας ενσωματώσει στη σημερινή πολιτική κατάσταση και από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να κάνεις ανατροπή χωρίς να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς την ανατροπή, διότι αν δεν έχεις έτοιμη διαχείριση σε μια ανατροπή τότε σημαίνει καταστροφή. Θέλω να σας πω δηλαδή αναφερόμενος σε αυτό το παράδειγμα μην δίνετε τόση σημασία σε όλα αυτά που διογκώνονται από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ακόμα φτάνοντας μέχρι και του σημείου να παραγγέλνουν σφυγμομετρήσεις οι οποίες στοχεύουν στο να αναδείξουν τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αφετηρία η δικιά μας έχει βάθος και κυρίως είχε ως αφετηρία την επιδίωξη ενότητας και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Οι ιδεολογικές προσεγγίσεις, οι διαφορετικές απόψεις σε ένα επίπεδο επεξεργασιών είναι πάντα για εμάς το ζητούμενο. Άρα λοιπόν εμείς σε αυτή την πορεία θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρξει μια μεγαλύτερη ομογενοποίηση αλλά δεν θα χάσουμε την ιδιαιτερότητα μας. Γιατί μέσα από αυτήν την ιδιαιτερότητα και παρουσιάζονται θέσεις οι οποίες μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί σήμερα αλλά κυρίως πάνω από όλα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ελπίδες που ο ελληνικός λαός επένδυσε και την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου και πολύ περισσότερο τη δεύτερη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την πορεία πραγματικά θα είναι τέτοια η εξωστρεφής μας δραστηριότητα που τελικά θα δημιουργήσουμε την επομένη του ιδρυτικού συνεδρίου μας μια δύναμη που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο αύριο που το αύριο για εμάς είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα τοπικά επειδή έχει γίνει όντως τον τελευταίο χρόνο μια πολύ καλή δουλειά, οργανωτική κοινοβουλευτική γενικά έχουμε μια παρουσία που έρχεται ως συνέχεια της παρουσίας που είχαμε στις εκλογές . Ξέρετε ότι ο νομός Ευβοίας είναι από τους πρώτους νομούς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα άρα έχουμε ένα μεγαλύτερο βάρος και πιστεύουμε ότι αυτόν το δρόμο θα τον υπηρετήσουμε και στην προσυνεδριακή διαδικασία και πολύ περισσότερο στην μετέπειτα πορεία».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Μέσα στο επόμενο διάστημα μέχρι τις 10 Ιουλίου που ξεκινά το Συνέδριο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συνιστώσες το παράδειγμα του Συνασπισμού να ρίξουν αυλαία; Επειδή ο κ. Τσίπρας έχει θέσει ως προϋπόθεση την αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Απάντηση: «Όχι δεν έχει θέσει ως προϋπόθεση την αυτοδιάλυση των συνιστωσών . Τέτοια προϋπόθεση δεν υπάρχει. Απλά σε αυτήν την πορεία μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο θα υπάρχουν συνιστώσες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Συνασπισμού, άλλες που δεν θα το ακολουθήσουν, όμως την εικόνα του χώρου μας θα τη διαμορφώσουμε ακριβώς την ημέρα που θα γίνουν οι εργασίες για το Συνέδριο».

Ερώτηση: Όσοι δεν προβούν στην αυτοδιάλυση θα απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: «Όχι κανένας δεν είπε ένα τέτοιο πράγμα. Απλά στην ημέρα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα μπουν οι διάφορες προτάσεις εκεί υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες ξεκινούν από το να παραμείνουν οι συνιστώσες όπως είναι, μέχρι να είναι συνεργαζόμενοι παρατηρητές. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορούμε τώρα να το αναλύσουμε δεδομένου ότι η προσυνεδριακή διαδικασία θα έχει και αυτό ως αντικείμενο. Είναι αντικείμενο του συνεδρίου, ωστόσο δεν έχει τεθεί τελεσίδικα. Νομίζω είμαστε ο προνομιακός χώρος που έχουμε αναδείξει αυτό που λέμε ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα».

Ερώτηση: Η παραδοχή από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. ότι εφαρμόστηκε λάθος πολιτική στο πρόβλημα της Ελλάδας λίγο πριν το συνέδριο σας, συνιστά δικαίωση των απόψεων σας; Κάποιο σύντομο σχόλιο σας;

Απάντηση: «Δεν είναι θέμα δικαίωσης των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα ότι πρέπει επιτέλους όλες αυτές οι θυσίες και η εξαθλίωση που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός κάποια στιγμή πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων και εκεί είναι η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού, ο οποίος ακόμα και τώρα που έχει γίνει αποδεκτό σχεδόν από όλους ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, δεν ήταν σωστό, η δέσμευση οδήγησε τη χώρα μας σε 6 χρόνια ύφεση επιτέλους πρέπει να επανεξεταστεί. Εκεί όμως βλέπουμε μια κυβέρνηση που σιωπά.

Ήδη έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας επίκαιρη ερώτηση και καλεί επιτέλους τον πρωθυπουργό να έρθει έστω και στη Βουλή να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει όλος ο ελληνικός λαός. Δυστυχώς η πλευρά της κυβέρνησης κωφεύει. Κωφεύει για τον απλούστατο λόγο ότι και έχει συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες που εφαρμόζονται εις βάρος της χώρας μας και ταυτόχρονα έχει συνεταίρους στη συγκυβέρνηση, οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που φτάσαμε και δεν θέλει όπως αντιλαμβάνεστε να του δημιουργηθούν προβλήματα».

Ερώτηση: Η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα. Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί;

Απάντηση: «Το ζήτημα χρέους είναι το πρόβλημα της χώρας. Δεν υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ άποψη ότι αναγνωρίζουμε το χρέος. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική τακτική μας ως κυβέρνηση της αριστεράς σε σχέση με τη διαγραφή του χρέους. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μεγαλύτερη διαγραφή του χρέους και από εκεί και ύστερα κατατίθενται συμβουλές και εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν πως αυτή η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχουν αντίθετα πολιτικά σχέδια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση του μνημονίου, κούρεμα του χρέους σε σημείο που να ανταποδίδει την πραγματικότητα πως δημιουργήθηκε αλλά και ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της χώρας να το υπηρετήσει. Μιλάμε για ένα μορατόριουμ που θα συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης, διότι αν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα την ύφεση δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ένα χρέος και από εκεί και πέρα αυτό που βάζουμε εμείς είναι η εναλλακτική προγραμματική μας πρόταση, η οποία και αυτή χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος για να χρηματοδοτηθεί. Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σοσιαλισμός που δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη δημοκρατία και την ελευθερία. Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε διαφορετική προσέγγιση, ούτε διαφορετική ερμηνεία».

Ερώτηση: Αριστερή πλατφόρμα εκτός ευρώ; Θα τεθεί το θέμα εντός ή εκτός του ευρώ στο Συνέδριο;

Απάντηση: «Δεν υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση στο ΣΥΡΙΖΑ για δραχμή. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε στην Ευρωζώνη πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα εξαθλίωσης όλη η κοινωνία. Αυτό το πράγμα έχει ένα όριο. Σίγουρα όμως με βάση την εναλλακτική πρόταση που καταθέτουμε και με βάση αυτά που έχουμε πει και έχουμε θέσει ως κατεύθυνση, όλα θα είναι εντός της ευρωζώνης. Το κεντρικό ζήτημα δεν είναι σε πιο νόμισμα θα είμαστε, το κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου είναι η ταξική θέση που θα εφαρμόσει αυτό το νέο κόμμα. Και η ταξική θέση που εκφράζεται είναι την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν. Δηλαδή εδώ είμαστε από την πλευρά αυτών που η κρίση τους έχει φέρει στην εξαθλίωση και δεν είμαστε από την πλευρά αυτών που κερδίζουν κάποιοι μέσα από την κρίση. Γιατί ακόμα και μέσα από την κρίση υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστια κέρδη».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατο παράδειγμα της οριστικής απόφασης για μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία λέγοντας τα εξής: «Σε αυτό τον νομό αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Αυτήν την ώρα υπάρχει μια αντίδραση για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και την μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ στη Λαμία. Αυτό δεν έγινε τώρα. Έγινε όταν ψηφίστηκε το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου στη Βουλή. Αυτό έχει αφετηρία όταν υπάρχει μια συγκυβέρνηση που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική και στηρίζεται από συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές ομάδες , όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Τώρα το να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων είναι μια συνταγή που δεν έχει βάση, για το λόγο ότι τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει την πρόταση τους και υλοποιείται.

Εμείς από τη δική μας την πλευρά έχουμε αναλάβει τη δέσμευση, ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης στον εκπαιδευτικό χώρο είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Και μέσα σε αυτό εντάσσεται και το θέμα της μεταφοράς του ΤΕΙ».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery


Αρχή της σελίδας