Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ανακοίνωση απέστειλε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ανέστης Πίσχινας, σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό με το σταμάτημα των εργασιών στον παραλιακό δρόμο του Στόμιου και τη «διαμάχη» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Δημήτρη Θωμά, της εταιρείας «Καμαριώτης Α.Τ.Ε.Ε.» και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ευβοίας.
Ανέστης Πίσχινας
Ανέστης Πίσχινας

Παίρνοντας αφορμή από κάποιες συγκεντρώσεις πολιτών που γίνονται από τον Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου και από δελτία τύπου με απειλές για κινητοποιήσεις και άλλα, που στρέφονται κατά της υπηρεσίας που κατασκευάζει το έργο του Στομίου και αντικειμενικά κατά της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη, θέλω να ενημερώσω για τα εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Δήμαρχος κάνει τέτοια «παιχνίδια», για έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια σήμερα και η Νομαρχία παλαιότερα.

Στόχος του είναι, με δήθεν κινητοποιήσεις, με ανακοινώσεις και άλλες παρόμοιες ενέργειες, να πείσει τους δημότες, να πιστέψουν, ότι «ευτυχώς που είναι ο Δήμαρχος και γίνονται τα έργα», δηλαδή αυτά που άλλοι κατασκευάζουν (Νομαρχία – Περιφέρεια) και όχι ο Δήμος.

Αυτό έκανε και με το ίδιο έργο, όταν χρησιμοποιώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο, όπως όλα τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Νόμο, μπορούν να κάνουν έρευνες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν μελέτες, για να κατασκευαστούν έργα.

Έκανε ολόκληρη ιστορία, τοποθέτησε πανό, ανακοινώσεις και άλλα, έχοντας πάντα σαν στόχο, πώς θα έχει πολιτικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόβλημα και από το Έργο.

Βέβαια η Περιφέρεια δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις λογικές του Δημάρχου, που δεν έχουν άλλο σκοπό από την οικειοποίηση έργων που κατασκευάζονται από άλλους, να παραπλανά τους πολίτες για να τους πείσει τελικά, ότι είναι δικά του επιτεύγματα.

Για το συγκεκριμένο έργο, εκπονήθηκε από την Περιφέρεια κανονική μελέτη και ήδη κατασκευάζεται ένα πολύ σίγουρο έργο και δεν θα προκληθούν πλέον προβλήματα.

Υπάρχει σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία και οι όροι της σύμβασης δεν τροποποιούνται ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με κινητοποιήσεις.

Επειδή το καλοκαίρι ήρθε ήδη και η περιοχή της Κύμης, μαζί με τη Σκύρο, περιμένουν αυτή την εποχή για να εργαστούν οι επαγγελματίες στον τουρισμό, γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό και όχι μετά τις 10 Ιουλίου, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή και καθυστέρησε η έναρξη του Έργου.

Η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου ώστε να μη χαθεί χρόνος από πιθανές καθυστερήσεις πληρωμών.

Όσοι νοιάζονται ειλικρινά για τα προβλήματα προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς φανφάρες και υποκριτικές ανησυχίες, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο συγκεκριμένος Δήμαρχος, παριστάνουν ότι δήθεν ανησυχούν ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα και την αγωνία των πολιτών.

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, την ίδια προσπάθεια έκανε και για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης (Μυλωνοπούλειο) και για το λιμάνι της Κύμης.

Το Μυλωνοπούλειο όπως είναι γνωστό εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ από την Νομαρχία και ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να βοηθήσει στην εκπόνηση της μελέτης του έργου. Η τεχνική υπηρεσία και ο Νομάρχης δεν είχαν κανένα λόγο, να αρνηθούν σε κανένα Δήμαρχο την συνεργασία.

Όμως η μελέτη έγινε σαν το γεφύρι της Άρτας. Χρειάστηκε να τροποποιηθεί πολλές φορές και τελικά, όπως αποδείχθηκε ήταν και πάλι ημιτελής. Χρειάστηκαν ακόμα 550.000 €, ενώ μετά τον έλεγχο από τον ΕΣΠΕΛ, διαπιστώθηκε ότι και πάλι δεν είχαν προβλεφθεί σημαντικές εργασίες στη μελέτη.

Το έργο δεν θεωρείται ολοκληρωμένο, γιατί όπως έχει επισημάνει ο ΕΣΠΕΛ εκτός των ελλείψεων που προαναφέρθηκαν, δεν είχε προβλεφθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και υπάρχει ο κίνδυνος, να υποχρεωθούμε να το πληρώσουμε από εθνικούς πόρους και όχι από κοινοτικούς.

Για το λιμάνι της Κύμης ο Δήμαρχος, έπεισε τον τότε Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σκορδά, να πάρει την αρμοδιότητα από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας, που είναι από τις καλύτερες και η πλέον έμπειρη, από πολλές άλλες περιφερειακές υπηρεσίες, στα Δημόσια Έργα και φυσικά στα λιμενικά, με σκοπό να αναθέσει ο Δήμος μία μικρή μελέτη τροποποίησης της αρχικής μελέτης του λιμανιού, χωρίς να είχε τότε, ούτε καν τεχνική υπηρεσία, με μοναδικό σκοπό, να εμφανιστεί ότι είναι συμμέτοχος στο έργο.

Αυτός είναι δυστυχώς ο Δήμαρχος Κύμης και για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πώς θα εμφανίζεται ότι δήθεν αγωνίζεται, για να πιστέψουν οι πολίτες ότι, ότι ευτυχώς που είναι αυτός και γίνονται κάποια έργα ενώ η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Το γεγονός ότι είχε μόνιμα τεταμένες σχέσεις με την Νομαρχία και τώρα με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, της Περιφέρειας, μόνο κακό έχει προκαλέσει στο Δήμο, αλλά αυτό λίγο τον ενδιαφέρει.

Αυτό για το οποίο νοιάζεται, είναι να οικειοποιείται τα έργα και αν αυτό δεν το επιτύχει τότε και να μη γίνουν κάποια έργα δεν τον ενδιαφέρει, γιατί αν τον ενδιέφερε, θα προσπαθούσε να συνεργαστεί με όλους για το καλό του τόπου.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας