Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ο Συμεών Κεδίκογλου, υπεύθυνος του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ, είναι εισηγητής της επίκαιρης επερώτησης που καταθέτουν οι βουλευτές του κόμματος για τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και εταίρος της κυβέρνησης, επιλέγει να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση, που αποτελεί έντονη κριτική προς τα αρμόδια υπουργεία, για το θέμα του ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα στον οργανισμό και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται πολίτες αλλά και πάροχοι.

Η σύσταση του ΕΟΠΥΥ υπήρξε η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της υγείας μετά το εθνικό σύστημα υγείας, που πολλές κυβερνήσεις από το 1989 είχαν αναγγείλει, αλλά το ΠΑΣΟΚ θέσπισε με τον νόμο 3918/2011, υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευσή του στις εκλογές του 2009. Σε πολύ δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες από το 2011 υπήρχαν τα προβλήματα, υπάρχουν όμως και επιτεύγματα, όπως η μείωση των υπέρογκων δαπανών στον κλάδο υγείας, ο ενιαίος κανονισμός παροχών και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας ,ενώ μέχρι το 2012 είχαν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ όλα σχεδόν τα ταμεία.

Σήμερα σημειώνονται καθυστερήσεις, αμφιταλαντεύσεις και το ΠΑΣΟΚ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα του οργανισμού και βήματα που θεωρεί αναγκαία.

Όλο το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας

H ενοποίηση των κλάδων υγείας και η σύσταση του ΕΟΠΥΥ με το νόμο 3918/2011, αποτελούν τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της υγείας ,μετά το εθνικό σύστημα υγείας. Η δημιουργία ενιαίου συστήματος και ενιαίου φορέα για την παροχή υπηρεσιών υγείας, αναγγέλθηκε από πολλές κυβερνήσεις από το 1989 και μετά ως μια αναγκαία επιλογή που θα έπρεπε να συνοδεύει την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Η σύσταση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ που αποτέλεσε πρoγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, υλοποιείται σε πολύ δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες από το 2011 και απαιτούνται σταθερά διαρκή βήματα για την ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν σημαντικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα . Μέχρι το 2012 είχαμε καταφέρει να μειώσουμε τις υπέρογκες δαπάνες των κλάδων υγείας κατά 40% περίπου και να περιορίσουμε σημαντικά τη μεγάλη σπατάλη που γινόταν για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα από το 2005 και μετά, στο συγκεκριμένο τομέα.

Θεσμοθετήσαμε τον ενιαίο κανονισμό παροχών και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Μέχρι το Μάιο του 2012 είχαν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ όλα σχεδόν τα ταμεία και οι κλάδοι υγείας που καλύπτουν για υγειονομική περίθαλψη το σύνολο του πληθυσμού.

Η προσπάθεια για την παραπέρα μείωση των δαπανών και την ολοκλήρωση των αλλαγών συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα. Προβλήματα που οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τους ίδιους τους παρόχους που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι αντιστάσεις που υπάρχουν από ομάδες συμφερόντων οι οποίες θίγονται από αυτή την μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι μεγάλες . Είναι φανερό ότι ορισμένοι θα ήθελαν να συνεχιστεί το μεγάλο «φαγοπότι» με την κατασπατάληση πόρων , την απουσία κανόνων και ελέγχου , την υποβάθμιση των παροχών σε βάρος βεβαίως του συνόλου της κοινωνίας.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συνεχιστεί , ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να κάνουμε τα επόμενα αναγκαία βήματα και να λύσουμε υπαρκτά σοβαρά προβλήματα.

Η διασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του θα πρέπει να αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση, αλλά αντίθετα χρειάζεται σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους .

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές για ποιους παλεύουμε και με ποιους είμαστε απέναντι.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα σαφές, ότι παλεύουμε για τα 11 εκατ. των πολιτών, για τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες.

Παλεύουμε, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ατομικές δαπάνες για ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά αγαθά που είναι η υγεία. Είμαστε δίπλα στους γιατρούς και τους άλλους παρόχους που κάνουν την δική τους προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε απέναντι όμως, σε εκείνους που προσπαθούν να συντηρήσουν προς όφελός τους ένα παρασιτικό και πελατειακό μοντέλο, όπως αυτό λειτούργησε για δεκαετίες.

Είμαστε απέναντι σε όσους εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες που υπάρχουν, μεταφέρουν το βάρος και τη δυσαρέσκεια τους στους πολίτες. Είμαστε απέναντι σε όσους κωλυσιεργούν και υπονομεύουν με τις πρακτικές τους την πορεία ολοκλήρωσης της προσπάθειας τους, για την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και των υπηρεσιών του.

Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αμφιταλαντεύσεις και θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, για τα βήματα που εμείς θεωρούμε αναγκαία.

Καθυστερούν:

 1. Η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ, για την ουσιαστική και πλήρη ενοποίηση με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και όλων των δομών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
 2. Η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών προς τους παρόχους – προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση , η απορρόφηση κινείται στο 15% τη στιγμή που υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τομέα.
 3. Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια, έλεγχο, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
 4. Η σύμπραξη ΕΟΠΥΥ και κέντρων υγείας ή εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που θα αποφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους και μικρότερο κόστος.
 5. Η διαπραγμάτευση με τους παρόχους για την διασφάλιση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου αναλόγου της δαπάνης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία.
 6. Η αναβάθμιση της υπηρεσίας των τηλεφωνικών ραντεβού με την αξιοποίηση και ενοποίηση όλων των δομών και των παρόχων.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 1. Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ενοποίησης δομών και του νέου οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ.
 2. Για την άμεση πληρωμή των καθυστερουμένων μέχρι 31/12/2011 οφειλών προς τρίτους
 3. Για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
 4. Για την συνεργασία ΕΟΠΥΥ, Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων.
 5. Για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς και τους άλλους παρόχους (κλινικές ,διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακά κ.λ.π.)
 6. Για την ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από την ομαλοποίηση της λειτουργικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.
 7. Για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει αυτόματη απόδοση των εισπραττόμενων εισφορών από τα ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ.
 8. Για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
 9. Για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την παραπέρα μείωση των δαπανών.Δημοφιλή σήμερα

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας κατακλύστηκε από γυναίκες στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

21/6/2018
Το Επιμελητήριο Εύβοιας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ...
Το νέο βιβλίο του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιά»

Το νέο βιβλίο του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες «Εκατό χρόνια μοναξιά»

19/6/2018
Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του αγαπητού Κολομβιανού συγγραφέα Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες με ...
4η Διεθνής Πολιτιστική Συνάντηση «Στις όχθες του Λήλαντος 2018»

4η Διεθνής Πολιτιστική Συνάντηση «Στις όχθες του Λήλαντος 2018»

19/6/2018
Μια δροσερή πρόταση πολιτισμού για τέταρτη χρονιά δίπλα στον Λήλαντα ποταμό....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας