Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Απαντήσεις έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στην ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου, για την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Βόρεια Εύβοια.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Τις εργασίες που υλοποιούνται αλλά και αυτές που εκκρεμούν εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού στον βουλευτή της Εύβοιας για την ολοκλήρωση διαμόρφωσης του κτιρίου ιδιοκτησίας Αγγ. Βλαχοθανάση στα Καμάρια της Ιστιαίας που προορίζεται για τη φιλοξενία του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόρειας Εύβοιας.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής είχε αναδείξει από την πρώτη κοινοβουλευτική του θητεία το θέμα, στο οποίο είχαν σημειωθεί οι εξής σημαντικές εξελίξεις: εντός του 2011 έγιναν αρκετές εργασίες συντήρησης και ευπρεπισμού με επιχορήγηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 μεταφέρθηκαν σε αυτό οι αρχαιότητες που φυλάσσονταν σε ετοιμόρροπες αποθήκες στην Αιδηψό.

Έκτοτε, αναμένεται εντός του 2013 η μεταφορά και του λοιπού αρχαιολογικού υλικού και η μεταφορά των εργαστηρίων συντήρησης, με την ολοκλήρωση της οποίας πρόκειται να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με επίκεντρο τα εργαστήρια συντήρησης και τους αποθηκευτικούς χώρους.

Ακόμη, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, διαπιστώθηκε εισροή νερού στον όροφο του κτηρίου, ο οποίος προοριζόταν για τη φιλοξενία του εκθεσιακού χώρου και έτσι προγραμματίζονται σωστικές εργασίες για την αποκατάσταση της στέγης, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση. Συμπληρωματικές εργασίες απαιτούνται και για τους χώρους υγιεινής των επισκεπτών καθώς και επανέλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιρίου και βελτιώσεις στις υποδομές προκειμένου να καταστεί κατάλληλο για την υποδοχή κοινού.

Αναφορικά με την οργάνωση της επισκέψιμης έκθεσης στο μικρό εκθεσιακό χώρο, θα πρέπει η Εφορεία από πλευράς της να εκπονήσει τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για να εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων. Το Υπουργείο ωστόσο αναφέρει ότι προς το παρόν η Εφορεία έχει επιφορτιστεί με τις μελέτες για το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Εύβοιας στη Χαλκίδα. Ο βουλευτής επισημαίνει πάντως ότι παράλληλα με τις μελέτες για το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο θα πρέπει να προχωράνε και αυτές για το Μουσείο της Βόρειας Εύβοιας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας