Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με ενθουσιασμό και σχέδια για αξιοποίησή του πολιτιστική, το είχε αγοράσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2005 ... αλλά οι καιροί δύσκολοι, οι πόροι ανύπαρκτοι, το κτίριο παραμένει παραδομένο στη φθορά του χρόνου και ξεκίνησαν οι διαφωνίες και οι υπαινιγμοί για κατεδάφισή του ή μέρος αυτού.
Βιομηχανικό κτίριο πρώην Γεωργιάδη - Χαλκίδα.
Βιομηχανικό κτίριο πρώην Γεωργιάδη - Χαλκίδα.

Ιστορικά Στοιχεία
Το πυρηνελαιουργείο – σαπουνοποιείο πρώην Γεωργιάδη, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το ρετσινάδικο του Κόντη και το οινοπνευματοποιείο «Αρέθουσα», στην οδό Αρεθούσης, περιλαμβάνει ένα κτιριακό συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 17.000 τ.μ.. Το κτιριακό συγκρότημα κτίσθηκε πριν 100 περίπου χρόνια και αποτελεί βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα για την πόλη της Χαλκίδας. Η τύχη του εργοστασίου ήταν να το πάρει η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος το 1962, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του. Παρήγαγε κατά βάση σαπούνι, πυρήνα, πυρηνέλαιο και δευτερευόντως πάγο. Το κτιριακό συγκρότημα πρώην Γεωργιάδη περιλαμβάνει ένα μεγάλο επίμηκες κτίριο, το οποίο είναι πετρόχτιστο και κεραμοσκέπαστο. Αποτελείται από ανισοϋψή κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, με πολλές σειρές παραθύρων.

Βιομηχανικό κτίριο πρώην Γεωργιάδη στην Χαλκίδα.

Αγορά κτιρίου απο Ν.Α.

Το βιομηχανικό αυτό κτιριακό συγκρότημα τα τελευταία 4 χρόνια, από το 2005, ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, η οποία και το αγόρασε προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να αξιοποιηθεί πολιτιστικά και ως πολυχώρος για την πόλη της Χαλκίδας. Από την πρώτη στιγμή που η Ν.Α. πήρε στην κατοχή της το κτίριο, ο Νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς "ενόχλησε" το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να υπάρξει στήριξη… κατά βάσην οικονομική, προκειμένου να γίνει το έργο σε συνδυασμό και δίνοντας όμως προτεραιότητα στο κτίριο της «Αρέθουσας». Για την ιστορία η πρώτη επιστολή του Θ.Μπουραντά στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι η παρακάτω, με ημερομηνία 21-11-2005:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Χαλκίδα 21-11-2005
Αρ. Πρωτοκ.: Οικ.3141
Προς:
Υπουργείο Πολιτισμού
α) Αναπληρώτρια Υπουργό
Κ. ΦάνηΠάλλη - Πετραλιά
β) Υφ/γό κ. Πέτρο Τατοώλη
γ) Γεν. Γραμματέα κ. Χρ. Ζαχόπουλο
 
ΘΕΜΑ: Αναπαλαίωση Παλαιού Βιομηχανικού Κτιρίου (οινοποιείο) «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» για την στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαλκίδας.
Κύριοι Υπουργοί,
Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΥΠΠΟ έχει πάρει στην κυριότητα του το κτίριο που αναφέρεται στο θέμα, με σκοπό την αναπαλαίωση του και την στέγαση των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαλκίδας.
Φοβόμαστε όμως ότι δεν έχετε ασχοληθεί με τον προγραμματισμό ενεργειών, ενώ το βιομηχανικό κτίριο καταρρέει και ο κίνδυνος για σοβαρές ζημιές είναι ορατός.
Σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για πανέμορφο πετρόκτιστο βιομηχανικό κτίριο που θαυμάζουν οι Ευβοείς, όπως και οι επισκεπτόμενοι το Νομό, αλλά θλίβονται βλέποντας τους κινδύνους που προαναφέραμε.
Σας πληροφορούμε ακόμα ότι σε πολύ μικρή απόσταση, λιγότερο από 100 μ., βρίσκεται άλλο βιομηχανικό κτίριο, γνωστό ως πρώην ιδιοκτησία «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ» που αγόρασε πριν λίγες ημέρες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, με σκοπό να σώσει τα βιομηχανικά κτίρια και φυσικά να τα αξιοποιήσει.
Σε μικρή απόσταση από την «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» είναι και το εργοστάσιο «ΔΑΡΙΝΓΚ» που πρόσφατα διέκοψε την λειτουργία του και οδηγείται σε εκκαθάριση ή πτώχευση. Το σχέδιο πόλης τον χαρακτηρίζει ως χώρο για πολιτιστικές λειτουργίες.
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν σημαντικές ελεύθερες εκτάσεις που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έχουμε τη γνώμη ότι η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αντιμετωπισθεί και να αξιοποιηθεί ενιαία και είναι δυνατό να μετατραπεί σε έναν πολύ αξιόλογο χώρο Πολιτιστικών Λειτουργιών.
Προτείνουμε να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου, της Νομαρχιακές Αυτ/σης και του Δήμου Χαλκιδέων για να μελετηθεί η εξειδίκευση των επί μέρους λειτουργιών και η αναπαλαίωση και η αξιοποίηση των κτιρίων.
Να σημειωθεί ότι οι χώροι βρίσκονται στο σημαντικότερο κόμβο της Εύβοιας αφού εκεί συναντώνται οι δρόμοι προς και από Αθήνα, Βόρεια και Νότια Εύβοια και φυσικά Χαλκίδα.
Περιμένουμε τη δική σας πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατό για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν
Με Εκτίμηση

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΘΑΝ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Καμία αξιοποίηση του πρώην Γεωργιάδη μέχρι σήμερα...

Παρ’ όλα αυτά, αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη θετική εξέλιξη, που αφορά στην «Αρέθουσα» και όλοι ελπίζουμε τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, να μη συναντήσει στην πορεία του φράγματα… τίποτα δεν έχει γίνει για το κτίριο του πρώην Γεωργιάδη και τα σχέδια που το 2005 συζητούσε το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο για την αξιοποίησή του. Οι λόγοι πολλοί και ευνόητοι… Όλα σ’ αυτό το τόπο θέλουν το χρόνο τους!
Ωστόσο τελευταία δημιουργήθηκε πάλι ντόρος γύρω από το βιομηχανικό κτίριο και αυτό γιατί αντέδρασε ο πρώην βουλευτής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου με το ενδεχόμενο γκρεμίσματος της πετρόχτιστης περίφραξης του κτιρίου, καλώντας την αρμόδια Εφορία Νεωτέρων Μνημείων να πάρει θέση. Μάλιστα σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην «ΑΥΓΗ» της Κυριακής, αρχές Απριλίου, ο κ.Αποστόλου αναφέρεται στα βιομηχανικά σπαράγματα… της Χαλκίδας και κάνει αναφορά και στο κτίριο πρώην Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Οι επισκέπτες της Εύβοιας με την είσοδό τους στη Χαλκίδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εικόνες που αποτυπώνονται στις παρατιθέμενες φωτογραφίες. Η πρώτη αναφέρεται στο υπό κατάρρευση κτιριακό συγκρότημα της «Αρέθουσας» και αποτελεί σπάνιο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα, η δεύτερη στα υπό την απειλή κατεδάφισης κτίρια της ίδιας περιόδου «πρώην Γεωργιάδη» και η Τρίτη στο υπό ανέγερση κτίσμα του ΚΤΕΛ Εύβοιας σε χώρο που πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ίδια κτίρια, τα «πρώην Κιαπέκου-Καράκωστα».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πραγματικότητα που βιώνει σήμερα μια περιοχή, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες και σε συνδυασμό με γειτονικό αρχαιολογικό χώρο να αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τον ευβοϊκό λαό και σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο για όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω βιομηχανικά κτίρια λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και περιήλθαν αρχές της επόμενης δεκαετίας μετά από πλειστηριασμούς στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας………
Πρώην Γεωργιάδη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας με τις αποφάσεις 284/95 και 285/95 κήρυξε ομόφωνα απαλλοτριωτέο και διατηρητέο το παραπάνω κτιριακό συγκρότημα.
Όμως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει καμία από τις αποφάσεις του, αφού όλο το ενδιαφέρον του εξαντλήθηκε μόνο στη λήψη των αποφάσεων.

Το 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο με σκοπό, σύμφωνα με τα γνωστοποιηθέντα τότε, «να διασωθούν και να αναδειχθούν τα βιομηχανικά κτίρια ώστε να διατηρηθεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα».

Όμως, τέσσερα χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έγινε καμία σωστική ενέργεια αλλά και απειλείται με κατεδάφιση, αφού η Ν.Α. ετοιμάζεται να τροποποιήσει την πολεοδομική μελέτη αλλάζοντας τη χρήση του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την απόφασή της να κατεδαφίσει την πετρόχτιστη περίφραξη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.

Όταν έγιναν γνωστές οι παραπάνω προθέσεις της Ν.Α. Εύβοιας, ο υπογράφων όχι μόνο αντέδρασε δημόσια αλλά και κατέθεσε σχετική αναφορά με τα απαραίτητα στοιχεία στην Ά Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας «να πράξει κατεπειγόντως τα δέοντα για τη διάσωση των συγκεκριμένων μνημείων της νεότερης ιστορίας μας»……
Όσο με αφορά θα συνεχίσω τον δρόμο που επέλεξα: να υπερασπίζομαι την πόλη μου με όπλο τη νομιμότητα».


Κατόπιν λοιπόν, επιστολών του (στις 10/3 και 6/4/09) προς την Ά Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, με τις οποίες ο Β.Αποστόλου επεσήμαινε το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί η περίφραξη του κτιρίου του πρώην Γεωργιάδη και να τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης στο συγκεκριμένο χώρο, η Εφορία αντέδρασε και έστειλε επιστολή προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και το Δήμο Χαλκιδέων με την οποία ζητά πρόσθετα στοιχεία για τη συγκρότηση του φακέλου προκειμένου να εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου συγκροτήματος και καλεί το αρμόδιο Πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Χαλκιδέων, να ενημερώσει σε περίπτωση αίτησης κατεδάφισης του εν λόγω συγκροτήματος ή τμήματος αυτού.


Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε τη θέση της Νομαρχίας επί του θέματος, όπως εκφράζεται μέσω της απάντησης που έδωσε ο Νομάρχης Θανάσης Μπουραντάς σε όσα είχε καταγγείλει στις 27/2/09 ο Βαγγέλης Αποστόλου για το κτίριο πρώην Γεωργιάδη (όπως προαναφέραμε):
«Για το κτήριο Γεωργιάδη, η Νομαρχία αναφέρει τα παρακάτω:
"Για το πρώην βιομηχανικό κτήριο Γεωργιάδη, διαπιστώθηκε ότι από την στιγμή που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το αγόρασε, κάποιοι ξαφνικά απέκτησαν σοβαρές περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Το προηγούμενο διάστημα που από την πράξη εφαρμογής προβλεπόταν η ισοπέδωση όλων των βιομηχανικών κτιρίων που ήταν όλες αυτές οι ευαισθησίες;
Όπως είναι γνωστό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγόρασε το χώρο με τα βιομηχανικά κτήρια με σκοπό να διασωθούν και να αναδειχθούν ώστε να διατηρηθεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα.
Για την πετρόχτιστη περίφραξη που περικλείει τα βιομηχανικά κτήρια, έχουμε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να παραμείνει για τους εξής λόγους:
- Δεν αναδεικνύονται τα εσωτερικά βιομηχανικά κτήρια και δεν εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Εξαιτίας του μαντρότοιχου παραμένουν σαν κάτι ξένο, αποκομμένα από τον περιβάλλοντα χώρο.
- Ο συνολικός χώρος είναι 16 στρέμματα και πολεοδομείται. Όπως κάθε χώρος που εντάσσεται στο σχέδιο έχει δρόμους, πλατείες, δηλαδή χώρους κοινόχρηστους, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να είναι περιφραγμένοι και αποκομμένοι από την υπόλοιπη περιοχή. Επομένως όσοι δρόμοι υπάρχουν στο σχέδιο πρέπει να επικοινωνούν υποχρεωτικά με τους γύρω δρόμους.
Άποψη μας είναι ότι όταν διανοιχτούν οι δρόμοι, τα τμήματα της περίφραξης που θα παραμείνουν όχι μόνο δεν θα προσφέρουν αλλά θα αφαιρούν από το σύνολο των βιομηχανικών κτιρίων. Άρα η περίφραξη πρέπει να πέσει και να παραμείνουν μόνο τα εσωτερικά πετρόχτιστα κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα αναδειχθούν".

Πρόκειται για θέση της Νομαρχίας, που δεν αλλάζει επί του θέματος, για τους λόγους άλλωστε που αναφέρει και στην ανακοίνωσή του ο Θ.Μπουραντάς.
Από εκεί και πέρα, έχουν κατατεθεί και ερωτήσεις στη Βουλή για την υπόθεση αξιοποίησης του βιομηχανικού κτιρίου πρώην Γεωργιάδη. Μια εξ αυτών είναι και του βουλευτή Αττικής του ΣΥΝ, Αθ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:
«Το παλαιό σαπωνοποιείο Γεωργιάδη, μοναδικής ομορφιάς και δημιούργημα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα απειλείται με κατεδάφιση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας με τις αποφάσεις 284/95 και 285/95 έχει κηρύξει ομόφωνα απαλλοτριωτέοκαι διατηρητέο το κτιριακό συγκρότημα Γεωργιάδη. Το 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο με σκοπό να διασωθούν, να αναδειχθούν τα βιομηχανικά κτίρια και να διατηρηθεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα.
Όμωςτέσσερα χρόνια μετά όχι μόνο δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για την ανάδειξή του, αλλά απειλείται με κατεδάφιση αφούΑυτοδιοίκηση σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίεςστον ημερήσιο και τοπικό τύπο σχεδιάζει να τροποποιήσει την πολεοδομική μελέτη αλλάζοντας τη χρήση του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει την απόφασή της να κατεδαφίσειτην πετρόχτιστη περίφραξη πουαποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.
Επειδή το κτιριακό συγκρότημα Γεωργιάδη αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου και 2ουαιώνα,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το ΥΠΠΟ για τη διατήρηση και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού αυτού δημιουργήματος;
• Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για τη καταγραφή, μελέτη και διάσωση αυτών των αρχιτεκτονικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα;
• Οι υπηρεσίες Πολεοδομίας, γνωρίζουν την πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία αυτών των κτιρίων; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προβαίνουν, ώστε να μην οδηγούνται στην κατεδάφιση

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Αθανασιάδης Κωνσταντόνος (8/6/2009 11:16:49 μμ)
Σεβαστές οι ενοχλήσεις μόνο που θα πρέπει να συνοδεύονται από προτάεις με προγραμματισμό ενεργειών δημιουργικής φαντασίας, έστω και με επιμέρους σταδιακών έργων με άμεση λειτουργική αποδοτικότητα στη διάθεση πολιτιστικών φορέων, αλλά και δυνατότηατα εκθεσιακού χώρου σηνάντησις και προβολής των δήμων και κοινοτήτων του Ν. Έυβοίας, μιας και βρίσκεται δίπλα στο σταθμό των λεωφορίων Κάθε φορά που θα πάρω το λεωφορείο για την Κύμη πηγαίνοντας για Σκύρο με θλίβη το γεγονός τις συμπεριφοράς για την απαξίωση τις συλογικής μνήμης και την κατάντια στην οποία ευρίσκεται ο χώρος. Ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται αλλού στο ποιος θα εξικονομήση τις μίζες? από το Υπουργείο Πολιτισμού? Τελικά ποιος φορέας έχει υπευθηνότητα για προτάσεις μελέτης ανάπλασης και διαχείρησις η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας στην οποία ανήκει ο χωρος του βιομηχανικού κτιριακού συγκροτήματος η ο από μηχανής θεός, Υπουγείο Πολιτισμού. Τελικά ΠΑΝΤΑ κάποιος άλλος θα Φταιει για το κενό των παραδείσιων κήπων των εγγεφάλων των ΟΤΑ και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων? Με εκτίμηση Αθανασιάδης Κωνσταντόνος
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας