Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ως γνωστό το καλοκαίρι αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν ένα βιβλίο για να τους «συντροφεύει» στα ταξίδια τους ή στην παραλία. Τη Δευτέρα λοιπόν 17 Ιουνίου, στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χαλκιδέου Μάριου Μαΐση, «Η Ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας, από το 586 π.Χ. έως και το 2001 μ.Χ.».

Την παρουσίαση στήριξαν ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Χαλκίδαςη Ισραηλιτική Κοινότητα Χαλκίδας και η Ευβοϊκή Αρχαιόφιλος ΕταιρείαΠολλοί ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι της εκδήλωσης μεταξύ των οποίων ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας κ. Αναγνώστου, η κ. Αναστασία Μακαρώνα Ψυχογυιού κ.α. καθώς και πλήθος κόσμου.

Την αρχή έκανε η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Χαλκίδας κ. Χάιντι Καραγιώργου, Μηχανικός, η οποία ανέφερε τα εξής στο σύντομο χαιρετισμό της: « Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα σας. Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Καλωσορίζω τις Χαλκιδέες, τους Χαλκιδέους συμπολίτες αλλά και τους φίλους της πόλης μας που μας τιμούν με το ενδιαφέρον και την παρουσία σας. Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω και αυτούς που με πολύ προσωπική εργασία και κόπο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστώ επίσης τον εκλεκτό συμπολίτη μας συγγραφέα Μάριο Μαΐση για την εξαιρετική προσφορά στην ιστορική καταγραφή της πόλης μας. Και για την τιμή που μας κάνει απόψε με την παρουσίαση του βιβλίου του. Ως πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Χαλκίδας θα ήθελα να σας πω μερικά λόγια για την οργάνωση μας. Ιδιαίτερα για τους καλεσμένους που ίσως δεν έχουν ακούσει τίποτα ποτέ για αυτήν. Ο διεθνής σοροπτισμός είναι μια δυναμική παγκόσμια μη κυβερνητική γυναικεία οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1921 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει σήμερα ομίλους σε 118 χώρες. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 30 όμιλοι. Στόχοι μας είναι η βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη κοινωνία και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Μέσα  από την αλληλεγγύη μεταξύ μας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής των γυναικών σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η υγεία, η εργασία, η θέση της γυναίκας στην οικογένεια μέχρι και τη θέση που κατέχει στην κοινωνία γενικώς. Εκτός από το θέμα της ισότητας μεταξύ των δυο φύλλων που έχει άμεση σημασία για την ποιότητα της ζωής της γυναίκας υπάρχει και ένα άλλο μακροπρόθεσμο για όλη την ανθρωπότητα θέμα. Το θέμα της επιβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη μας. Επειδή ακόμα και σήμερα η εκπαίδευση των παιδιών είναι ως επί των πλείστων αρμοδιότητα των γυναικών, είναι καθοριστικής σημασίας η καλή κατάσταση της υγείας της, ο βαθμός της οικονομικής της ανεξαρτησίας και προπαντός το επίπεδο μόρφωσης που έχει. Γιατί πέρα από την αγάπη που προσφέρει στα παιδιά της  είναι εκείνη που μέσα από τη συμπεριφορά της και την επικοινωνία που έχει με το παιδί, μεταδίδει τις αρχές της, την φιλοσοφία της και τις απόψεις της στην επόμενη γενιά. Μόνο και το τονίζω μόνο μια μορφωμένη γυναίκα είναι σε θέση να σπάσει το φαύλο κύκλο του μίσους και των προκαταλήψεων μεταξύ των λαών και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει σε μια ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων μεταξύ τους. Για αυτό ο τομέας της εκπαίδευσης και  του πολιτισμού αλλά κυρίως της φιλίας και της διεθνούς κατανόησης κατέχουν πρωταρχική θέση μέσα στη διεθνής οργάνωση του Σοροπτιμιστικού αλλά είναι και καθοριστική η προϋπόθεση για το μέλλον όλων μας».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Λέοντας Γαβριηλίδης, Νομικός και Επίλεκτο μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο οποίος ως εισηγητής του βιβλίου του Μάριου Μαΐση είπε τα εξής: «Πέρα από τη συγκίνηση που με διακατέχει είναι τιμή για εμένα που ο Μάριος ο Μαΐσης με τίμησε να είμαι και εγώ ένας από εκείνους που θα παρουσιάσει αυτό το βιβλίο που αναφέρεται στην Ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Χαλκίδας. Ξεκινώντας για το βιβλίο θα ήθελα να το χαρακτηρίσω ως ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Εβραϊκή Κοινότητα της Χαλκίδας  αλλά σημαντικό για την ίδια την ιστορία της πόλης και σε πολλά σημεία σημαντικό για την ιστορία της πατρίδας μας. {…} Ήταν μια ιδιαίτερη πολυετής προσπάθεια επίπονη, στην οποία η ταπεινότης μου είχε την τύχη να συμμετάσχει με τον τρόπο της βέβαια για να μπορέσει να βοηθήσει σε αυτή την έκδοση. Οι μικρές μου δυνάμεις βοήθησαν στις διάφορες φάσεις της έκδοσης του βιβλίου και έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο σήμερα, στη γενέτειρα πόλη που έδρασε και έζησε η οικογένεια του και αυτός να παραδώσει αυτό το ιστορικό μνημείο. Είναι ένα αξιέπαινο και αξιόλογο έργο. Είναι ένα βιβλίο που κάποιοι πολύ πιο ειδικοί από εμένα το χαρακτήρισαν σπάνιο, όχι μόνο για την πληθώρα, την ποιότητα και το δυσεύρετο των πηγών του, ορισμένοι μάλιστα εξέφρασαν και  ιδιαίτερο θαυμασμό για αυτό και μιλάω για διδάκτορες αρχαιολογίας και θεολογίας αλλά γιατί αποτυπώνει γεγονότα πολύ σημαντικά γι την κοινότητα και τον εβραϊσμό. Δεύτερον πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που μέσα τις σελίδες βρίσκει κανείς μια ισχυρή απάντηση, μια εμπεριστατωμένη απάντηση σε ισχυρισμούς των μισαλλόδοξων ότι οι Εβραίοι είναι ξένοι, ότι οι Εβραίοι δεν είναι Έλληνες. Αναγνωρισμένοι συγγραφείς από αρχαιότατων χρόνων αλλά και της σύγχρονης εποχής με αδιάσειστα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο αποδεικνύουν την αδιάκοπη προαιώνια παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα αλλά και την ενεργό και σημαντική συμμετοχή τους στην εξέλιξη, στην πρόοδο και τα δεινά της πατρίδας μας.

Θα αναφέρω ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα: ο Κώστας Παπακυριακού γενικός διοικητής του Αγίου όρους γράφει: Η εμφάνιση των Εβραίων στον ελληνικό και γεωγραφικό χώρο σε πολύ παλαιότερη εποχή περίπου το 14ο π. Χ. αιώνα, γίνεται από την εποχή της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο. Οι πληθυσμοί αυτοί όταν εγκατέλειψαν την Αίγυπτο και ακολουθώντας τον Μωυσή συνέχισαν άλλοι μεν προς την Παλαιστίνη άλλοι διασπάστηκαν και ένα τμήμα αυτών έφτασε στην Ελλάδα. Αυτούς τους ισχυρισμούς σε πολύ παλαιότερους χρόνους τους αναφέρει ο Ηρόδοτος και ο Διόδωρος Σικελιώτης σημαντικότατοι αρχαίοι συγγραφείς.

Εκτενέστατη αναφορά του Διόδωρου του Σικελιώτου όπου αναφέρει ότι οι Έλληνες και οι Εβραίοι είναι αδελφοί λαοί. Μια άλλη σημαντική αναφορά έχει βιβλική προέλευση, στα σχετικά του βιβλίου έχει βιβλική προέλευση. Στο βιβλίο των Μακκαβαίων αναφέρονται ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του αρχιερέως Ιωνάθαν και των ηγεμόνων της Σπάρτης όπου ο ένας αποκαλεί τον άλλο αδερφούς. Μια άλλη απάντηση που προσφέρει αυτό το βιβλίο στους ισχυρισμούς των μισαλλόδοξων  ότι οι Εβραίοι είναι εχθροί της Ελλάδας . Τι να πει κανείς;; Υπάρχουν πολλές αναφορές στο βιβλίο με σημαντικά στοιχεία από το αρχείο των Ευβοϊκών μελετών, από τη θρησκευτική και ηθική εγκυκλοπαίδεια οι οποίες αποδεικνύουν ότι σε όλη την περίοδο δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά μόνο αδερφική αγάπη. Βεβαίως οι εξαιρέσεις μπορεί να υπήρξαν αλλά μιλάμε για την κύρια σχέση που ένωνε Εβραίους και χριστιανούς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και τα ντοκουμέντα αποκαλύπτεται η συμπεριφορά ταγματασφαλιτών οι οποίοι όταν ανακάλυψαν πάνω στα βουνά της Εύβοιας Εβραϊκές οικογένειες που κρύβονταν  είπαν στους ανθρώπους τους μην τους πειράξετε φυλάξτε τους πείτε του όταν φύγουμε εμείς να μην κινηθούν για δυο ώρες για να μην τους καταλάβουν οι Γερμανοί. Μια άλλη σημαντική προσφορά που έχει αυτό το βιβλίο είναι η συγκέντρωση πλήθους εγγράφων των διαταγών των γερμανικών αρχών και των συνεργατών τους που αποδεικνύουν το συστηματικό τρόπο με τον οποίο οι Ναζί οργάνωσαν την εγκληματική αυτή τραγική ιστορία του ολοκαυτώματος».

Η εκδήλωση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ακολούθησε προβολή εικόνων ενώ το βιβλίο κόστιζε 20€.
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας