Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Παρασκευή 14/6/2013 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου αποχαιρέτησαν το Δημοτικό με την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Ζούμε τα μνημεία». Τα παιδιά μέσα από φωτογραφίες, παιχνίδια και κείμενα έκαναν μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πόλης τους.

Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές έγιναν μελετητές του τόπου τους. Κάποιοι για πρώτη φορά έκαναν «επιστημονική» βιβλιογραφική και διαδικτυακή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν στην τάξη τους. Μίλησαν με αρχαιολόγους, επισκέφθηκαν μουσεία, περπάτησαν στην πόλη, μελέτησαν εκθέματα και πολεοδομικούς χάρτες, φωτογράφισαν χώρους, έγραψαν σενάρια, σύγκριναν εποχές και παρατήρησαν την αλλαγή του τόπου τους στο χρόνο. Μέσα από την έρευνά τους δεν «κοίταξαν» απλά τα κτίρια και τους δρόμους. Αντίθετα, ανακάλυψαν εκ νέου την ιστορία της πόλης τους και εκτίμησαν την αισθητική αξία των μνημείων της. Πάνω απ’ όλα κατανόησαν ότι η ιστορία δεν είναι ένα μάθημα που διδάσκεται από ένα εγχειρίδιο μέσα στη σχολική αίθουσα αλλά διαμορφώθηκε στο παρελθόν – και αδιάλειπτα διαμορφώνεται από κάθε κοινωνία κάθε εποχή – μέσω της αλληλεπίδρασης των ατόμων. Κάτι που τελικά αποτέλεσε και το σύνθημα του προγράμματος:

«Την ιστορία τη γράφουμε εμείς!»

Την υλοποίηση του προγράμματος είχαν αναλάβει οι υπεύθυνες σχεδιασμού κες Μαγδαληνή Μαμασούκα, εκπαιδευτικός του σχολείου και Χριστίνα Αθανασίου, manager πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τη γενική εποπτεία είχε ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, Δρ Δημήτριος Μητάκος. πολύτιμη συνεργάτις στάθηκε η αρχαιολόγος κα Αμαλία Καραπασχαλίδου, η οποία, όταν υπηρετούσε ως προϊστάμενη της ΙΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ευβοίας, είχε την εποπτεία των ανασκαφών στην περιοχή. Επίσης, σημαντική ήταν και η βοήθεια της κας Αργυρώς Πουρσανίδου, δασκάλας του σχολείου, στην επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού, του δάσκαλου του τμήματος κου Γιώργου Φαρακλιώτη και φυσικά της διευθύντριας του σχολείου κας Ελένης Παπαμήτσου.

Πηγή: 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας