Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2012-2013, από τον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Χαλκίδας, τον 3ο Παιδικό Δημοτικό Σταθμό Χαλκίδας, τον 5ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Έξω Παναγίτσας και τον 4ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κανήθου, με βασικό θέμα τη Χαλκίδα του μύθου, του χτες, της αρχαιότητας και του αύριο.

Ο μύθος έχει παιδευτική αξία. Γι’ αυτό, χρησιμοποιήθηκε τόσο στην παιδαγωγική διαδικασία όσο και ως κείμενο κατάλληλο για να διοχετεύσει μηνύματα στους λαούς με αλληγορικό τρόπο, σε περιστάσεις που δεν υπήρχε η ελευθερία άσκησης κοινωνικής και κυρίως πολιτικής κριτικής.

Στην κλασική αρχαιότητα ο ποιητής Ευριπίδης με κριτική και κάποιες φορές έντονα ειρωνική ματιά στέκεται απέναντι στην παράδοση, προσπαθεί να ανιχνεύσει τις δυνάμεις που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, δείχνει τη συνύπαρξη του λογικού και του ά-λογου στην ανθρώπινη φύση και φωτίζει επί σκηνής τις συμφορές που πλήττουν τις πόλεις, όταν αυτές υποκύπτουν στον κοινωνικό παραλογισμό και υπερβαίνουν το μέτρο. Στην έκβαση των έργων του, πάντα ένας «από μηχανής θεός», με την έγκαιρη επέμβασή του επιτρέπει στα πρόσωπα να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση.

Από το παρελθόν μέχρι και τις μέρες μας, οι μεγαλουπόλεις έγιναν τόποι συγκέντρωσης και επίδειξης πλούτου, καθώς και προσφοράς θεάματος. Τα οικονομικά και διοικητικά κέντρα, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια, τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι μεγαλεπίβολες μονοκατοικίες και τα πολυτελή διαμερίσματα συγκεντρώνονται στο κέντρο τους ή αμέσως γύρω τους.

Στο χώρο αυτό χτίζεται η σύγχρονη κοινωνία του μαζικού καταναλωτισμού, ο κόσμος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της διαφήμισης, του κινηματογράφου, των κόμικς και των φωτορομάντζων, των φάστ φούντ κ.λ.π.

Σε αντίδραση προς αυτόν τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης, και αναζητώντας μια πιο ήπια ζωή, οραματιζόμαστε να πορευτούμε τον δρόμο μας με γνώμονα την τέχνη. Αναζητούμε την ελληνικότητα (τη λαϊκή αισθητική αντίληψη του ωραίου) που την καθορίζει η αυθεντική και γνήσια παραδοσιακή μας ταυτότητα. Αυτό τον τρόπο ζωής αναγνωρίζουμε στο φυσικό και χτισμένο χώρο, στους ανθρώπους οι οποίοι τον κατοικούν και τον εμψυχώνουν, στις καταστάσεις, τις σχέσεις, τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιώνουν.

Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ

Ανέκαθεν η μεγάλη περιέργεια διακατείχε τους Έλληνες για το φαινόμενο του Ευρίπου. Προσπαθούσαν να εξηγήσουν την αιτία που τα νερά κινούνται με ταχύτητα και τις εναλλαγές στην κατεύθυνσή τους. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και χωρίς να βρίσκεται η αλήθεια, η φαντασία των ανθρώπων έπλασε πολλά σενάρια και η σκέψη διετύπωσε θεωρίες. Μία από αυτές, θέλει τα νερά που κινούνται κάτω από τη γέφυρα να επηρεάζονται από τη θέση Ήλιου – Σελήνης – Γης και να ταξιδεύουν σαν τρελά πάνω κάτω.

Κάτω από τη γέφυρα, λέει ο μύθος, κατοικεί ο Εύριπος, γιός του Ποσειδώνα και της Φάλαινας. Είναι πρόσχαρος και κεφάτος, του αρέσει να γλεντά και να πίνει. Βγαίνει λοιπόν τα βράδια από τα βάθη του νερού και κάνει βόλτες στην πόλη της Χαλκίδας. «Παίζει» με τα κορίτσια και χορεύει με όλους. Το μόνο που τον απασχολεί είναι να γεύεται τις χαρές της ζωής.

Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι, ένα από τα κορυφαία κείμενα του Ευριπίδη, είναι ένα κείμενο «βαθύτατα πολιτικό».

Η Ιφιγένεια, σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής.

Η ιστορία:

Ο στόλος των Ελλήνων περιμένει στην Αυλίδα να φυσήξει ούριος άνεμος για να ξεκινήσουν για την Τροία, αλλά ο άνεμος δεν έρχεται …

Ο μάντης Κάλχας πιέζεται από τη θεά Άρτεμη και στέλνει με τον Αγγελιαφόρο ένα δυσάρεστο χρησμό στον Αγαμέμνονα: «Για να ξεκινήσουν τα καράβια πρέπει να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια».

Ο Αγαμέμνονας για να πείσει την κόρη του να πάει κοντά του, ανακοινώνει ψευδώς το γάμο της με τον Αχιλλέα, ο οποίος δήθεν την περιμένει με λαχτάρα.

Όταν η Ιφιγένεια αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, καλείται να αποδεχτεί το αμετάκλητο τέλος της ζωής της, και θυσιάζεται οικειοθελώς.

Τη τελευταία στιγμή όμως, κάτι αλλάζει κι έρχεται στη ζωή των ανθρώπων πάλι η ελπίδα, ότι οι «ούριοι άνεμοι» θα φυσήξουν…… το ταξίδι θα ξεκινήσει, αναζητώντας ο καθένας τη δική του Ιθάκη……

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΞΩ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Η εποχή του υπέρ-καταναλωτισμού

Βρισκόμαστε στην εποχή της αφθονίας και του υπέρ-καταναλωτισμού και παρακολουθούμε την τάση των ανθρώπων, τη μανία θα λέγαμε καλύτερα που κατέχει το σύγχρονο άνθρωπο του «πολιτισμένου» κόσμου, να καταναλώνει όλο και περισσότερα προϊόντα και αγαθά σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του εσωτερικού τους κενού.

Φανταχτερή βιτρίνα της κατανάλωσης για μια άνετη ζωή.

Αναζητούν εντυπωσιασμό μέσα από μάρκες, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, επώνυμα μοδάτα ρούχα, υπερπολυτελή σκάφη, φανταχτερές επαύλεις, αξεσουάρ με την υπογραφή γνωστών οίκων, ενώ τραπεζίτες και χρηματομεσίτες μοιράζουν ελπίδες και όνειρα μέσα από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επενδύσεις.

Ένας κόσμος χλιδής, σπατάλης και απληστίας.

Μας δίνει αλήθεια ο κόσμος αυτός των πάμπολλων αντικειμένων που αγοράζουμε, μια πλουσιότερη αίσθηση ζωής;

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΝΗΘΟΥ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Οι άνθρωποι της Χαλκίδας του αύριο ψάχνουν έναν ευνοϊκό, «ούρειο άνεμο» και με βάρκα την ελπίδα, ξεκινούν για το ταξίδι που θα τους οδηγήσει στη χαμένη τους ξεγνοιασιά.

Οι ψαράδες πάνε να ψαρέψουν με τα δίχτυα τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ποιοτική τροφή, αλλά και να διασκεδάσουν…

Οι γεωργοί καλλιεργούν τα χωράφια τους και παράγουν φρούτα και λαχανικά, τα οποία καταναλώνουν οι ίδιοι αλλά και τα πουλούν…

Ο βοσκός που φυλάει τα πρόβατα και κάθεται να ξαποστάσει στη βουνοπλαγιά, αναθυμάται τους προγόνους του που με γενναιότητα πολέμησαν για να διαφυλάξουν αυτά τα βουνά…

Οι οικοδόμοι ξεκινούν κάθε πρωί για την οικοδομή, κουβαλώντας τούβλα, τσιμέντο και μυστρί, χωρίς να χάνουν το θάρρος τους, γιατί πάντα ξέρουν πως δε χωράει μέσα στους τέσσερις τοίχους το μεγάλο τους όνειρο…

Πώς θα ζήσουμε ουσιαστικότερα και ποιοτικότερα;

Οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να συμπάσχουν, να βρουν διάθεση για γνήσια επικοινωνία, να πάνε μια βόλτα με τα πόδια στη πόλη τους, να γνωρίσουν τη φιλοσοφία, να νιώσουν την απόλαυση των στίχων ενός τραγουδιού ή ενός ποιήματος, να χορέψουν, να ζωγραφίσουν…

Μέσα στο φως, τη γνώση, την τέχνη, θα βρουν τα εφόδια για την ψυχική ανάταση και τη διάσωσή τους…
Δημοφιλή σήμερα

Στα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store

Στα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store

15/12/2018
Το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος Exarchis pop up store, στη Χαλκίδα....
Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

Η Έλενα Βάκα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τον δήμο Χαλκιδέων

13/12/2018
Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Παλίρροια στην παραλία της Χαλκίδας, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου ...
Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Θρασύτατη ληστεία χρηματαποστολής μπροστά σε κόσμο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

14/12/2018
Άγνωστοι λήστεψαν χρηματαποστολή της Τράπεζας Πειραιώς. Άρπαξαν δύο κασετίνες με χρήματα στο Νοσοκομεί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας