Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, πραγματοποίησε συνάντηση στις 2 Μαΐου με παρόντες τον Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Χ. Γουλέτας, Π. Παυλάκης, με βασικό θέμα τη ζημιά που έχει προκληθεί στη Δυτική παραλία της Καρύστου.
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας

1. Είναι γνωστή η ζημιά που έχει προκληθεί στην Δυτική παραλία της Καρύστου από το χειμέριο κύμα που έχει εξαφανίσει σχεδόν την αμμουδιά και έχει καταστρέψει μέρος του προστατευτικού τοιχίου. Αποστείλαμε επιστολή στον Δήμο Καρύστου ζητώντας να μας ενημερώσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που απειλεί πλέον τον παραλιακό δρόμο καθώς και τους σωλήνες της αποχέτευσης (βλ. συνημμ.) Από προφορική επικοινωνία με τον Δήμαρχο της πόλης μάθαμε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας να χρηματοδοτήσει μια ειδική μελέτη προστασίας της ακτής. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι οι μελέτες και τα έργα θα καθυστερήσουν, ενώ η ακτή κινδυνεύει από ανεπανόρθωτες ζημιές στις επόμενες δυνατές τρικυμίες.

2. Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων κατά του Χωροταξικού Σχεδίου των ΑΠΕ. Η προσφυγή που είχε γίνει από το 2009 και συμμετείχε και ο Σύλλογός μας, ζητούσε την εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών και μικρών νησιών από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Το ΣτΕ έκρινε ότι μπορούν να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε περιοχές προστασίας της φύσης εφόσον τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν προκαλείται σημαντική βλάβη στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ αγνοεί τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές και μιλά για χωροταξία που ισχύει μόνο στα χαρτιά.

Προς το παρόν πάντως η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να βάζει φρένο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η αύξηση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, δημιουργεί ένα αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα επειδή το κόστος του ρεύματος που παράγουν είναι ακριβό. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμα ο ΛΑΓΗΕ προτείνει τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος που θα μεγαλώσει την αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν τη ΔΕΗ. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα όπως μείωση της επιδοτούμενης τιμής προς τους παραγωγούς και άλλες επιβαρύνσεις όπως εισφορές, φόρους και αποκλεισμό από τον αναπτυξιακό νόμο. Η αλλαγή της πολιτικής στις ΑΠΕ πλήττει ευθέως τους επενδυτές και μειώνει το ενδιαφέρον τους. Προς το παρόν φαίνεται ότι η οικονομική κρίση εμποδίζει να γίνουν νέα αιολικά πάρκα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση.

3. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο επισκέφθηκε ξανά τον Κασταστανόλογγο στις αρχές του Μαϊου στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για την προστασία των καστανιών. Για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάζονται ο καθηγητές Γιώργος Καραμπουρνιώτης και Παναγιώτης Τρίγκας, ο Γιώργος Καρέτσος Δ/ντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνων και επίσης το Δασαρχείο Αλιβερίου και η Δ/νση Δασών. Από την σύγκριση λεπτομερών φωτογραφιών διαφορετικών χρονικών περιόδων φαίνεται ότι έχουν χαθεί τα 2/3 του δάσους τα τελευταία 50 χρόνια. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, το θέμα περνάει στα χέρια του Δήμου Καρύστου που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην εφαρμογή της μελέτης. Η προστασία του Καστανόλογγου θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κάρυστο καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό μνημείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος

Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας
Δημοφιλή σήμερα

Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου 2017

Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου 2017

19/03/2017
Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση περιλαμβάνει ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2017 στη Χαλκίδα....
Ενημέρωσαν τους Χαλκιδέους για το σύνδρομο Down

Ενημέρωσαν τους Χαλκιδέους για το σύνδρομο Down

22/03/2017
Ενημερωτική καμπάνια για το Σύνδρομο Down πραγματοποίησε το προσωπικό του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας μαζί με μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας...
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χαλκιδέων

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χαλκιδέων

23/03/2017
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων δρόμων, το Τμήμα Έργων Αυτεπιστασίας του Δήμου Χαλκιδέων προχώρησε σε το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου στην το...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας