Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουνίου, η κοινή σύσκεψη που είχε ορισθεί μεταξύ Δημάρχου Χαλκίδας και Εργατικού Κέντρου στο Δημαρχείο Χαλκίδας, με βασικό θέμα την ομηρία στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, με το κλείσιμο των εργοστασίων της Εύβοιας και την αποβιομηχάνιση που υφίσταται γενικά ο νομός Εύβοιας.

Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των εργοστασίων της Εύβοιας που τυπικά έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν παραδώσει τις άδειες τους συν το γεγονός ότι χρωστάνε δεδουλευμένα αρκετών μηνών στους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Εκπρόσωποι των Τσιμέντων Χαλκίδας, της Ιντερκέμ, της Σέλμαν, του πρώην Τσαούσογλου, της Νεοσέτ και πολλοί άλλοι βρέθηκαν εκεί σήμερα για να μιλήσουν με τους τοπικούς άρχοντες για να βρεθεί μια «σωτήρια» λύση.

Από τη συγκέντρωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι διαδραματίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Έτσι το παρόν τους έδωσαν ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο κ. Νίκος Μίχος(βουλευτής της Χρυσής Αυγής). Παρόντες και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και Πολιτευτές όπως ο κ. Σταύρος Μακαρίου, Πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και ο κ. Βασίλης Δεμερτζής, Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας. Το παρόν τους ακόμα έδωσαν ο κ. Γιώργος Ακριώτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Γεωργάτος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης Δήμαρχος Χαλκίδας, ο κ. Στέφανος Μπασινάς Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Ανέστης Πίσχινας κ. α.

Από τα σωματεία το παρόν τους έδωσαν ο κ. Αθανάσιος Γιαπλές, Πρόεδρος του Σωματείου της Ιντερκέμ, ο κ. Θανάσης Δερεμούτης , Πρόεδρος του Σωματείου Σέλμαν, ο κ. Γιάννης Χρυσάγης, Πρόεδρος του Σωματείου της Νεοσέτ, ο κ. Μήτσος Κόκκινος, Πρόεδρος του Σωματείου πρώην Τσαούσογλου, η κ. Μαρία Σμυρναίου Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ευβοίας και Γενική Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, καθώς και ο κ. Ηλίας Κούκουρας, Πρόεδρος του Σωματείου Τσιμέντων Χαλκίδας κ. α. Όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων που πήραν το λόγο μαζί και με εργαζομένους αναφέρθηκαν στη κατάσταση που έχουν περιέλθει μετά την παύση λειτουργίας των εργοστασίων που τους απασχολούσαν.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Στέφανος Μπασινάς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: « Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αυτό που ζει η Εύβοια είναι πρωτόγνωρο και έχει τελείως αποβιομηχανοποιηθεί. Έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια και κανένα από αυτά δεν έχει παραδώσει άδειες. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Είτε λέγεται Νεοσέτ, είτε λέγεται Ιντερκέμ (βλ. Λαυρεντιάδης από πίσω, άρα 4 εργοστάσια) είτε λέγεται Τσιμέντα, είτε λέγεται Σέλμαν, είτε Ηλεκτρομηχανική είτε Βιομεκ, μπορώ να σας απαριθμώ για πολλή ώρα εργοστάσια που έχουν κλείσει και ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδώσει άδεια. Άρα τι κάνουν; Προετοιμάζονται για το μέλλον. Είναι ένα σχέδιο με το οποίο προετοιμάζονται για το αύριο και επειδή δεν προλαβαίνουνε τα κάνουμε με το αποφασίζουμε και διατάζουμε. Κλείνουν σε μια νύχτα εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες αλλά πλέον κλείνουν και δημόσιους φορείς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να σωθούμε πλέον. Πρέπει να φτιάξουμε αυτό το ευρύ κοινωνικό μέτωπο απέναντι τους. Η Εύβοια πρέπει να το κάνει τώρα. Αύριο θα αποφασίσουν για τα ελληνικά αμυντικά συστήματα. Έχουμε και την Ηλεκτρομηχανική Κύμης. Πέρα από αυτό είναι πόσοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και θα το δείτε εν μια νυχτί θα πάρουν την απόφαση να την κλείσουν. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιδιότυπη ομηρία των εργαζομένων. Δηλαδή υπάρχουν κλειστά εργοστάσια που δεν έχουν απολύσει τους εναπομείναντες εργαζόμενους και τους κρατάνε όμηρους, χωρίς να πληρώνονται. Θα απαιτήσουμε, γιατί αυτός ο τόπος είναι δικός μας, αν δεν το θέλουν να μας παραδώσουν τις άδειες και να κοιτάξουμε εμείς ως φορείς είτε λέγεται Περιφέρεια είτε βουλευτές , είτε λέγεται Δήμος, είτε Εργατικό Κέντρο, όποιος φορέας θέλει πως θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ένα ψήφισμα δεν είναι λύση. Λύση είναι να μπούμε όλοι μπροστά να το αντιμετωπίσουμε. Να μας βρουν μπροστά τους. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Αυτοί είναι οι λίγοι».

Ο κ. Αθανάσιος Γιαπλές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλοι είμαστε όμηροι των εταιρειών. Δεν είμαστε τα μπαλάκια να μας πετάτε από εδώ και από εκεί. Πάμε στο Μπουραντά μας στέλνει στο Περγαντά, ο Περγαντάς στο Μπουραντά κ.ο.κ. Έχουμε μείνει απλήρωτοι εδώ και 14 μήνες. Έχουμε γίνει ζητιάνοι, αφού ζητάμε λεφτά από Σωματεία για να ενισχύσουν τον αγώνα που κάνουμε εναντίον της Ιντερκέμ στα δικαστήρια για να πάρουμε τα λεφτά μας αυτά που ανήκουν στους εργαζόμενους. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ιντερκέμ. Δεν γίνεται να μην βρίσκετε κάποιος υπεύθυνος όσες φορές έχουμε ζητήσει. Ανακαλέστε με κάποιο τρόπο τις άδειες και θα αναγκαστούν να έρθουν να μας βρούνε. Να φωνάξετε τον υπεύθυνο να μας πει τι θέλει να κάνει ο ενδιαφερόμενος με την Ιντερκέμ. Πρέπει να βρεθεί λύση. Η περιοχή στο Βαθύ προετοιμάζεται για κάτι άλλο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους ξένους να μας πάρουν τα πάντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Αθανάσιος Δερεμούτης ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει και ο ίδιος και οι συνάδελφοι του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα από το 2010. Τα παιδιά μας πεινάνε, εμείς δεν έχουμε να φάμε και φορολογούμαστε και από πάνω. Ζητάμε την ένωση Δημαρχείων και Περιφερειών και σας καλούμε να είστε δίπλα μας. Η Εύβοια είναι δική μας. Δεν θέλουμε κανέναν. Μπορούμε να ενωθούμε όλοι μαζί και να παλέψουμε. Αυτό ζητάμε, την ένωση δήμων και περιφέρειας να σταματήσει αυτήν την ομηρία. Δεν αντέχουμε άλλο». Ο κ. Γιάννης Χρυσάγης από την άλλη δήλωσε τα εξής: «Δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Να κλείσουμε την Υψηλή Γέφυρα, να απομονωθούμε και όσο αντέξουμε».

Ο κ. Μήτσος Κόκκινος παίρνοντας το λόγο δήλωσε τα ακόλουθα: «Δεν περιμένουμε τίποτα. Δεν ελπίζουμε σε τίποτα και δεν περιμένουμε τίποτα και από κανέναν. Τη μισή μου οικογένεια την έχει καταστρέψει ο Εφιτζιόγλου που με έχει απλήρωτο 21 μήνες και την άλλη μισή ο Γαληνός, ο οποίος απέλυσε τη γυναίκα μου επειδή τόλμησε να ζητήσει τα λεφτά που δικαιούνταν 6 μήνες προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε πτώχευση της εταιρείας. Δεν πάει άλλο αυτή η ομηρία. Δεν ζητάμε τίποτα, ελπίζουμε μόνο να πτωχεύσει η εταιρεία για να πάρουμε τα λεφτά μας».

Η κ. Μαρία Σμυρναίου από την άλλη έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται στα σουπερμάρκετ. Να σας ενημερώσουμε για τι; Μνημόσυνα ή ευχολόγια θα κάνουμε εδώ περά; Αυτά περιμέναμε ότι θα γίνουν όταν ο Γάλλος της Lafarge πήγε δίπλα στο Σαμαρά και στεκόμενος στο πλευρό του είπε ότι θα έρθει η ανάπτυξη και μετά έκλεισε τα Τσιμέντα ή όταν ο Γαληνός μπήκε στο άρθρο 99; Η Εύβοια είναι δική μας και η Χαλκίδα το ίδιο. Δεν ωφελούν τα ευχολόγια και τα μνημόσυνα. Πρέπει να δράσουμε. Στο κομμάτι που σας αναλογεί σαν Δήμος, σαν Εργατικό σαν Επιμελητήριο, σαν Περιφέρεια κτλ. Όλοι πρέπει να κάνουμε μια απομόνωση αυτών των εργοδοτών. Απομόνωση σε αυτούς τους επενδυτές που έρχονται και μας δίνουν περιχαρείς 586€. Δηλαδή τι; Πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα και να τους πούμε καλώς ήρθατε; Ας τους το πούμε.( σ.σ. ειρωνικό σχόλιο)».

Ο κ. Ηλίας Κούκουρας παίρνοντας το λόγο δήλωσε τα ακόλουθα: « Η Lafarge δεν έβαλε λουκέτο. Η Lafarge είναι μια πλούσια πολυεθνική εταιρεία, ένας παγκόσμιος κολοσσός στην παραγωγή τσιμέντου. Δεν το έκλεισε το εργοστάσιο με την έννοια το κλείνω, πτωχεύω πάρτε τις αποζημιώσεις και φύγετε. Καθήστε σπίτια σας μας λέει, μην πηγαίνετε πουθενά και εγώ θα έρχομαι και θα σας ενημερώνω για το τι γίνεται. Έχει 3 μήνες αυτό το καθεστώς, πληρώνει κανονικά τους μισθούς χωρίς να προσφέρουμε έργο και μάλιστα το έχουμε καταγγείλει αυτό το γεγονός ότι μας πληρώνει χωρίς να παράγουμε έργο και χωρίς αντικείμενο εργασίας. Απορρίφθηκε η αίτηση για ομαδικές απολύσεις από το Συμβούλιο Επικρατείας, υπέγραψε την εισήγηση ο Υπουργός Εργασίας να μην γίνουν 229 απολύσεις και δυο μήνες μετά προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Και γιατί να μην πάει η Lafarge στο Συμβούλιο Επικρατείας όταν την ΕΡΤ την κλείσανε μέσα σε ένα βράδυ και διώξανε όλο τον κόσμο. Ποιος έχει δώσει το παράδειγμα; Παραπονιέται η Lafarge τώρα γιατί ρε μάγκα εμένα με σταμάτησες να κάνω 229 απολύσεις; Δεν μου τις επέτρεψες;; Θα τις κάνω δέκα-δέκα κάθε μήνα. Μόνο με συντονισμένο αγώνα όχι αγώνα ψηφίσματος ή αγώνα θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας, αλλά με κατάληψη όλων των κλειστών εργοστασίων με τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Και όποιος τολμήσει να φωνάξει εισαγγελείς αστυνομίες κτλ. Να έχει τον κόσμο δίπλα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η κοινωνία να σηκωθεί. Όσο εμείς κλαίμε η κοινωνία δεν πρόκειται να σηκωθεί. Ευθύνη έχουμε όλοι μας. Και οι Πρόεδροι και οι γραμματείς και τα συμβούλια των εργαζομένων και ο Δήμαρχος και οι βουλευτές και η Περιφέρεια, έχουν όλοι χρέος να σηκώσουν την κοινωνία. Εάν το θέλουμε, εάν δεν το θέλουμε ο καθένας θα παλεύει μόνος του».

Ο κ. Νίκος Γεωργάτος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στα εργοστάσια που κλείνουν λέγοντας: «Δεν είναι τυχαίο που κλείνουν τόσο μεγάλες επιχειρήσεις βγάζοντας στο δρόμο τόσους εργαζομένους και όλες κλείνουν συγχρόνως. Υπάρχει ένα σχέδιο εξόντωσης των εργαζομένων. Κατακρεουργούν τους μισθούς στον εμπορικό τομέα δεχόμενοι έτσι πλήγμα στα καταστήματα μας, προσπαθώντας να κρατήσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων μας στα επίπεδα που ήταν. Ζούμε μια κατάσταση τραγική με τους απολυμένους, με τα παιδιά μας να φεύγουν καθημερινώς στο εξωτερικό. Φτιάξαμε μορφωμένα μυαλά για να προσφέρουν στην Ελλάδα, για να αναπτύξουμε την Ελλάδα και αυτή την Ελλάδα την κατακρεούργησαν οι πολιτικοί μας, οι οποίοι και δεχτήκαν τα μνημόνια. Σήμερα θα πρέπει να ήταν όλοι οι πολιτικοί της Εύβοιας. Οι βουλευτές μας πρέπει να είναι μπροστάρηδες του νομού μας. Θεωρώ ότι οι βουλευτές όσοι είναι εδώ πρέπει να βγουν ομαδικά στη Βουλή με επερωτήσεις και να διαμαρτυρηθούν ομαδικά για την Εύβοια. Οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να μας βγάλουν από το τρυπάκι που μας έβαλαν, για αυτό είναι ψηφισμένοι. Θα πρέπει έχοντας ως μπροστάρηδες τους πολιτικούς του νομού μας και με τους άρχοντες του τόπου, Περιφερειάρχες, Δημάρχους και να θέλετε και τους τοπικούς φορείς να ξεκινήσει ο πρώτος αγώνας».

Η όλη συνέλευση κινήθηκε σε κλίμα οργής και αγανάκτησης για την κατάσταση που έχουν περιέλθει όλοι ενώ ο κάθε ένας βουλευτής που πήρε το λόγο δήλωσε τη στήριξη του στον αγώνα τους και στη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού οργάνου με συμμετοχή όλων των αρμοδίων χωρίς φρονήματα και ιδεολογίες, ένωση μαζική με συμμετοχή της κοινωνίας για να δείξει και η Εύβοια ότι έχει φωνή και να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος που υφίσταται με την αποβιομηχάνιση, καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου. Αν είναι να κλείσει η Υψηλή γέφυρα για μια μέρα ας κλείσει. Γιατί μπορεί κάποιες εταιρείες να πονέσουν μια μέρα εμείς όμως πονάμε κάθε μέρα όπως δήλωσε κάποιος παρευρισκόμενος, ενώ δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες από τους παριστάμενους όταν πήρε το λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Μίχος. Σημαντική ήταν και η αναφορά για τη φύλαξη του εργοστασίου της Ιντερκέμ, η οποία έχει μέσα εύφλεκτα υλικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες είτε από το πλιάτσικο ορισμένων, απαιτώντας από το Δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση φύλαξη της.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην κινητοποίηση των εργαζόμενων των Τσιμέντων στα κεντρικά γραφεία της ΑΓΕΤ στην Παιανία, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, η οποία πρέπει να είναι μαζική αφού οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι εκεί και πρέπει να παραστούν και οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες, καθώς και σε όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστούν από Σωματεία και εργαζόμενους αφού ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει ο ίδιος λεωφορεία για όσους θελήσουν να κινητοποιηθούν(σ.σ. εργαζόμενοι και σωματεία εργοστασίων), ενώ ζήτησε συναντήσεις με το κάθε σωματείο ξεχωριστά.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο αγώνας από εδώ και πέρα πρέπει να είναι ενιαίος και με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας