Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή την αποβιομηχάνιση που υφίσταται ο νομός Ευβοίας, με το κλείσιμο των εργοστασίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου κοινή σύσκεψη Εργατικού Κέντρου και Δήμου Χαλκιδέων, με κύριο θέμα την επίλυση βασικών ζητημάτων σε θέματα που αφορούν το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι.

Όσοι εκ των παριστάμενων πήραν το λόγο δήλωσαν τη στήριξη τους σε όποια απόφαση και αν πάρουν οι εργαζόμενοι, ενώ πρότειναν τη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού οργάνου.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι:  «Η Εύβοια ως αγωνιζόμενη έχει πάρα πολλά χρόνια να βγεί στην επικαιρότητα πανελλαδικά. Να έχετε υπόψιν σας εσείς αποφασίζετε και εμείς μαζί στον αγώνα. Είμαστε μαζί σας σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης εσείς αποφασίσετε και από εκεί και πέρα βεβαιως να μην αποτελέσει η σημερινή συνάντηση μια συνάντηση εκτόνωσης αλλά να αποτελέσει μια αφετηρία για αυτό που ζητάτε εσείς».

Στη συνέχεια και εν μέσω αντιδράσεων στη διάρκεια της ομιλίας του, το λόγο έλαβε ο κ. Νίκος Μίχος: «Εάν μπορώ να βοηθήσω κάπου άσχετα με το που ανήκει το κάθε σωματείο δεν με ενδιαφέρει, δεν με πειράζει. Το κάνω για το νομό μου, για τον κόσμο, είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω».

Με το που ηρέμησαν τα πνεύματα το λόγο έλαβε ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος έκανε τις εξής δηλώσεις: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ολιγομελές ευέλικτο συντονιστικό όργανο (Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Εργατικού, ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας  και οι βουλευτές) και από εκεί και πέρα ξεκινάμε κατά πράξη και κατά περίπτωση.  Θέλετε να κάνουμε συντονιστικό όργανο κάντε το. Αλλά το συντονιστικό όργανο είναι αυτό που θα έχει την εκτελεστική εξουσία δηλαδή δύναμη υπογραφής. Δεν έχουν οι βουλευτές  δεν εξαιρώ την ευθύνη μας και τη συμμετοχή μας. Έχουν αυτοί που έχουν την τελική υπογραφή και αυτοί είναι η Υπερπεριφέρεια, η Περιφέρεια και ο Δήμος. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη».

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης κινήθηκε πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους ομιλητές τονίζοντας ότι: « Πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή για να αναδείξουμε το πρόβλημα της Εύβοιας συνολικά. Είμαι σύμφωνος και συνυπογράφω. Η απάντηση θα δοθεί μέσα από συγκεκριμένες  κινητοποιήσεις και με την ενεργοποίηση όλων μας. Αν χρειαστεί να κλείσει και μια μέρα η Γέφυρα ας κλείσει κ. Πρόεδρε».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Σταύρος Μακαρίου, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και την φωνή μας ενάντια στην απαξίωση της Εύβοιας και στον οικονομικό μαρασμό που μας έχουν επιβάλλει τόσο η Ελληνική Τρόϊκά όσο και η Ευρωπαϊκή. Κάθε φορά που κλείνει ένα εργοστάσιο ή μια επιχείρηση ο νομός μας βυθίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης του Ευβοϊκού λαού».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ανέστης Πίσχινας διαμήνυσε ότι: « Καταρχάς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτής της ομηρίας. Πρέπει αυτό το κράτος κάπως να λειτουργήσει. Μέσω της επιθεώρησης εργασίας, μέσω του εισαγγελέα, αφού είναι παράνομες οι απολύσεις».

Τέλος το λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο οποίος έκλεισε τη χθεσινή συνάντηση με τις εξής δηλώσεις: «Θεωρώ ότι η απόφαση μας σήμερα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου. Το συντονιστικό όργανο θα πρέπει να αποτελείται από το Δήμο Χαλκιδέων, από το Εργατικό Κέντρο, την Περιφέρεια και τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι θα είναι σε συνεννόηση και θα ενημερώνουν του βουλευτές, ζητώντας τη συμβολή τους σε διάφορα ζητήματα.  Όσον αφορά εμένα προσωπικά, η συμμετοχή μου είναι με την απαραίτητη προϋπόθεση της συμμετοχής και σε κινητοποιήσεις ως τοπική κοινωνία. Δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι. Θα εξασφαλίζω εγώ προσωπικά τη συμμετοχή λεωφορείων και οτιδήποτε άλλο γιατί δεν θέλω να επιβαρυνθεί κανένα σωματείο. Οι συγκεντρώσεις πρέπει να έχουν παρουσία που να υποδηλώνει το πρόβλημα που υπάρχει στην Εύβοια, ώστε να το αναδείξουν».

Μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και κατά πόσο θα αρθεί το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων ή απλά θα οριστεί άλλη μία νέα πολύωρη συνάντηση με συνεχείς προτάσεις αλλά καμία εφαρμογή στην πράξη.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας