Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με τις φημολογίες που υπάρχουν για κλείσιμο των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.
Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε συνεδρίασή του την Παρασκευή 28/6/2013 και με αφορμή τη φημολογία που αναπτύσσεται για το μέλλον των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και το μοντέλο διοικητικής συγκρότησης του όλου συστήματος Βιβλιοθηκών της χώρας μας αποφάσισε ομόφωνα και δηλώνει ότι:

Το Συμβούλιο έχει εκφράσει από καιρό την αντίθεσή του σε κάθε σκέψη για κλείσιμο Βιβλιοθηκών και έχει τονίσει επανειλημμένα ότι σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι εθνική ανάγκη και στοιχειώδης πολιτική υποχρέωση να στηριχθούν φορείς πολιτισμού, εκπαίδευσης και στήριξης της κοινωνικής συνοχής όπως είναι οι Βιβλιοθήκες.

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα οι Βιβλιοθήκες με λίγη βοήθεια μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη των προγραμμάτων Δια-βίου μάθησης και επανακατάρτισης των ανέργων, στη στήριξη των μαθητών που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στο σχολείο κ.α.

Αντίθετα με την φημολογία που κυκλοφορεί, το Συμβούλιο θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν Βιβλιοθήκες αλλά αντίθετα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο θεσμός ώστε να καλύπτεται χωροταξικά όλη η χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, αποτέλεσμα μελέτης από ειδικούς και σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, για μια διοικητική ανασυγκρότηση του συστήματος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών με οργάνωσή τους σε Περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια.

Η ανασυγκρότηση του Συστήματος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών πρέπει να συνδυαστεί με μια πολιτική Βιβλιοθηκών που θα προβλέπει και θα επιβάλει τη συνεργασία και τη συνέργεια των Βιβλιοθηκών της κάθε Περιφέρειας ανεξάρτητα από τους φορείς που ανήκουν όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και σύμφωνα πάντα με την αρχή ότι όσοι λαμβάνουν δημόσιους πόρους πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Σε εθνικό επίπεδο η ανασυγκρότηση των Βιβλιοθηκών πρέπει νσ προβλέπει τη θεσμοθέτηση οργάνων όπως το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών και Αρχείων με ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα εξασφαλίζουν την αξιολόγηση και την αποδοτική λειτουργία του όλου συστήματος.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου αποβλέπουν στην αποτελεσματική λειτουργία και στην αναβάθμιση του Συστήματος των Βιβλιοθηκών της χώρας μας και όχι στην αποδόμηση και στη διάλυσή του.

Το Συμβούλιο ελπίζει ότι η Πολιτική Ηγεσία θα λάβει αποφάσεις με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών και του μοναδικού αρμόδιου οργάνου έκφρασης γνώμης για θέματα Βιβλιοθηκών που η ίδια θεσμοθέτησε και με το οποίο δυστυχώς δεν συνομιλεί, και όχι σύμφωνα με τις εισηγήσεις παραγόντων που έχουν άγνοια των θεμάτων.

Για το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών,
Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Ο Πρόεδρος

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος

Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δημοφιλή σήμερα

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στην Οδό Ονείρων

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης στην Οδό Ονείρων

21/03/2017
Μία μοναδική εμφάνιση στην Οδό Ονείρων θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 25 Μαρτίου ο Μιχάλης Τζουγανάκης....
Τα «είπαν με ένα στίχο» οι μαθητές σχολείων της Εύβοιας στο Θέατρο Παπαδημητρίου

Τα «είπαν με ένα στίχο» οι μαθητές σχολείων της Εύβοιας στο Θέατρο Παπαδημητρίου

21/03/2017
Μία πολύ όμορφη εκδήλωση με κύριους πρωταγωνιστές μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων πραγματοπο...
Επιθυμούμε μια ΛΑΡΚΟ Δημόσια, σύγχρονη και παραγωγική

Επιθυμούμε μια ΛΑΡΚΟ Δημόσια, σύγχρονη και παραγωγική

22/03/2017
Το ΠΑΣΟΚ διακρίνοντας την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού για την ομαλή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργο...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας