Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με άρθρο του ο Δημήτρης Κατσούλης, δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος του Δήμου Αυλώνος, σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις στο προσωπικό της.
Δημήτρης Κατσούλης.
Δημήτρης Κατσούλης.

Η φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να καλύψει ελλείψεις της σε προσωπικό και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τη δέσμευση απέναντι στην Τρόϊκα για την κινητικότητα στο Δημόσιο, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις είναι πέραν από κάθε έννοια πολιτικού ορθολογισμού και συνταγματικής νομιμότητας.

Η δημοτική αστυνομία έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση των ρυθμίσεων που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και δημιουργήθηκε προκειμένου να απαλλαγούν οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ από αυτά τα τρέχοντα καθήκοντα. Η κυριότερη όμως αποστολή της είναι η εφαρμογή στην πράξη των δημοτικών πολιτικών για την οργάνωση και τη λειτουργία της πόλης. Είναι υπηρεσία που ανήκει στην Εσωτερική Δομή των Δήμων και αποτελεί καίριο λειτουργικό εργαλείο για την εκπλήρωση της αποστολής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κατάργησή της θα στερήσει τους δήμους από αυτό το λειτουργικό εργαλείο και θα καταστήσει αδύνατη την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων. Αρκεί εξάλλου να θυμηθούμε τι γινόταν όταν δεν υπήρχε η δημοτική αστυνομία και ποιο ήταν το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δήμων και ΕΛΑΣ. Οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι στον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται ως τοπικές και ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των δήμων. Κάθε κατάργηση υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων προσκρούει ευθέως στο άρθρο 102, παρ.1 και 2 Συντ.

Η αυθαίρετη και αντισυνταγματική κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας προσβάλει επίσης τον σκληρό πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης ως θεσμού δημόσιας εξουσίας διότι του στερεί έναν κρίσιμο μηχανισμό εφαρμογής των τοπικών ρυθμίσεων αλλά και επιβολής της ευταξίας στην οργάνωση και λειτουργία των πόλεων. Μαζί με όσα έχουν προηγηθεί μεταβάλει την τοπική αυτοδιοίκηση σε γραφειοκρατικό διεκπεραιωτή αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης. Το επόμενο βήμα δηλαδή ποιο μπορεί να είναι; Να καταργηθούν και οι εκλογές για να περιοριστούν οι δαπάνες διεξαγωγής τους;

Πηγή: topikidimokratia.blogspot.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας