Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Ισίδωρος Δ. Παπαλυμπέρης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας, με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει όλοι να μετέχουν στους Συλλόγους και τα Κοινά.
Ισίδωρος Δ. Παπαλυμπέρης
Ισίδωρος Δ. Παπαλυμπέρης

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή δύο πρόσφατες εμπειρίες μου νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, φιλοδοξώντας αυτές να αποτελέσουν τη βάση μιας μεταξύ μας συζήτησης , αλλά και αφορμή για την εντονότερη ανάμιξη όλων μας με τα κοινά του τόπου μας.

Βάση του προβληματισμού μου αποτέλεσε η συμμετοχή μου στο υπό διαμόρφωση κίνημα που έχει σαν στόχο τη συμπαράσταση προς τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η πρόσφατη συμμετοχή μου στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος.

Το κυρίαρχο και στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν η μηδαμινή, έως και απογοητευτική συμμετοχή.

Αυτή η ελάχιστη συμμετοχή βέβαια παρατηρείται δυστυχώς και σ` άλλες κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται και σ` άλλους συλλόγους (συντεχνιακούς, ή πολιτιστικούς ή ευρύτερους) που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας.

Θα μπορούσε κάποιος να κάνεις διάφορες αναλύσεις σχετικά με τα αίτια αυτού του φαινομένου που μας κρατά όλους στα σπίτια μας και τις προσωπικές μας ενασχολήσεις.

Η κυρίαρχη όμως αιτία, κατά την άποψη μου, είναι ο ατομικισμός ο οποίος δυστυχώς, πολλά χρόνια τώρα, εμφυτεύτηκε σ` όλους μας και έγινε κυρίαρχη τάση.

«Μην ασχολείστε με τα κοινά», «κοίτα τη δουλεία σου κι άσ’ τους αυτούς», ήταν οι φράσεις που κυριάρχησαν και καθόρισαν την καθημερινότητα μας.

Όμως τελικά ήρθε η κρίση! Και σαν συνέπεια μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι επιχειρήσεις μας αγκομαχούν και οδηγούνται στον αφανισμό και η ανεργία έγινε πια κανόνας στην πόλη μας και απειλεί τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Όλοι, αναμφίβολα, κατανοούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούσαμε, τις συνήθειες μας, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η μικρή μας κοινωνία μέχρι σήμερα!

Με νέες ιδέες να χτίσουμε καινούργιες κοινωνικές σχέσεις και πρότυπα...κάτι άλλο, φρέσκο και γερό!

Μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτή την αλλαγή ο καθένας μόνος του;
Πεποίθηση μου είναι πως όχι. Ελάχιστα πράγματα μπορεί ο καθένας από μάς να πετύχει σε ατομικό επίπεδο και τελικά έτσι όλοι μας, αργά ή γρήγορα, θα πέφτουμε θύματα των συνεπειών της κρίσης.

Ο μόνος τρόπος, αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος: «όλοι ίδιοι είναι», «τίποτα δεν αλλάζει», «αυτοί με το ‘μέσον’ κάνουν ότι θέλουνε»  και να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε ενεργά με τον τόπο μας και τα προβλήματα του, αντικαθιστώντας στην πράξη την παγιωμένη λογική της "ανάθεσης" με αυτή της "συμμετοχής".

Ας σπεύσουμε όλοι να δυναμώσουμε με την παρουσία, τις ιδέες και την δράση μας τους συλλόγους και τις εθελοντικές ομάδες.

Αίφνης, μπορούμε κάλλιστα ν’ ασχοληθούμε ενεργότερα με τις πρωτοβουλίες προστασίας των συμπολιτών μας (κίνημα για τη ΔΕΗ, κοινωνικό παντοπωλείο κ.α.), δίχως υστεροβουλίες και δεύτερες σκέψεις.

Αν θέλουμε τελικά σαν πολίτες και σαν άνθρωποι να ξεπεράσουμε την μιζέρια της κοινωνικής κρίσης, ας ξεπεράσουμε εμείς πρώτοι τους δισταγμούς και τις φοβίες που μας κρατούν στο σπίτι κι ας γίνουμε συμμέτοχοι στην κοινωνική αλλαγή που απαιτείται!


Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος
Δημοφιλή σήμερα

Νέο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα και ο mr Ράδιο Αρβύλα Χρήστος Κιούσης στον Home Radio 89.1

Νέο πρόγραμμα, νέα πρόσωπα και ο mr Ράδιο Αρβύλα Χρήστος Κιούσης στον Home Radio 89.1

20/09/2017
Ο αγαπημένος σταθμός της πόλης μας, που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα...
Ο Χρήστος Παγώνης για το κλείσιμο του Καταφυγίου ζώων στο Βασιλικό

Ο Χρήστος Παγώνης για το κλείσιμο του Καταφυγίου ζώων στο Βασιλικό

22/09/2017
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί τους λόγους για το κλείσιμο ...
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 1ου Edipsos Multisport & Wellness Festival

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 1ου Edipsos Multisport & Wellness Festival

20/09/2017
Στα Λουτρά Αιδηψού θα πραγματοποιηθεί το 1ο Edipsos Multisport & Wellness Festival. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας