Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Χαλκίδα, και πιο συγκεκριμένα στο Εργατικό Κέντρο, με κύριο σκοπό συνάντησης την παρουσίαση προτάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σε ένα νομό που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Χαλκίδα
Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στη Χαλκίδα

Αρχικά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με Προέδρους Σωματείων των εργοστασίων της Εύβοιας, που έχουν κλείσει με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε καθεστώτα ομηρίας, αφού οι εταιρείες ναι μεν έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν παραδώσει τις άδειες, ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι, κλείνοντας μάλιστα και 2 χρόνια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Το λόγο πήραν οι Πρόεδροι από Νεοσέτ, Σέλμαν, Ηλεκτρομηχανική, Ιντερκέμ, πρώην Τσαούσογλου, Τσιμέντα Χαλκίδας, Λάρκο κ. α. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τα προβλήματα όλων και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα κάνει όποιες παρεμβάσεις μπορεί και πρέπει να γίνουν για να ανατραπούν τα καθεστώτα ομηρίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, όπου ο κ. Στέφανος Μπασινάς παίρνοντας αρχικά το λόγο καλωσόρισε τον κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα, στο σπίτι των εργαζομένων, στο Εργατικό Κέντρο, στο νομό των ανέργων, σε ένα νομό που η ανεργία των νέων μας δίνει τη θέση του πρωταθλητή».

Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με απλό και περιεκτικό λόγο εξέθεσε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής που εξαθλιώνει συνεχώς την κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά: « Αυτό που ζούμε στην Εύβοια, στη Χαλκίδα και ευρύτερα στη περιοχή της είναι η ερημοποίηση, η κοινωνική ερημοποίηση. Ένας τόπος που έσφυζε από παραγωγικές δραστηριότητες, σήμερα έχει μετατραπεί σε έρημο τόπο. Η Εύβοια ερημοποιήθηκε διότι αυτοί που μας κυβερνούν αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους πολίτες αυτής της χώρας προκειμένου οι ίδιοι να κερδίσουν τη δυνατότητα να γαντζωθούν στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός γυρνά αριστερά και δεξιά και μιλάει για επενδύσεις. Η καλύτερη επένδυση που μπορούσε να γίνει σε αυτό τον τόπο είναι η επένδυση στο έμψυχο δυναμικό και στους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός δεν κάθεται να δει ότι εδώ στην Εύβοια, στη Χαλκίδα, στην ευρύτερη αυτή βιομηχανική περιοχή, ανάμεσα στο Σχηματάρι και τη Θήβα και τη Χαλκίδα, ότι ερημώνεται ο τόπος. Έχουμε μια πρωτοφανή αποβιομηχάνιση με την ανεργία να έχει φτάσει κοντά στο 40% και η ανεργία των νέων στο 70%. Η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουν τους άνεργους και τους εργαζόμενους σαν μια στατιστική. Έρχονται οι κυνικοί τρομοκράτες της Τρόικας και ζητάνε απολύσεις με τη σέσουλα λες και πρόκειται να μετράνε στραγάλια και όχι ανθρώπους. Ζητάνε απολύσεις γιατί είναι δογματικοί σε μια φιλελεύθερη πολιτική αλλά είναι οι γκουρού της καταστροφής. Το χρέος έχει φτάσει από το 110% στο 170% παρά τα συνεχή μέτρα λιτότητας, αλλά έχουμε ένα πρωθυπουργό που μαζί με το μνημονιακό κόμμα του κ. Βενιζέλου, ως  άλλοι Νέρωνες κάθονται από μακριά και βλέπουν την καταστροφή χωρίς να παρεμβαίνουν. Έχουν όμως φτάσει σε σημείο παραλογισμού, αφού είπε ο Πρωθυπουργός ότι αυτοί που μας έφτασαν ως εδώ δεν είναι αυτοί που μας κυβέρνησαν αλλά αυτοί που δεν μας κυβέρνησαν. Αυτή η ατάκα θα μείνει στην ιστορία. Θα σας ζητήσει και τα ρέστα επειδή είχατε την αξίωση να ζείτε με έναν μισθό αξιοπρέπειας.

Σήμερα είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με τους επικεφαλής των συνδικάτων των εργαζομένων, που έχουν γίνει πια συνδικάτα της ανεργίας. Είναι έγκλημα απέναντι στην ελληνική κοινωνία όταν διαλύεις την παραγωγική βάση. Έχουμε σχέδιο να κρατηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας και το μόνο που σας ζητάμε είναι να κρατήσετε ανοιχτά τα εργοστάσια σας σαν να είναι δική σας περιουσία, γιατί όπου να ναι αυτή η ετοιμόρροπη μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Θα πέσει και θα πέσει με πάταγο. Και τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία.

Σχεδιάζουμε 2 πράγματα. Πρώτο ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή που είναι το τρίγωνο Σχηματαρίου-Χαλκίδας-Θήβας, σε μια περιοχή που μπορεί να είναι αναπτυξιακός και παραγωγικός πυλώνας για τη χώρα, διότι εδώ έχουμε εργοστάσια που μπορεί να είναι βιώσιμα, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, όχι βεβαίως για να παίζουν κάποιοι κερδοσκοπικά παιχνίδια και να βγάζουν εκατομμύρια αλλά να μπορούν να ζουν οι οικογένειες με το μόχθο τους. Το δεύτερο είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα προς το κράτος σε επιχειρηματίες, αν δεν τα δώσουν θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους τα εργοστάσια. Αυτοί που προχωρούν σε ανθρωποθυσίες έχουν σχέδια για να κλείσουν την παραγωγική βάση της χώρας και τα εργοστάσια, εμείς έχουμε σχέδια να τα ανοίξουμε. Το δικό μας σχέδιο είναι σχέδιο να κερδίσουμε ξανά την εργασία σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με 30% και 40% ανεργία.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά την κοινωνία της Χαλκίδας, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής, διότι υπάρχουν άνθρωποι πλάι μας και γύρω μας που δεν είναι αριθμοί, που έχουν ανάγκη να ζήσουν, που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο και να μην λιποθυμάνε από την πείνα, που έχουν δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά το γεγονός ότι είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα ένα σχέδιο αλληλεγγύης, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους. Πρέπει να υπάρξει και ευρύτερη κινητοποίηση φορέων και της κοινωνίας. Πέρα από την αλληλεγγύη χρειάζεται να επεξεργαστούμε και εμείς αυτό το στόχο έχουμε, ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένα διαφορετικό παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να περιλαμβάνει το σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του Βιομηχανικού πάρκου της Χαλκίδας, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι βιομηχανικές μονάδες, με στόχο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και κύριο μέλημα την επαναφορά των εργασιακών νόμων, του εργασιακού πλαισίου που υπήρχε στην Ελλάδα για 60 και πλέον χρόνια και καταργήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, από μια κυβέρνηση που θα πάρει την εντολή από το λαό. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, να δώσουμε ξανά ζωή στην ερειπωμένη Εύβοια.

Μας ρωτάνε που θα βρούμε τα λεφτά. Έχει ενδιαφέρον να μας ρωτά ο πολίτης που εξαπατήθηκε πριν από λίγα χρόνια όταν του έλεγαν «λεφτά υπάρχουν», που θα βρούμε τα λεφτά, γιατί σε αυτή τη χώρα φορολογήθηκε η φτώχεια και όχι ο πλούτος. Εμείς λέμε ότι για εμάς το πρώτο και κύριο χρέος είναι το χρέος μας σαν πολιτεία απέναντι στο λαό μας που ζει με αξιοπρέπεια. Το χρέος απέναντι στα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό, στο συνταξιούχο, το χρέος να έχουμε δημόσια δωρεάν νοσοκομεία, το χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας που δεν είναι μετανάστες και ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε. Αυτό είναι το δικό μας χρέος. Βέβαια υπάρχει και το δημόσιο χρέος, υπάρχουν και οι δόσεις στους τοκογλύφους. Όμως το χρεος το δικό μας είναι το χρέος να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία».

Όσο για τη Μέρκελ ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής: « Μπορεί να μην θεωρεί ότι έχει αντίπαλο στις επικείμενες εκλογές, όμως έχει αντίπαλο. Και ο αντίπαλος της είναι ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσα νεύματα και αν κάνετε στους εκλεκτούς σας για να σας στηρίζουν δεν θα τα καταφέρετε. Ο πολιτικός σας χρόνος τελείωσε. Δεν θα τους αφήσει ο λαός να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο. Κοντοζυγωνει η ώρα που όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, να φτιάξουμε ξανά την παραγωγική βάση, να προστατεύσουμε την εργασία, με αξιοπρέπεια με σχέδιο και με αυτοπεποίθηση μπορούμε να χτίσουμε ξανά τη χώρα σε μια βάση στερεή και ηθική.

Το βασικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί είναι ότι εμείς είμαστε η δύναμη των αξιών, εμείς έχουμε και τη συνείδηση και τη καρδιά και τα χέρια καθαρά, δεν έχουμε λερωθεί και δεν θα λερωθούμε. Αυτό που μας ενώνει είναι να σώσουμε τη χώρα και όχι τις τράπεζες και τους τραπεζίτες.

Θα είναι δύσκολος και επίπονος δρόμος αλλά θα έχει προοπτική και θα είναι ένας δρόμος που θα μας οδηγήσει ξανά σε αισιοδοξία σε ελπίδα και αξιοπρέπεια. Μην χάσετε το κουράγιο και τη δύναμη σας και κυρίως μην εγκαταλείψετε τον αγώνα. Κρατήστε ανοιχτά τα εργοστάσια. Είναι δική σας περιουσία, είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν να αντέξουν πολύ όσοι σπέρνουν την καταστροφή και τον τρόμο. Αυτή η χώρα ανήκει σε εμάς και όχι στους τοκογλύφους».

Τέλος αναφερόμενος στο χθεσινό συλλαλητήριο των Τσιμεντάδων Χαλκίδας στην ΕΡΤ δήλωσε τα εξής: «Θέλω ακόμα να εξάρω το γεγονός, αφού είδα διαδικτυακά πλέον, αφού εκεί μας έχουν καταντήσει να ψάχνουμε το δημόσιο σήμα στο ιντερνέτ, τους εργαζόμενους των Τσιμέντων να πάνε χθες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και να βρίσκονται αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Οι αντίπαλοι μας έχουν με το μέρος τους τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, εμείς έχουμε την αλληλεγγύη και αυτό το όπλο πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά. Κανένας μόνος του απέναντί στη κρίση».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας