Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας κ. Μιχάλη Κουρούτο και τον κ. Αλέκο Γουλά, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., σχετικά με τις φήμες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων Άλφα στη Χαλκίδα.
Ο κ. Μιχάλης Κουρούτος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε
Ο κ. Μιχάλης Κουρούτος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μιχάλη Κουρούτου, όχι μόνο επιβεβαιώνονται αλλά και νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη συμμετοχή και της Εθνικής Τράπεζας, αφού όπως δήλωσε: «Για πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία τράπεζας με βεβαίωση μισθοδοσίας για χρήματα που ποτέ δεν μπήκαν. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα και συνέβη για πρώτη φορά στη Χαλκίδα».

Με βάση τις καταγγελίες και τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν, αρχικά εκπαιδευτικοί του Άλφα εργάζονταν παράλληλα και στο σχολείο και στο φροντιστήριο με την ίδια επωνυμία γεγονός που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Μετά και από καταγγελίες που για 2 χρόνια έφταναν στην ΟΙΕΛΕ αποφασίστηκε σε συννενόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Επιθεώρηση εργασίας, να ελεγχθεί το φροντιστήριο Άλφα το οποίο ανήκει στο εκπαιδευτήριο Άλφα, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι παράνομο ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου να έχει και ξεχωριστά φροντιστήριο.

Από την επίσκεψη που έγινε μαζί με το Εργατικό Κέντρο και την Επιθεώρηση εργασίας στο φροντιστήριο διαπιστώθηκαν τα εξής σοβαρά προβλήματα λειτουργίας:

• Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί  που εργάζονταν στο σχολείο εργάζονταν και στο φροντιστήριο, πράγμα που βάση νόμου απαγορεύεται
• Τα παιδιά που διδάσκονταν δεν ήταν μόνο από το σχολείο αλλά από όλα τα σχολεία της Χαλκίδας.
• Οι καθηγητές ήταν αδήλωτοι στο ΙΚΑ και δεν υπήρχε αναρτημένος πίνακας εργαζομένων μέσα στο χώρο του σχολείου.
• Δεν υπήρχε μαθητολόγιο, για να μπορεί κάποιος να ελέγξει τα έσοδα του φροντιστηρίου από τη διδασκαλία.
• Οι πυροσβεστήρες ήταν ληγμένοι 5-10 χρόνια, ενώ δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου σε ένα χώρο που βρισκόταν 30 μαθητές.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου ενημερώθηκαν από τη γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, ότι ενώ διεξαγόταν ο έλεγχος στο δεύτερο όροφο, ο πρώτος όροφος στον οποίο υπήρχαν 5-6 αίθουσες γεμάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς κλειδώθηκε. Παρά τις πιέσεις, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να ξεκλειδώσουν τον όροφο, πράγμα το οποίο έκαναν μόνο αφού απειλήθηκαν από τους ελεγκτές ότι θα κληθεί η αστυνομία. Το σοκ θα ήταν μεγάλο αν οι μαθητές αντιλαμβάνονταν ότι ήταν κλειδωμένοι μέσα στο χώρο του πρώτου ορόφου του φροντιστηρίου Άλφα, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση σαν σύγχρονο  «Κωσταλέξη».

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας με βάση τα καταγγελλόμενα, τα χρήματα που έμπαιναν στο λογαριασμό εκπαιδευτικών στη μισθοδοσία τους ήταν λιγότερα ή κάποιες φορές δεν έμπαιναν καθόλου, καθώς είχαν πλαστογραφηθεί οι υπογραφές τους. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται και 2 πολύ γνωστά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας Χαλκίδας, ενώ έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για να αποδειχθεί το βάσιμο ή όχι των καταγγελιών.

Με βάση λοιπόν τα όσα είπε ο Πρόεδρος πιο αναλυτικά τα γεγονότα είχαν ως εξής:

«Με τον διευθυντή εκπαίδευσης κ. Δεμέτζικα, με 2 ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς από το σχολείο Άλφα και υπαλλήλους της Δευτεροβάθμιας μεταβήκαμε στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Χαλκίδα, αφού όπως προβλέπεται η μισθοδοσία η δική μας γίνεται μέσω τραπέζης από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος βεβαιώνει ότι τα χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς και έρχεται για έλεγχο στη δευτεροβάθμια. Προς έκπληξη του ο κ. Δεμέτσικας διαπίστωσε πως κάποιες υπογραφές ήταν διαφορετικές από κατάσταση σε κατάσταση. Καταλάβαμε λοιπόν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα πλαστότητας υπογραφών κάποιων συναδέλφων και έχοντας καταγγελία τους πήγαμε στην Τράπεζα, να δούμε το έγγραφο με τα αναδρομικά. Με το έγγραφο η τράπεζα βεβαιώνει ότι μέσω των δυο υπαλλήλων αυτά τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς των συναδέλφων. Το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε λόγο να ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της ενέργειας. Μόλις πήραμε το έγγραφο των συναδέλφων στα χέρια μας διαπιστώσαμε το εξής εκπληκτικό. Τα χρήματα δεν είχαν μπει στο λογαριασμό των συναδέλφων. Η τράπεζα βεβαίωνε ότι έμπαιναν ενώ δεν έμπαιναν ποτέ. Που πήγαν τα χρήματα και γιατί βεβαιώνει η Εθνική ότι μπήκαν; Σε άλλους συναδέλφους μπήκαν τα μισά χρήματα μέσα. Δεν ξέρω αν υπάρχει συναλλαγή ή διαπλοκή με τους υπαλλήλους της τράπεζας. Ζητήσαμε από τον διευθυντή της Τράπεζας να προβεί άμεσα  σε έλεγχο. Αντί να προβεί σε έλεγχο ζήτησε διακανονισμό ο δικηγόρος της τράπεζας, ενώ η δευτεροβάθμια ξεκίνησε ΕΔΕ, στην οποία οι καταθέσεις θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας, που δείχνει ότι η διεύθυνση δευτεροβάθμιας είναι αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αντιθέτως η τράπεζα ερευνά το περιστατικό. Δόθηκαν τα στοιχεία, τα εξτρέ συναδέλφων, δεν έχουν μπει τα χρήματα μέσα ή δεν έχουν μπει όλα και το όφελος είναι τεράστιο για την επιχείρηση. Το όφελος παραμένει στις τσέπες των εργοδοτών ή υπάρχει και κάποια διανομή χρημάτων προς κάποια κατεύθυνση; Αυτό ας το βρει η δικαιοσύνη. Και απλώς σας ενημερώνω ότι περιμένουμε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά η συνάδερφος που δεν της μπήκαν ποτέ τα 996 ευρώ.

Ταυτόχρονα το εκπαιδευτήριο Άλφα έδωσε εκκαθαριστικό που δεν ανταποκρίνεται στη μισθοδοσία τους. Έξαλλοι οι συνάδελφοι διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που πήραν δεν ήταν τα χρήματα αυτά. Ήταν μειωμένα κατά 30%, 40% ανάλογα στο καθένα. Έχουμε ταυτόχρονα δηλαδή μαζί με το σκάνδαλο και φοροδιαφυγή. Δηλαδή το εκκαθαριστικό των συναδέλφων αναφέρει π.χ. 15.000€ οι συνάδελφοι πήραν 11.000€. Οι ενέργειες θα αποκαλυφθούν μέσω της Ε.Δ.Ε, αφού οι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία στον ανακριτή ή στον εισαγγελέα, τι ακριβώς χρήματα εισέπραξαν και που πήγαν τα χρήματα που δικαιούνται. Επειδή το κράτος ενδιαφέρεται για τις ασφαλιστικές εισφορές  ας μας πούνε ποιος ασφαλιστικός φορέας τους καλύπτει. Πόσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ; Γιατί ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το μεγάλο μέρος είναι ανασφάλιστοι».

Παράλληλα έθιξε και το θέμα ενός εκπαιδευτικού που κατέχει οργανική θέση σε ΕΠΑΛ της Χαλκίδας, ενώ ταυτόχρονα έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών εκτελώντας και χρέη γενικού διευθυντή στο εκπαιδευτήριο Άλφα για να κλείσει την αναφορά του δηλώνοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να μπει η διαδικασία ανακριτική και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί που θέλει να προσφέρει και όχι να κρατάει θέσεις στο δημόσιο ο συγκεκριμένος. Ας κρατήσει τη θέση του  αφού τόσο θέλει στο εκπαιδευτήριο, αλλά ας απελευθερώσει την οργανική, τη στιγμή που κινδυνεύουν να απολυθούν δεκάδες συνάδελφοι».

Έκλεισε τη συνέντευξη του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πραγματικά είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν στη Χαλκίδα. Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ υπηρεσία όπως είναι η Εθνική τράπεζα να έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Δεν πιστεύαμε από τη στιγμή που θα γίνει καταγγελία δεν θα έχει παρέμβει ακέραια εισαγγελέας και οι υπεύθυνοι να πάνε εκεί που πραγματικά τους αξίζει και ο εισαγγελέας να έχει παρέμβει με πρωτοβουλία της τράπεζας. Δεν πιστεύαμε ότι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης τράπεζα να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους εργαζόμενους καλύπτοντας τους εργοδότες.. Επειδή ξεκινάει η ΕΔΕ και αν το Υπουργείο δείξει το ενδιαφέρον και δεν μπει στο αρχείο η υπόθεση, η ιστορία αυτή θα τελειώσει άμεσα με τα σχολεία τα ιδιωτικά να λειτουργούν νόμιμα, τα ιδιωτικά που όλοι τα υπηρετούμε με αξιοπρέπεια και θεωρούμε ότι προσφέρουν έργο, αφού δεν είναι όλα τα ιδιωτικά σχολεία ελιτίστικα ή κολλεγιακά. Από την άλλη τα φροντιστήρια δυστυχώς βοηθάνε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλιώς μόνο τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων θα έμπαιναν στα πανεπιστήμια, δυστυχώς υπάρχει αναγκαιότητα ύπαρξης φροντιστηρίων, όμως ταυτόχρονα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργούν νόμιμα, με διαφάνεια χωρίς συναλλαγή και διαπλοκή, με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος».

Τέλος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον κ. Αρβανιτόπουλο λέγοντας: «Η άποψη μας βλέποντας τις συγχωνεύσεις, τον τρόπο λειτουργίας και αποδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ότι ο Υπουργός Παιδείας και το λέω με γνώση των συνεπειών των λόγων μου σε μια δημόσια εμφάνιση, εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτών, ενισχύοντας την ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης, αποδυναμώνει τη δημόσια εκπαίδευση , ενώ ταυτόχρονα μειώνει το μισθολογικό κόστος των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι βαριές κουβέντες της λέω από Χαλκίδα, είναι βαριές για αυτό και τις τονίζω, είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα αφού η δημόσια εκπαίδευση χάνει το χαρακτήρα της, θα ενισχυθεί η εκπαιδευτική ανισότητα με συνέπεια και τις κοινωνικές ανισότητες, με τα παιδιά των δημόσιων σχολείων να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης περισσότερο από όσο πιστεύει κανείς. Ελπίζω οι εργαζόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αντικρούσουν αυτή τη λαίλαπα που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης».

Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιούσε συνάντηση στις 14:30 σήμερα το μεσημέρι με τον Υφυπουργό Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος επενέβη έγκαιρα και στον οποίο θα παραδώσουν όλα τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους, ενώ ο κ. Μιχάλης Κουρούτος ευχαρίστησε τον κ. Στέφανο Μπασινά και τη Γραμματέα του Εργατικού κ. Μαρία Σμυρναίου αφού με τη συμπαράσταση τους αποκαλύφθηκαν οι διαστάσεις του σκανδάλου.

 


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας