Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρώην Βουλευτής Ευβοίας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Μαρίνος, το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαλκίδα. Ήταν μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, αφού μίλησε για όλα τα κόμματα, ενώ ουσιαστική ήταν και η αναφορά του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός με την ανεργία να αυξάνεται συνεχώς.

Ξεκίνησε τη συνέντευξη του αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή διευκρινίζοντας ότι: «Το ΚΚΕ εξαρχής το καταψήφισε γιατί περιέχει πολύ σκληρά μέτρα όπως: 1)Την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την παρά πέρα μείωση του κατώτατου μισθού. 2)Χιλιάδες νέες απολύσεις εργαζόμενων στο δημόσιο, στους ΟΤΑ. 3)Νέα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα και 4) Οδυνηρές περικοπές στην Υγεία κ.α. Τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν στο νοικοκύρεμα της οικονομίας όπως υποστηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, αλλά ευνοούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων με σκοπό να γίνουν φθηνότεροι οι εργαζόμενοι  πράγμα που οδηγεί στην πτώχευση των εργατικών λαϊκών οικογενειών.  Τα άλλα κόμματα υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατηγική της. Αυτή η στρατηγική προβλέπει την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, την κατάργηση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική είναι οδυνηρή για το λαό για αυτό είναι αναγκαία η πάλη της εργατικής τάξης, ώστε ο πλούτος που παράγει να είναι δική της περιουσία».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια δήλωσε ότι: « Η κατάσταση στην Εύβοια είναι τραγική με το κλείσιμο τόσων εργοστασίων (Ιντερκέμ, Σέλμαν, ΒΕΤ, Τσιμεντάδικο, Μηχανική κ.α.), καθώς και με το κλείσιμο των επιχειρήσεων όπως τα Σούπερ Μάρκετ κλπ. Ποιος όμως φταίει για αυτό; Φταίνε οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που σαν καπιταλιστές κυνηγούν το μέγιστο κέρδος καθώς ο ανταγωνισμός είναι σκληρός για το ποιος όμιλος θα επικρατήσει στην αγορά. Για αυτό το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η συνθηματολογία του κ. Τσίπρα στη Χαλκίδα είναι παραπλανητική και ζημιογόνα για την εργατική τάξη καθώς στοχεύει στην κατάργηση των πραγματικών αιτιών που προκαλούν το κλείσιμο των εργοστασίων, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την ανεργία».

Αναφορικά με τη διαχείριση του συστήματος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δήλωσε τα εξής: « Έχει δοκιμαστεί κάθε είδος διαχείριση του συστήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με τα συνθήματα «Έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ» μιλώντας για σοσιαλισμό και πρωτοστάτησε στη διαχείριση του καπιταλισμού». Αναφερόμενος στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους των εργοστασίων της Εύβοιας είπε τα εξής: «Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΓΕΤ-Lafarge; Τι θα κάνει με τον όμιλο της Σέλμαν ή της Νεοσέτ; Θα τους φρονηματίσει, θα τους πείσει να γίνουν καλοί απέναντι στους εργαζόμενους; Αυτά είναι για τα μικρά παιδιά. Τι θα κάνει; Θα δείξει πυγμή, θα βάλει περιοριστικά μέτρα; Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους γιατί την ίδια ώρα πιστεύει στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παχιά λόγια τώρα που είναι αντιπολίτευση, ενώ αν γίνει κυβέρνηση θα κάνει ότι έκανε η σοσιαλοδημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γι’  αυτό προετοιμάζει το έδαφος, για αυτό αποκαλεί την πολιτική Ομπάμα προοδευτική. Για αυτό υμνούσε τον Ολάντ στη Γαλλία».

Ερωτώμενος για την αυτοδιαχείριση των επιχειρήσεων τόνισε ότι: «Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης. Είναι περιπέτεια. Δεν έχει όφελος. Αυτό αποδείχτηκε με την πείρα όλων των χρόνων. Ποιος θα διαθέσει κεφάλαια; Έχουμε εμπειρία από τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, όταν προχώρησαν με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε τέτοιες λύσεις. Χρεοκόπησαν. Από πού θα εξευρεθούν οι πρώτες ύλες; Πως θα πουληθούν τα προϊόντα στην αγορά; Πως θα αντιμετωπιστεί αυτός ο έντονος καπιταλιστικός ανταγωνισμός; Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και το ΚΚΕ επιμένει. Τώρα είναι ανάγκη να μην εγκλωβιστεί ο λαός στο λεγόμενο διπολικό παιχνίδι».

Αναφερόμενος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής το χαρακτήρισε ως «φασιστικό έκτρωμα» λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Πραγματικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το αποκαλούν μαντρόσκυλο του καπιταλισμού, που προσπαθεί με όλους τους τρόπους να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να καλλιεργήσει τα πιο αρνητικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία με ρατσισμό, με ξενοφοβία, με μίσος».

Σε ερώτηση γιατί το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, η απάντηση ήταν η εξής: «Μα το ΠΑΜΕ προσπαθεί να ενώσει την εργατική τάξη στη βάση των ταξικών της συμφερόντων και όχι στη βάση των κοινωνικών διαλόγων με το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες. Όχι στη βάση συνθημάτων που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ετοιμάζονται να τους εγκλωβίσουν σε ένα νέο κεντροαριστερό ή ανάλογα πως θα το ονομάσουν κυβερνητικό σχήμα και επομένως πρέπει να πει την αλήθεια στους εργαζόμενους. Δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, ανάμεσα σε ποιους; Ανάμεσα στην εργατική τάξη, στην αγροτιά, στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους που υποφέρουν, με τη συμμετοχή των γυναικών, της νεολαίας από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Μια τέτοια λαϊκή συμμαχία θα παρεμβαίνει για κάθε ένα πρόβλημα, για το δικαίωμα στη δουλειά, για την προστασία των ανέργων για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων όπως κάνει άλλωστε και σήμερα, μέσα από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ (συσπείρωση βιοτεχνών), της ΠΑΣΥ (συσπείρωση αγροτιάς), του ΜΑΣ (συπείρωση σπουδαστών), της ΟΓΕ (συσπείρωση γυναικών). Θα παλεύει για κάθε πρόβλημα και ταυτόχρονα θα συγκεντρώνει, θα προετοιμάζει δυνάμεις ώστε αυτή η συμμαχία να γίνει το κέντρο πολύ σκληρών οργανωμένων αγώνων που θα στοχεύουν στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Έκλεισε τη συνέντευξη του, ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους και λέγοντας ότι: «Το ΚΚΕ είναι κόμμα αρχών. Αποκαλύπτει το αντιλαϊκό παιχνίδι και ξεκαθαρίζει ότι δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει κερδοσκοπικές συμμαχίες, αλλά έχει στόχους που καθορίζονται από τα λαϊκά συμφέροντα. Πιστεύει στη δύναμη του εργαζόμενου λαού, στη συμμαχία της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρών αυτοαπαχολούμενων, της νεολαίας που θα βάλει τα θεμέλια για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας. Αυτή η λαϊκή συμμαχία θα γίνει το κέντρο διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας που θα κατακτήσει το πέρασμα των εργοστασίων και επιχειρήσεων στα χέρια του λαού και θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Πρώτο μέλημα είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που θα παλεύει για κάθε πρόβλημα αλλά θα χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση και την προετοιμασία δυνάμεων για την κατάργηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Για αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο διπολισμό (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από τη μία ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη) αλλά να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας