Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Απαντήσεις στους επικριτές του, οι οποίοι εξαπολύουν «ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις», τις οποίες γνώριζε ότι θα δεχθεί, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Σίμος Κεδίκογλου κατά τη χθεσινή συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ και επανέλαβε ότι : «πιθανότητα ριζικών αλλαγών στην ΕΡΤ εν λειτουργία δεν υπήρχε», καθώς ήταν « ο κατεξοχήν Οργανισμός που έφερε όλες τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου».
Σίμος Κεδίκογλου
Σίμος Κεδίκογλου

Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης:

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε όσο γίνεται πιο νηφάλια και να δούμε το θέμα στην ουσία του, γιατί στέκεστε σε πτυχές, ενώ πρέπει να δούμε το σύνολο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα, με την καλή έννοια, είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η επίδραση του δημόσιου τομέα στην εθνική οικονομία όχι μόνο λόγω της αδυσώπητης εξίσωσης δαπανών και εσόδων, της συνάρτησης φόρων και μεγέθους δημόσιου τομέα, αλλά και η ευρύτερη επίδραση του δημόσιου τομέα στην οικονομία. Το δημόσιο δεν πρέπει να απομυζά τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να τον ενεργοποιεί. Η λειτουργία του δημοσίου πρέπει να είναι ευεργετική στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η αντίθετη εκδοχή, «όλα στο δημόσιο», έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στη γηραιά ήπειρο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο αγώνας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι ο πλέον καθοριστικός για να περάσουμε στη νέα Ελλάδα που θέλουν οι πολίτες.

Η ΕΡΤ ΑΕ ήταν ο κατεξοχήν Οργανισμός που έφερε όλες τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Βαθύτατη νοοτροπία κρατισμού, κομματο-πελατειακών σχέσεων, ανυπέρβλητες καταστατικές δυσλειτουργίες λόγω απαρχαιωμένων συντεχνιακών προνομίων. Εκεί ήταν μαζεμένες όλες οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Και, δυστυχώς, ήταν αδύνατη η ήπια αντιμετώπισή τους.

Σας μιλάω μετά λόγου γνώσεως, γιατί έζησα την ΕΡΤ με διάφορες ιδιότητες: Του συντάκτη, του παρουσιαστή, του Βουλευτή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και του αρμόδιου Υφυπουργού. Και επειδή δέχτηκα ουκ ολίγες προσωπικές επιθέσεις -ορισμένες εξαιρετικά ανοίκειες- οφείλω και ορισμένες απαντήσεις.

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως συμβασιούχος στην ΕΡΤ το 1990. Τοποθετήθηκα στο λεγόμενο «γερμανικό νούμερο», 24.00’ με 06.00’ το πρωί, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στα διεθνή λόγω γλωσσομάθειας. Μιλάω τρεις γλώσσες, εκτός των ελληνικών και τουλάχιστον εκείνη την εποχή σπάνιζαν οι δημοσιογράφοι που ήξεραν γλώσσες. Μετά εξελίχθηκα σε πολιτικό συντάκτη και παρουσιαστή μέχρι το 1995, οπότε, λόγω δυσμένειας της τότε διοίκησης, με έβαλαν στο «ψυγείο», μια προσφιλής πρακτική στην ΕΡΤ.

Για να μη διαμαρτύρομαι για το «ψυγείο», μου προσέφεραν μονιμοποίηση, μια άλλη προσφιλής τακτική. Εγώ, όμως, δεν το δέχτηκα.

Είναι ενάντια στις αρχές μου να κάθομαι και να μη δουλεύω. Έτσι, προτίμησα να παραιτηθώ.

Το αν άξιζα, το απέδειξε η περαιτέρω πορεία μου σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Για πολλά χρόνια κόλλησα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σε δύσκολα πόστα, χωρίς κομματικούς ή άλλους προστάτες, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν αρκετοί από τους επικριτές μου.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων. Κι ένας χρόνος κυβερνητικής εμπειρίας διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες εάν αυτό θα ήταν εφικτό με την ΕΡΤ Α.Ε. σε λειτουργία. Ήταν αδύνατον! Ήταν αδύνατον, γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ούτε το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο για να ξέρουμε πότε, πώς και που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος. Ήταν αδύνατον γιατί δεν μπορούσες να μεταφέρεις έναν εργαζόμενο από την Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα άτομα της ίδιας ειδικότητας, ο ένας να κάθεται στην Κατεχάκη και ο άλλος να χρεώνει υπερωρίες στην Αγία Παρασκευή.

Αυτά τα στοιχειώδη ήταν casus belli για τους εργατοπατέρες της ΠΟΣΠΕΡΤ, πόσο μάλλον οι ριζικές αλλαγές, που όλοι βλέπω να συμφωνούν ότι απαιτούνται για μία σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης για να υλοποιηθούν όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά και τα επιβεβλημένα, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αναδεικνύεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο σε δύο παραδείγματα:

Το πρώτο παράδειγμα είναι το Champions League. Το είχα φέρει ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Αντιπολίτευση και στη Βουλή, το είχα πάει και στη Δικαιοσύνη. Είναι μία εξωφρενική ιστορία. Η ΕΡΤ πλήρωσε 32,4 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια μεταδόσεως του Champions League, όταν η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν 7,2, δηλαδή κάτω από το 25%.

Θέλετε να μάθετε και για τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ; Είναι κάτω από 10 εκατομμύρια το χρόνο. Και επειδή είχε εμπειρία από Champions League, 1 εκατομμύριο το χρόνο μπορούσε να βγάζει η ΕΡΤ. Και, όμως, πλήρωνε πάνω από 10 εκατομμύρια το χρόνο, έντεκα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Φάγανε καλά κάποιοι!

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μετά, γίνομαι αρμόδιος Υφυπουργός. Αυτό που έχω καταγγείλει, θέλω να τερματιστεί. Έδωσα εντολή στη Διοίκηση να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για να μειωθεί, τουλάχιστον, το τίμημα για την ΕΡΤ, προσφεύγοντας ακόμα και σε διαιτησία. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα της κρίσης να πληρώνει η ΕΡΤ Α.Ε. 32 εκατομμύρια και πλέον για το Champions League, που σημειωτέον είναι υποχρέωση να υπάρχει σε κανάλι ελεύθερης λήψης.

Παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας προς την ΕΡΤ, οι υπηρεσίες πρόβαλλαν διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες και καθυστερούσαν, κωλυσιεργούσαν. Η απόφαση για προσφυγή στη διαιτησία κατά της UEFA ελήφθη στα τέλη Μαΐου -τώρα- του 2013! Αποτέλεσμα; Ήδη ο ελληνικός λαός να έχει χρεωθεί τα 10,5 εκατομμύρια.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ποιος φταίει γι’ αυτό; Εσείς και…

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποιος φταίει; Η δομή και η λειτουργία της ΕΡΤ. Αυτό φταίει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε. Μην διακόπτετε.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν έπρεπε η ίδια Νομική Υπηρεσία…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ποιος φταίει γι’ αυτό;

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μάθετε λίγο το καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΡΤ και μετά να μου κάνετε τον τιμητή. Διότι όταν πρέπει η ίδια Νομική Υπηρεσία που είχε εισηγηθεί τη συμφωνία, η ίδια να την καταγγείλει και όταν δεν μπορείς να αλλάξεις τη Νομική Υπηρεσία, είσαι με δεμένα τα χέρια. Πρέπει να τα αλλάξεις εκ βάθρων όλα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει γι’ αυτό;

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Δεν ήμασταν εμείς. Μιλάτε κιόλας.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεύτερη υπόθεση: Η εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας παρακαλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να βάλετε τον κ. … που τα κατάφερε τόσο καλά και με τη λίστα Λαγκάρντ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, είπατε διάφορα. Διαφημίσατε και κλεψίτυπο περιοδικό. Σταματήστε πλέον.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να απαντήσετε σ’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας παρακαλώ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Μάθετε, επιτέλους, κυρία Κωνσταντοπούλου, να κάνετε διάλογο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Σας παρακαλώ, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ για την εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρία Πιπιλή, σας παρακαλώ. Μιλάει ο Υπουργός.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Μα, εγώ φταίω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ωραία. Δηλαδή, να αρχίσετε να μιλάτε μεταξύ σας και ο Υπουργός κι εγώ να κάνουμε εδώ πέρα τι;

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Πρέπει να προστατέψετε τον Υπουργό για να μπορεί να μιλήσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Τον προστατεύω, κύριε Τζαμτζή, αλλά κι εσείς ακούγεστε και δεν ακούγεται ο Υπουργός.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ από το φθινόπωρο του 2012 επεχείρησε να έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σήμα στην Αμερική. Όμως, οι υπηρεσίες της ΕΡΤ πρόβαλλαν πάλι διάφορα προσκόμματα, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται καθόλου έσοδα. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο οι υπηρεσίες της ΕΡΤ να ισχυρίζονται στη διοίκηση ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να εμπορευθεί η ίδια το σήμα της, αλλά πρέπει να προσλάβει μεσάζοντα, ο οποίος να εισπράττει για λογαριασμό της ΕΡΤ και να της αποδίδει μέρος των εσόδων.

Έλεγαν ότι η ΕΡΤ δεν μπορούσε, δήθεν, να υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με την εταιρεία που εμπορεύεται το σήμα στην Αμερική, ενώ προφανώς ο ιδιώτης - μεσάζων μπορούσε όχι μόνο να τις υπογράψει, αλλά και να της επικαλείται στη συνέχεια εναντίον της ΕΡΤ και να μην της δείχνει τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αμοιβή του και το ποσοστό της ΕΡΤ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τους τελευταίους δέκα μήνες η ΕΡΤ να χάσει τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ. Πιθανότητα, λοιπόν, ριζικών αλλαγών εν λειτουργία, δεν υπήρχε.

Οι προλαλήσαντες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούσαν να γίνουν ριζικές αλλαγές όσο ήταν σε λειτουργία η ΕΡΤ.

Θα σας επισημάνω, όμως, το κατ’ εξοχήν παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η παραμικρή απόπειρα αλλαγής στην ΕΡΤ, έθετε την ΕΡΤ εκτός λειτουργίας.

Οι Έλληνες, κυρίες και κύριοι, στερήθηκαν ουσιαστικά την ενημέρωση από την ΕΡΤ επί έξι μήνες, γιατί η ΕΣΗΕΑ κήρυττε αλλεπάλληλες απεργίες. Ο λόγος; Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθιέρωνε ειδικό μισθολόγιο για τους δημοσιογράφους, όπου στους περισσότερους εξασφάλιζε αυξήσεις –στους χαμηλών και μεσαίων αποδοχών- στην Ελλάδα του 2013 του δημόσιου τομέα. Γινόντουσαν, δηλαδή, οι πλέον προνομιούχοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Κι, όμως, η ΕΣΗΕΑ κήρυττε απεργίες.

Έχετε ξανακούσει Σωματείο να απεργεί ενάντια σε αυξήσεις αποδοχών στα μέλη του; Ναι, γίνεται, αν εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες. Οι απεργίες κηρύσσονταν, φυσικά, όλες παράνομες και καταχρηστικές στα δικαστήρια. Είχαμε, όμως, το γνωστό κολπάκι με την ΠΟΕΣΥ, η οποία αμέσως κήρυττε «ομπρέλα» απεργίας. Βέβαια, ως δευτεροβάθμιο Όργανο η ΠΟΕΣΥ –και το γνωρίζετε πολύ καλά- δεν μπορεί να κηρύττει επιλεκτικά απεργία σε ένα μέσο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνώριζα από την πρώτη στιγμή τις ιδιαίτερες δυσκολίες της θέσης μου. Άλλωστε, δεν τη λένε τυχαία «ηλεκτρική» την καρέκλα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Γνώριζα πολύ καλά ότι με την αναγγελία του κλεισίματος προσωποποιούσα μία κυβερνητική απόφαση με πολιτικό κόστος. Γνώριζα, όμως, ακόμα καλύτερα ότι η δύσκολη αυτή απόφαση ήταν και αναγκαία και σωστή. Ήξερα ότι θα βρεθώ στο στόχαστρο των πολιτικών μας αντιπάλων, αλλά δεν έχω μάθει να λιγοψυχώ.

Βέβαια, όταν ακούω τις κατηγορίες περί «μαύρου», δεν μπορώ να μην σκεφτώ «κοίτα ποιος μιλάει». Διότι τις πλέον σκοταδιστικές πρακτικές τις ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστές του, που επέβαλαν ενημερωτικό μπλακ άουτ, που έριχναν «μαύρο» στην αντίθετη άποψη, που είχαν στερήσει, ουσιαστικά, από τους Έλληνες την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση τους τελευταίους έξι μήνες.
Το «μαύρο», κυρίες και κύριοι, επιβλήθηκε λόγω των παράνομων καταλήψεων των εγκαταστάσεων στην Αγία Παρασκευή. Κι ως επιπλέον απόδειξη ήρθε η σημερινή, νέα απειλή να διακόψουν τη μετάδοση του μεταβατικού προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Έτσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη δημοκρατική νομιμότητα;

Το «μαύρο» θα φύγει, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Συνάδελφοι, σας παρακαλώ, ησυχία.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σύντομα θα έχει συσταθεί και τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα είναι κατοχυρωμένα ανεξάρτητος, αξιοκρατικά στελεχωμένος, σύγχρονα δομημένος και πλήρως ανταποδοτικός προς τους Έλληνες πολίτες! Εκεί θα έχουν φυσικά θέση και οι ικανοί και άξιοι εργαζόμενοι της παρελθούσας ΕΡΤ Α.Ε., αλλά και οι πτυχιούχοι νέοι, που δεν είχαν καμμία ελπίδα στο προηγούμενο καθεστώς, χωρίς «μπάρμπα στην Κορώνη».

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Χωρίς μπάρμπα στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τότε θα κριθεί από τους πολίτες η πολιτική μας απόφαση. Γιατί ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση, όσο κι αν θέλετε να ποινικοποιήσετε την πολιτική ζωή.

Για τα νομικά ζητήματα μίλησαν και θα μιλήσουν άλλοι αρμοδιότεροι μου. Θα ήθελα να κάνω μόνο μία παρατήρηση: Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από μία ΕΡΤ με μονοψήφια τηλεθέαση. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται από το νέο, σύγχρονο ανταγωνιστικό φορέα.

Σκεφθείτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιον πραγματικά εξυπηρετείτε.
Όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, θα σας πρότεινα να ενημερωθείτε. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση απαλλάσσεται από την υποχρέωση λήψης άδειας παρόχου περιεχομένου και παρόχου δικτύου.

Έχει εξαιρεθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά περιορίσατε τους διαύλους…

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι, και η εμπάθεια έχει τα όριά της!
Ευχαριστώ.

 
Δημοφιλή σήμερα

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο «Όλη η πόλη μια μουσική» των Μουσικών Συνόλων της Χαλκίδας

7/12/2018
Το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο των Μουσικών Συνόλων του ΔΟΑΠΠΕΧ, θα π...
Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

Θεατρική παράσταση «το παραμυθοχωριό θέλει να πάει θτο θχολειό» στη Χαλκίδα

7/12/2018
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “...
Θρησκευτική εορτή Αγίου Ελευθερίου στη Χαλκίδα

Θρησκευτική εορτή Αγίου Ελευθερίου στη Χαλκίδα

7/12/2018
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού, εντός του προαυλίου χώρου του 1...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας