Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Από τις 12 Ιουλίου έχει ξεκινήσει μια πολύ όμορφη έκθεση στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκίδας «Αριστοτέλης». Πρόκειται ουσιαστικά για μια έκθεση, η οποία έχει σαν στόχο την ανάδειξη των μνημείων της Χαλκίδας τα οποία αποκαθίστανται και μετατρέπονται σε λειτουργικούς χώρους πολιτισμού και πόλους επισκεψιμότητας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια του Δήμου Χαλκιδέων μαζί με την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την  ΙΑ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, να αναδείξουν τα 8 μνημεία της Χαλκίδας, τα οποία με την ολοκλήρωση των εργασιών θα μετατραπούν σε πολιτιστικούς χώρους με σκοπό να ενταχθούν στην καθημερινότητα της πόλης.

Η παρουσίαση των μνημείων (της ιστορικότητάς τους, των έργων αποκατάστασής τους και της προβλεπόμενης αξιοποίησής τους ως επισκέψιμων χώρων πολιτισμού) γίνεται μέσω, αναρτημένων σε πλαίσια, ψηφιακών εκτυπώσεων που περιλαμβάνουν στοιχεία, φωτογραφίες και σχέδια καθώς και μέσω τρισδιάστατων μακετών και συνοδευτικού πολύπτυχου έντυπου. Από αυτές το ένα πλαίσιο αφορά την ιστορία της Χαλκίδας από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα και το άλλο αφορά την ειδική πολεοδομική μελέτη προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς περιοχής Αγίας Παρασκευής. Τα υπόλοιπα εξιστορούν το καθένα από αυτά ξεχωριστά την ιστορία του κάθε έργου π.χ. την επισκευή του διατηρητέου οινοποιείου «Αρέθουσα» και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο δηλαδή το «παρελθόν» του, το «παρόν» του και το «μέλλον» του.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι  ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Δυτικού Προμαχώνα του Φρουρίου Καράμπαμπα και έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο συλλογής μεσαιωνικών γλυπτών, ενώ ξεκινάει και η αποκατάσταση της Αρέθουσας μέσα στο μήνα, αφού θα τοποθετηθεί το ειδικό εργοτάξιο με χρόνο παράδοσης το 2014.

Πέραν όμως του ενημερωτικού χαρακτήρα της έκθεσης, επιχειρείται επίσης, η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και των πολιτών, ώστε κατά την προσεχή προγραμματική περίοδο (2014-20) και αφού εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή η υπό εκπόνηση ειδική πολεοδομική μελέτη προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής Αγίας Παρασκευής, να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα έργα ανάπλασης της περιοχής, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων, του μοναδικού μνημείου στην πόλη που απομένει εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος.

Μέχρι στιγμής η επισκεψιμότητα είναι αρκετά καλή καθώς την έκθεση την έχουν επισκεφθεί περίπου 800 άτομα,  ενώ σημαντική είναι και η επίσκεψη τουριστών, οι οποίοι έρχονται με τα σκάφη τους και φεύγουν ενθουσιασμένοι, αφού γνωρίζουν την ιστορία της Χαλκίδας. Ίσως μάλιστα οι ξένοι να είναι πιο εντυπωσιασμένοι από τους ντόπιους. Παράλληλα την έκθεση επισκέφθηκε και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες με το πέρας της έκθεσης, οι δράσεις δεν θα σταματήσουν εδώ  καθώς γίνεται μια προσπάθεια από Σεπτέμβρη να ενταχθεί  και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σχολείων για να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά της Χαλκίδας, την ιστορία της πόλης τους. Μάλιστα η έκθεση θα φιλοξενείται στην Εστία Γνώσης και Πολιτισμού, στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι το πρωί 10:00-13:00 και το βράδυ 20:00-23:30, ενώ τα λόγια είναι περιττά αφού μία επίσκεψη θα πείσει και τους πιο δύσπιστους!
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας