Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Νέα επιβάρυνση - σοκ έρχεται για τους καταναλωτές της ΔΕΗ με την αιφνιδιαστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, με την οποία αυξάνεται το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα.
ΔΕΗ
ΔΕΗ

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η τιμή της κιλοβατόρας για τους οικιακούς καταναλωτές εκτοξεύεται καθώς αυξάνεται κατά 118% από τα 9,53 στα 20,80€.

Για λοιπές χρήσεις μέσης τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες κλπ) από 7,76 ευρώ σε 8,87 ανά μεγαβατόρα, δηλαδή αύξηση 14%. Για άλλες χρήσεις χαμηλής τάσης όπως γραφεία, καταστήματα η τιμή θα αυξηθεί από 14,9€ σε 21,7€.

Η αγροτική χρήση μέσης τάσης θα αυξηθεί από 5,57€ σε 6,97€ (αύξηση 25%).

Ελαφρύνσεις ωστόσο θα σημειωθούν για τις υψηλές τάσεις δηλαδή για τις μεγάλες βιομηχανίες καθώς από 3,5€ την μεγαβατόρα θα πέσει η τιμή στο 1,79€.

Η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου και πάρθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση της ΡΑΕ.

Στην περίπτωση ενός μέσου νοικοκυριού που η κατανάλωση το τετράμηνο φτάνει τις 1.500 κιλοβατώρες τα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν τις αυξήσεις ήταν 10€ μετά τις αυξήσεις θα φτάσου τα 28€ με την ετήσια επιβάρυνση να αγγίζει τα 54€.

Οι καταναλωτές θα κληθούν ουσιαστικά να καλύψουν το ραγδαία αυξανόμενο έλλειμμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στον λογαριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο μηδενισμός του οποίου μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μηνημονιακή υποχρέωση.

Οι αυξήσεις μάλιστα όπως επισημαίνει η ΡΑΕ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία του λειτουργού της αγοράς και θα έφταναν κατά μέσο όρο τα 23,5€ ανά μεγαβατώρα έναντι της μεσοσταθμικήας άυξησης των 14,96€ που θα επιβληθεί τώρα προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμα στον σχετικό λογαριασμό.

Οι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα τέλη απεφεύχθησαν μετά από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που ενημέρωσε τη ΡΑΕ ότι το έλειμμα θα ελεγχθεί τόσο μέσω των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί όσο και με επόμενες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν και την δικαιότερη κατανομή των βαρών μετάξύ καταναλωτών και παραγωγών.

Η ΡΑΕ μάλιστα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων στα τέλη είναι ανοιχτό.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του λειτουργού της αγοράς το έλλειμμα του λογαριασμού θα έφτανε στο τέλος του 2013 στα 617 εκατομμύρια ευρω, θα εκτινασσόταν στα 1,9 δισ € στο τέλος του 2014 αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ενώ μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 1,15 δισ.

«Τον Απρίλιο του 2013 το ΥΠΕΚΑ εκδίδει δελτίο τύπου για απόφαση του Υφυπουργού, στο οποίο ισχυρίζεται ότι δεν προκύπτει μεταβολή των οικιακών τιμολογίων ρεύματος. Στις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση διαρρέει την διαπραγματευτική της επιτυχία με την τρόικα για καμία αύξηση των σχετικών τιμολογίων της ΔΕΗ. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις αποφασίστηκε 60% αύξηση στο τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ). Η προχειρότητα των αποφάσεων και η σπασμωδικότητα των κυβερνητικών ενεργειών καθίστανται πρόδηλες. Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, να πληρώνει ο ελληνικός λαός την ανικανότητα, την κενοδοξία και την άσβεστη δίψα για εξουσία του κ. Σαμαρά και των αυλικών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ.

«Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών – λαϊκών οικογενειών δεινοπαθεί από την φοροκαταιγίδα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η ΡΑΕ αποφασίζει νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Όλο το βάρος θα πέσει πάλι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς σε αυτά η αύξηση θα αγγίξει το 118%, σε αντίθεση με τους βιομήχανους και ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας. Κανείς μόνος του στην κρίση, οργάνωση και συμμαχία για να μη μείνει κανένα σπίτι ανέργου, κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και τα φοροληστευτικά μέτρα», σημειώνει σε δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Πηγή: megatv.com
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας