Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε παρέμβαση προέβη ο Γιάννης Τήνιος, χειρούργος ορθοπεδικός, αναφορικά με το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων οστεοπόρωσης από την αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Χαλκιδέων και οι παρανοήσεις που μπορεί να προκύψουν για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Γιάννης Τήνιος
Γιάννης Τήνιος

Η μέθοδος μέτρησης οστικής μάζας με τον ποσοτικό υπερηχογραφικό έλεγχο της πτέρνας, είναι μεν μια μέθοδος ταχεία, ανώδυνη, οικονομική και χωρίς ακτινοβολία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαζικό έλεγχο για τον υπολογισμό των οστικών ιδιοτήτων που συνδέονται με την οστική ποιότητα του οστού, ωστόσο έχει αρκετά μειονεκτήματα που οδηγούν πολλές φορές σε κακά συμπεράσματα. Δηλαδή, η ανωτέρω μέθοδος  παρουσιάζει εσφαλμένη  επαναληψιμότητα και κυρίως δεν παρέχει επαρκή εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος που μπορεί να προκύψει  από την  οστεοπόρωση.

Ως εκ τούτου ο υπερηχογραφικός ποσοτικός έλεγχος της οστεοπόρωσης ,σε συνδυασμό με παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στη οστεοπόρωση, μπορεί να ανιχνεύσει ομάδες με μικρή πιθανότητα κατάγματος, όμως  επ’ ουδενί  αποτελεί ασφαλή μέθοδο χάραξης θεραπείας οστεοπόρωσης. Αποτελεί ίσως μια μέθοδο για μια πρώτη εκτίμηση πιθανής οστεοπόρωσης που από εκεί και πέρα ο ασθενής θα πρέπει να παραπέμπεται στους ειδικούς για περαιτέρω έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός, πέρα από  ένα καλό και πλήρες ιστορικό ,είναι κλινικός και εργαστηριακός. Αφενός με την μέτρηση των βιοχημικών οστικών δεικτών, αφετέρου με την πλέον σύγχρονη και παραδεκτή μέχρι σήμερα μέθοδο της απορροφησιομέτρησης διπλής ενέργειας ακτινών Χ (DEXA) που υπολογίζει την οστική πυκνότητα κυρίως στην σπονδυλική στήλη και το ισχίο. Με την μέθοδο αυτή παρέχονται πληροφορίες για την κατανομή της οστικής μάζας, δηλαδή μετράται και εκτιμάται η ποσότητα σε γραμμάρια του υπό εξέταση οστού (σπονδύλου, ισχίου κλπ ), και με αρκετά μεγάλη ασφάλεια οδηγούμαστε στην ανεύρεση ατόμων "υψηλού κινδύνου" για κάταγμα και στην λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Η παρέμβαση μου αυτή γίνεται όχι για να αποτρέψω την προσέλευση του κόσμου στην καθόλα σωστή, ανθρώπινη και ευγενική πρωτοβουλία του τμήματος Υγείας του Δήμου που αποβλέπει στην πρόληψη, αλλά σαν ειδικός, για να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, να μην γίνονται λάθη και παρατυπίες  και κυρίως  το πώς θα πρέπει να μεθοδεύονται σωστά, πάντα με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία και τον ασθενή!

Η προσωπική μου ιατρική εμπειρία, σε ανάλογες στο παρελθόν ενέργειες και πρωτοβουλίες ήταν πολλές φορές αρνητική, γιατί μόνο με τον υπερηχογραφικό έλεγχο μέτρηση της οστικής μάζας, γιατροί μη ειδικοί, προχωρούσαν σε θεραπευτική αγωγή, ενώ μετά από  ενδελεχή και σωστό έλεγχο προέκυπτε ότι πολλοί ασθενείς δεν νοσούσαν!

ΤΗΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας