Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συγκέντρωση πραγματοποιείσαι ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας, την Τετάρτη 24 Ιουλίου στη 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα. Μόνο που από τη σημερινή συγκέντρωση απείχε η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, αφού αρκετά καταστήματα δεν τήρησαν το κλείσιμο που είχε αποφασιστεί 13:00-14:00 και συνέχισαν να παραμένουν ανοιχτά! Παρόντες αντίθετα ήταν εκπρόσωποι των Τσιμέντων Χαλκίδας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, ο κ. Χρήστος Θεοδουλίδης, ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος κ.α.
Το «άφωνο» όχι των εμπόρων της Χαλκίδας για το Κυριακάτικο άνοιγμα
Το «άφωνο» όχι των εμπόρων της Χαλκίδας για το Κυριακάτικο άνοιγμα

Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Νίκος Γεωργάτος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, ο οποίος διαμήνυσε τα ακόλουθα:  «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν το 40ωρο, ενώ δεν θα έχουν τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις τους σχετικά με τις υπερωρίες τους, αφού απελευθερώνεται το ωράριο. Το τελικό αποτέλεσμα μόνο κέρδος δεν θα είναι. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Κάνουμε πρόταση για ψήφισμα διαμαρτυρίας με όλους τους φορείς και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια σε αυτό το μέτρο και σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτό».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Βεργέτης: εκπρόσωπος της Περιφέρειας,  ο οποίος δήλωσε ότι: «Σε συνάντηση που είχα τη Δευτέρα με τον Αντιπεριφερειάρχη με διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρθεί καμία απόφαση χωρίς να συζητηθεί από όλους τους φορείς, είτε είναι εμπορικοί σύλλογοι είτε είναι συνεργάτες που είναι δίπλα μας από το πρωί μέχρι το βράδυ ( σ.σ. υπάλληλοι). Οπότε να είστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει για εμάς με εμάς και όχι η Αθήνα», για να κλείσει την ομιλία του με τα εξής: «Αυτοί που δίνουν θέσεις εργασίας, που πληρώνουν φόρους είμαστε εμείς οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και όχι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».

Από την άλλη μεριά ο Β΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Σταθόπουλος τόνισε ότι: «Το Επιμελητήριο είναι πάντα δίπλα σας. Το πρόβλημα της Εύβοιας είναι η ανεργία. Από την Εύβοια λείπει το χρήμα. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Παρασκεύη Αγιοστρατίτη, αφού αναφέρθηκε στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν μαζί με άλλους φορείς και έχει σταλεί στους αρμόδιους, διαμήνυσε ότι: «Το όριο των 250 τ.μ είναι μεγάλη παγίδα, γιατί σύμφωνα με τους νομικούς μπορούν με ασφαλιστικά να κερδίσουν τα πολυκαταστήματα, οπότε μπορείτε να καταλάβετε ποιοι θαεπικρατήσουν».

Ο κ. Ηλίας Θαλάσσης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, με εμφανή τη λύπη του για τη μικρή προσέλευση του εμπορικού κόσμου δήλωσε τα ακόλουθα: «Σήμερα η συγκέντρωση έχει μόνο ανέργους. Όχι εμπόρους και καταστηματάρχες. Λυπάμαι πολύ. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν τον αγώνα που κάνουμε. Μια Κυριακή θα είναι ανοιχτά μόνο,  αυτή που μπορούν να αντέξουν. Η διάλυση των συνδικάτων δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό. Έχει μόνο την επιβίωση των μεγάλων επιχειρήσεων. Ή θα βγούμε όλοι μαζί στο κοινό αγώνα ή θα είμαστε όλοι καθιστοί όλη την εβδομάδα να κλαίμε τη μοίρα μας και θα πηγαίνουμε τις Κυριακές να βλέπουμε ανοιχτούς μόνο αυτούς που έχουν τα λεφτά».

Τέλος το λόγο πήρε η κ. Ασημίνα Καραμπέτσου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, η οποία αφού υπενθύμισε ότι η νίκη για τη καθιέρωση του 8ωρου έγινε μετά από αγώνες και όχι ύστερα από την απόφαση κάποιου, έκανε τις εξής δηλώσεις: «Αυτό που λείπει από την αγορά είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα λεφτά να μπούνε μέσα να ψωνίσουν. Ήρθαμε να δείξουμε τη συμπαράσταση, αφού ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συμπόρευσης. Για να μπορέσει να καταργηθεί στη πράξη ο θεσμός θα πρέπει να δημιουργηθούν πυρήνες σε κάθε χώρο εργασίας, να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο συζήτησης και να ξέρουμε ποιον έχουμε μπροστά μας, δίπλα μας και απέναντι μας. Εμείς σαν Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων λέμε όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ζητάμε εθνικό ωράριο λειτουργίας που δεν θα ξεπερνάει το 40ωρο με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και σταθερό ωράριο. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο ζητάμε 8ωρο πενθήμερο και 40ωρο, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, η μερική απασχόληση και όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στεκόμαστε στο πλευρό σας».

Η συγκέντρωση κράτησε περίπου μια ώρα, ενώ με το πέρας των χαιρετισμών ο κ. Νίκος Γεωργάτος δήλωσε ότι: «Θα υπάρξουν και άλλοι αγώνες, ώστε στις επόμενες συγκεντρώσεις οι έμποροι να δώσουμε δυναμικό «παρών», για να κλείσει λέγοντας αναφορικά με την πρωτιά της Εύβοιας στη φοροδιαφυγή ότι: «Στην Εύβοια δεν συμβαίνει φοροδιαφυγή, το δείγμα ήταν πολύ μικρό και όχι αντιπροσωπευτικό. Δεν μας αντιπροσωπεύει αυτό που δηλώθηκε».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας