Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Στην Κύμη βρέθηκαν μαθητές ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας της Κάτω Ιταλία. Συμμετείχαν με παραδοσιακούς χορούς τους σε εκδήλωση του Δήμου.
Η Κ.Ιταλία συνάντησε την Κύμη
Η Κ.Ιταλία συνάντησε την Κύμη

Οι Κυμαίοι έζησαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Γνώρισαν τους απόγονους των μακρινών τους προγόνων. 
Σχολεία με μαθητές και καθηγητές των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας επισκέφθηκαν την Κύμη, την Δευτέρα 18 Μαΐου, για να γνωρίσουν τον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν οι μακρινοί τους πρόγονοι και να μετοικίσουν στις φιλόξενες ακτές της Κάτω Ιταλίας. Με εφόδια το Ελληνικό Αλφάβητο και τις γνώσεις τους στην ναυτοσύνη, στην Ναυπηγική, την γεωργία  και σε άλλους τομείς, αυτοί οι πρόγονοι ρίζωσαν σε εκείνη την περιοχή, μετέδωσαν το Ελληνικό Αλφάβητο, το μετέπειτα λατινικό και ανέπτυξαν έναν μεγάλο πολιτισμό. Τα χρόνια και οι αιώνες πέρασαν, πολιτισμοί καταποντίστηκαν και άλλοι αναδείχθηκαν. Οι ρίζες, όμως, εκείνων των Ελλήνων ήταν πολύ βαθιές. Μπορεί η γλώσσα σχεδόν να έχει χαθεί, τα ήθη και τα έθιμα να έχουν διαμορφωθεί, όμως κάτι έχει μείνει. Αυτό το κάτι  οδηγεί τα βήματα εκείνων στον τόπο των προγόνων τους και τα δικά μας στον τόπο τον δικό τους. Αυτό το κάτι  αναζητούσαν, κοιτάζοντας στα μάτια οι μεν τους δε, χαμογελώντας, φιλικά,  ο ένας στον άλλο. 
Οι μαθητές με τους καθηγητές τους ήταν από τα Γυμνάσια των χωριών Τσιριφάλτο και Κατατζάρο της περιοχής Καλαβρίας, της Κάτω Ιταλίας. Η συνάντηση έγινε στην Κεντρική πλατεία της Κύμης. Εκεί, το χορευτικό ενηλίκων του Δήμου Κύμης χόρεψε δημοτικούς χορούς για να τιμήσει, αλλά και για να γνωρίσουν οι μαθητές τον νεότερο πολιτισμό των Ελλήνων. Από την πλευρά τους, τα παιδιά της Κάτω Ιταλίας χόρεψαν τους δικούς τους χορούς. Μάλιστα, δύο μαθήτριες φορούσαν την παραδοσιακή στολή της περιοχής τους.
Μετά τους χορούς έγιναν και ανταλλαγές δώρων. Οι καθηγητές των σχολείων των χωριών, από τις περιοχές της Καλαβρίας, δώρισαν στο Δήμο μία εικόνα της παναγίας. Στο Γυμνάσιο Κύμης δώρισαν ένα κεραμικό πιάτο, το οποίο οι ίδιοι είχαν χαράξει και ζωγραφίσει και μία αναμνηστική πλακέτα του σχολείου τους. Από την πλευρά του, ο Δήμος Κύμης δώρισε στους μαθητές από ένα αντίγραφο παπύρου με το σήμα της Κύμης και στους καθηγητές ένα κουκουλάρικο κέντημα. Οι μαθητές της Κύμης, δυστυχώς, απουσίαζαν λόγω των σχολικών εξετάσεων και των πανελληνίων. Οι μαθητές, όμως, της Καλαβρίας τους έστειλαν ένα ζεστό χειροκρότημα και τις ευχές τους για καλή επιτυχία.  
Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών, που προωθεί η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσα από το πρόγραμμα  «Σχολικό Δίκτυο Μεγάλη Ελλάδα». Πρόεδρος του δικτύου είναι ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα αδελφοσύνης των δύο λαών και κάλεσε , μέσω των Ιταλικών  Γυμνασίων, τους μαθητές του Γυμνασίου Κύμης, να επισκεφθούν τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, τον Οκτώβριο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.
Δημοφιλή σήμερα

Η φωτιά στο Κοντοδεσπότι βρίσκεται σε ύφεση

Η φωτιά στο Κοντοδεσπότι βρίσκεται σε ύφεση

13/8/2018
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 12 Αυγούστου 2018 και ώρα 15:23, σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότ...
Αποκαλύφθηκε ιερό της θεάς Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

Αποκαλύφθηκε ιερό της θεάς Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

14/8/2018
Μεταξύ των ευρημάτων ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας -που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της- και μία νέα βάση γλυπτού που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, ...
Σε επαναλειτουργία η Εθνική Οδός Χαλκίδας - Λουτρά Αιδηψού

Σε επαναλειτουργία η Εθνική Οδός Χαλκίδας - Λουτρά Αιδηψού

13/8/2018
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, δόθηκε σε χρήση ξανά η εθνική οδός Χαλκίδας - Λουτρών Αιδηψού....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας