Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Coffee Island - Χαλκίδα
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Τουρισμού, σχετικά με την πληθώρα παραβάσεων που έχουν εντοπιστεί σε βάρος των εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου

Από τους πρόσφατους ελέγχους, που διενήργησαν κλιμάκια του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε πληθώρα παραβάσεων σε βάρος εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις. Τα ελεγκτικά κλιμάκια, διενεργώντας ελέγχους, κατά το μήνα Ιούνιο, σε 1.345 εποχικές επιχειρήσεις σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας, εντόπισαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους επί συνόλου 4.818 και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 995.000 ευρώ. Σε ελέγχους του ΣΔΟΕ, στο διάστημα από 16/07/2013 έως 22/07/2013, σε 838 επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές, διαπιστώθηκε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταγράφηκαν 2020 παραβάσεις.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις της Εύβοιας το όργιο αυθαιρεσίας που επικρατεί έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόσφατα απολύθηκε παράνομα η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Καραμπέτσου, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας, ανάμεσα σε αυτούς ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού Εύβοιας.

Οι συγκεκριμένοι εργοδότες αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα επιβίωσης του απασχολούμενου προσωπικού, την ίδια ώρα που οι ίδιοι είναι ασυνεπείς, εναποθέτοντας το επιχειρηματικό ρίσκο στην πλάτη των εργαζομένων και υποκαθιστώντας τις θέσεις απασχόλησης με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους δουλεμπορικών γραφείων, τα οποία ενώ εμφανίζονται ως εταιρίες παροχής προσωπικού για καθαρισμούς, στην πραγματικότητα εφοδιάζουν τα ξενοδοχεία με ειδικότητες όπως σερβιτόρους, μαγείρους, ρεσεψιονίστ, θυρωρούς κ.α.

Επιπροσθέτως, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά σε πολλές επιχειρήσεις έχει συμφωνηθεί επιχειρησιακή σύμβαση με όρους ανειδίκευτου εργάτη (586 Ευρώ μικτά) και με αδιευκρίνιστες μάλιστα συνθήκες υπογραφής. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι σε επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν άνθρωποι 12ωρα και παίρνουν "μαύρο" μεροκάματο 15 ευρώ.

Επειδή:

  • Οι συνθήκες "εργασιακής γαλέρας" στις ξενοδοχειακές μονάδες δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ξεπερνούν πια κάθε όριο, αφού οι μνημονιακές και αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις θέτουν εν αμφιβόλω το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες παραβάσεις εντοπίζονται στην Εύβοια, ένα νομό με εσωτερική τουριστική κίνηση, μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας και των τηλεοπτικών καναλιών και με μεγάλη ανεργία. Τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας είναι υποστελεχωμένοι και με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, οι εργοδότες είναι κάτι περισσότερο από βέβαιοι ότι δεν θα ελεγχθούν άμεσα ή μεσοπρόθεσμα και γι’ αυτό παρανομούν ασύστολα.
  • Σε αρκετές επιχειρήσεις από ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας διαπιστώθηκαν αδήλωτη εργασία και οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών, ακόμα και επιδομάτων του 2012.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το όργιο αυθαιρεσιών και παρανομιών οικονομικού κι εργασιακού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις επισιτισμού και τουρισμού στην Εύβοια;
2. Ποιά μέτρα σκοπεύουν να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις συνδικαλιστών και να αντιμετωπιστεί η μη τήρηση των όρων  της κλαδικής ΣΣΕ στους χώρους εργασίας τουριστικών επιχειρήσεων;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να  αντιμετωπιστούν οι εκβιασμοί και οι προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού και τουριστικών επιχειρήσεων;

Πηγή: vagapostolou.blogspot.gr
Δημοφιλή σήμερα

Βιβλιοθήκη Χαλκίδας: το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας για τον Αύγουστο

Βιβλιοθήκη Χαλκίδας: το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας για τον Αύγουστο

24/07/2017
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας και αυτό το καλοκαίρι, υπόσχεται στους μικρούς της αν...
Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία παρουσία του Πρωθυπουργού

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία παρουσία του Πρωθυπουργού

25/07/2017
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνουν τις εργασίες του 2ου Περιφε...
Στη Λαμία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο

Στη Λαμία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο

16/07/2017
Με βασικό άξονα τα ζητήματα ανάπτυξης και οικονομίας σχεδιάζουν στην κυβέρνηση το δεύτερο Περιφερειακό συνέδ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας