Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Περιφέρεια
Ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Ιουλίου η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2013 ορίζεται η 31-01-2014.
Οικογενειακό επίδομα 2013
Οικογενειακό επίδομα 2013

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ:

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται:

(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/83).
(Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).

(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012).

(γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β΄ βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012)Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.

Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να
παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της ορισθείσας.

ΕΝΑΡΞΗ-ΛΗΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 2013

Το Δ.Σ. του Οργανισμού, με την υπ΄ αριθμ.1852/36/17-7-2013 απόφασή του, όρισε ως ημερομηνία έναρξης καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων:
 
1) την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
 
2) τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά
 
3) την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 για τους δικαιούχους με ένα παιδί
 
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.
 
Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά από δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της ορισθείσας.
 
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2013 ορίζεται η 31-01-2014.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

• η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της
επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες
εισφορές υπέρ Δ.Λ.Ο.Ε.Μ., ή

• τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή

• τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή

• τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν

β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα

γ) να είναι άγαμα

δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Α1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ

1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο
υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Bεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την
χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/83). (μόνο από νέους δικαιούχους)

3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

Α2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ:

1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2012, κατ΄εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση,
θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

3. Δελτίο Ταυτότητας

4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.

Σημείωση: Θα σημειώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο (όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό/κινητό) κ.λπ.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου). Σημειώνεται ότι εφόσον ένα παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, θεωρείται γνήσιο τέκνο και ισχύει ό,τι και για τα τέκνα τα οποία προέρχονται από γάμο.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Για τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες δικαιούχων απαιτούνται επιπλέον των υποχρεωτικών δικαιολογητικών των παραγράφων Α.1 και Α.2 και τα εξής ανά κατηγορία δικαιολογητικά:

Β1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

• Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή

• Ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια των παιδιών ή

• Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 ότι βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η
σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις περιπτώσεις διάστασης ή διάζευξης στις οποίες ως αιτών παρουσιάζεται ο σύζυγος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β129165/10-8-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.

Β2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης

2. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του/της συζύγου.
(Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο.

2. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως έχουσα εκ του νόμου τη γονική μέριμνα.

Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει (τα εν λόγω τέκνα θεωρούνται γνήσια και δεν δικαιούνται προσαύξηση. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑ του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει. Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη
γονική μέριμνα. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β4. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο
αναπηρίας (50% και άνω - ν.1902/90).

2. Αν ο/η ανάπηρος/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

2. Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

Β6. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (18 ΜΕΧΡΙ 22 ΕΤΩΝ)
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση Σπουδών (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων
εκπαιδευτικών μονάδων), από την οποία να προκύπτει ότι η σχολή είναι ενταγμένη σε βαθμίδα εκπαίδευσης ή ότι ανήκει στο Δημόσιο, εκδοθείσα από 1η Απριλίου και μετά του έτους επιδότησης. Τονίζεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια) που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια ΔΕΝ είναι ενταγμένα σε βαθμίδα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση λήψης οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για τέκνα ηλικίας άνω των 18 και μέχρι 22 ετών, τα οποία σπουδάζουν στις εν λόγω ιδιωτικές σχολέ (σχετ. το με αριθμ. πρωτ. Β101827/17.01.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης).

Οι Βεβαιώσεις των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ και ΙΕΚ θα πρέπει να είναι θεωρημένες από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως εμφανίζονται στους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος 2.

Οι Βεβαιώσεις των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού, θα πρέπει να είναι θεωρημένες από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Δ/νσης Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β7. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι:

• έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα

• ο άλλος γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης

• συντηρούνται τα αδέλφια από τον /την αδελφό /αδελφή

Β8. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΡΦΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα, (αυτεπάγγελτη αναζήτηση) (Προκοσμίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

2. Απόδειξη ότι δεν εργάζεται ο επιζών γονέας ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών
από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή δήλωση του ν. 1599/1986 ότι:

• συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους

• ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας του έχει ανατεθεί η επιτροπεία των παιδιών. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β10. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Διερευνάται από την Υπηρεσία του Οργανισμού.

Β11. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ:

Βιβλιάριο Ασθενείας

Β12. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα με την ακριβή ημερομηνία στράτευσης.

Β13. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ
ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση της αρμόδιας Δημόσιας Αρχής ή του αρμόδιου Σωφρονιστικού
Καταστήματος με την ακριβή ημερομηνία έναρξης εκτίσεως της ποινής.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
 
Ο ασφαλισμένος δικαιούται οικογενειακές παροχές σύμφωνα με τη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος, σαν να κατοικούσαν στο έδαφος του πρώτου κράτους μέλους (άρθρ. 67, Καν. 883/2004). Εάν, κατά την ίδια περίοδο και για τα ίδια μέλη οικογένειας, προβλέπονται παροχές δυνάμει των νομοθεσιών περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, τότε οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν βάσει συγκεκριμένων κανόνων (άρθρ. 68, Καν. 883/2004) για την προτεραιότητα και έπειτα χορηγούνται οι οικογενειακές παροχές.
 
Στα πλαίσια της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω Κανονισμών, όταν ο αιτών διαμένει πλέον σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν εξεταστεί η αίτησή του για το οικογενειακό επίδομα από τον Οργανισμό μας, πρέπει να ελεγχθεί αν ο αιτών δικαιούται οικογενειακό επίδομα από το νέο κράτος μέλος στο οποίο μετακινήθηκε. Ο έλεγχος γίνεται με τη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εντύπου Ε 411 GR.
 
Πιο συγκεκριμένα συμπληρώνεται το Ε 411 GR, μέρος Α με τα στοιχεία του αιτούντα στην παράγραφο 2 και αποστέλλεται στον φορέα χορήγησης των οικογενειακών παροχών του άλλου κράτους μέλους. Όταν επιστραφεί το έντυπο κατάλληλα συμπληρωμένο, λαμβάνεται υπόψη το τυχόν δικαίωμα του αιτούντα στο οικογενειακό επίδομα που αυτός λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα του νέου κράτους μέλους και τότε μόνο εξετάζεται η αίτησή του.
 
Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τα τέκνα του σπουδάζει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 402.
 
Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τέκνα του είναι ανάπηρο και βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 404 ή Ε 407.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση που οι Υπηρεσίες δε διαθέτουν τα ως άνω Κοινοτικά Έντυπα, παρακαλούνται να απευθύνονται στην αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Ασφάλισης κ. Λαμπράκη Λαμπρινή στο τηλέφωνο: 210 9989158.
 
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
 
Αιτήματα πολιτών κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων θα γίνονται δεκτά, εφόσον αυτοί έχουν τα υπό του Νόμου οριζόμενα δικαιολογητικά, δηλαδή, άδεια διαμονής για εργασία ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3386/05 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4, παρ. 3, περίπτωση γ του Ν. 4018/2011 και ισχύει μέχρι σήμερα, ότι έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοσή της.
 
Σύμφωνα με το Ν.3731/2008 και με την αριθμ. 15/2009 ερμηνευτική εγκύκλιο: «Όλα τα ανήλικα τέκνα νόμιμα διαμενόντων στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών που γεννιούνται ή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του γονέα με τον οποίο διαμένουν και από τον οποίον συντηρούνται, μέχρι να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση σε αυτά ατομικής άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης».
 
Τα στοιχεία των ως άνω δικαιούχων (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός) να γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, όπως στα επίσημα έγγραφά τους.
 
Τονίζεται ότι δεν χορηγείται επίδομα για τέκνα πολιτών τρίτων χωρών τα οποία δε διαμένουν στην Ελλάδα, εκτός αν αυτά είναι ενήλικα που φοιτούν στο εξωτερικό (σχετ. η αμέσως παρακάτω «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ»).
 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όσον αφορά στις άδειες διαμονής παιδιών άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Στο ίδιο έγγραφο παραπέμπουμε και για τα τέκνα πολιτών της ίδιας κατηγορίας που σπουδάζουν σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού.
 
Η παραμονή των τέκνων των αλλοδαπών στην Ελλάδα αποδεικνύεται με:

  • Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση και στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μαθητές ή σπουδαστές, θα προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης εκδοθείσα από την αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων)

Στις περιπτώσεις που, αντί της άδειας διαμονής προσκομίζεται βεβαίωση κατάθεσης αίτησης με πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής για εργασία, θα ζητείται και το διαβατήριο, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος από την Ελλάδα των μελών της οικογένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα του ΟΑΕΔ ή τα γραφεία του στη Χαλκίδα,  Νεοφύτου 30 καθώς και στο τηλέφωνο 2221060303.




Δημοφιλή σήμερα

Απαγόρευση καύσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

Απαγόρευση καύσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας

29/03/2017
Σε απαγόρευση καύσης προχωρά από την 1η Απριλίου μέχρι την 31 Οκτωβρίου, σε όλο το νομό Ευβοίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας....
Εκδρομή στην ορθόδοξη Σερβία

Εκδρομή στην ορθόδοξη Σερβία

28/03/2017
Το Τουριστικό Γραφείο ΑΡΕΘΟΥΣΑ TOURS που εδρεύει στη Χαλκίδα, διοργανώνει ένα ξεχωριστό προσκυνηματικό ταξίδι 4 ημερών στα ορθόδοξα μοναστήρια της Σερβίας....
Να ενδυναμώσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση

Να ενδυναμώσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση

29/03/2017
Στην εορταστική εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου του Αλιβερίου βρέθηκε την Κυριακή 26/3 ο Κ. Μαρκόπουλος....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας