Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., τοποθετήθηκς κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για το σ/ν του Υπουργείου Τουρισμού: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
Ο Βαγγέλης Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου

Η τοποθέτηση του ήταν η ακόλουθη:

«Με τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις  αλλά και τις προσωπικές σας παρεμβάσεις επιφυλάσσετε μια ανεπίστρεπτη και απαράδεκτη περιβαλλοντική υποβάθμιση για το σύνολο του φυσικού χώρου και ιδιαιτέρως για περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας.
Το ν/σ σας όχι μόνο επιχειρεί σκανδαλώδεις αλλοιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τον τουρισμό και τη δόμηση αλλά και υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, με όρους οικολογικούς, κοινωνικούς και βεβαίως οικονομικούς.

Εσείς με την προσωπική σας παρέμβαση, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, δε αφήσατε το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν λίγο καιρό να γκρεμίσει ούτε ένα μαντρότοιχο, εντός της ζώνης του αιγιαλού, μιας ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη, δείχνοντας έτσι πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις , που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είχαν υποβληθεί και το Μάρτιο του 2012 στη Βουλή και παρότι μετά  από θύελλα αντιδράσεων είχαν καταψηφιστεί, τις επαναφέρετε και πάλι.

Όχι μόνο τροποποιείτε τον ισχύοντα χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό αλλά και παρακάμπτετε την ήδη δρομολογημένη από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος διαδικασία αναθεώρησης τού σχετικού Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και εξέτασης των προτεινόμενων ρυθμίσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, που προβλέπονται από την ισχύουσα χωροταξική νομοθεσία.

Η παράκαμψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόσο από εσάς στο πεδίο της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και δραστηριότητας, όσο και από το Υπουργείο Ανάπτυξης στα ζητήματα επενδύσεων δημιουργεί μια πολιτικά ανερμάτιστη, νομικά επισφαλή και περιβαλλοντικά καταστροφική κατάσταση για τον φυσικό χώρο και τους φυσικούς πόρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για υφαρπαγή αρμοδιοτήτων που στοχεύει στην εξαφάνιση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης».

Ποιος σεβασμός υπάρχει στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, για παράδειγμα όταν επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων στον ορεινό χώρο, όταν επιτρέπεται η κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, όταν αίρονται οι περιορισμοί για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura;

Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα και σε ένα άρθρο που αφορά ένα θέμα που με διαφορετικές προϋποθέσεις θα συνέβαλε τα μέγιστα στην ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.

Είναι  το άρθρο 43 για τον αλιευτικό τουρισμό.

Καμιά μορφή τουρισμού δεν δημιουργείται με οποιοδήποτε νόμο αν δεν συμβαδίζει με την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Υπάρχουν τα τεράστια θέματα της υπεραλίευσης, ερημοποίησης και ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών. Χωρίς καμιά έρευνα, καταγραφή, μελέτη και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η απαιτούμενη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Υπάρχει και η σύγκρουση έργου & συμφερόντων μεταξύ ψαράδων και τουριστικών γραφείων που δεν είναι βέβαιο ότι θα αρθεί με οποιαδήποτε ΚΥΑ.

Με το ν/σ τακτοποιούνται επίσης και σωρεία παρανομιών, σε τουριστικούς λιμένες, σε χιονοδρομικά κέντρα και σε τουριστικά καταλύματα.

Και είναι απορίας άξιο ότι οι ίδιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή και την Πέμπτη στην Ολομέλεια».

 
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας