Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το άρθρο "ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ" του Βασίλη Κεδίκογλου, δημοσιεύτηκε την Κυριακή 17.5.2009 στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ". Πρόκειται για το παρακάτω:

"ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ -Νομιμότητα και Κοινωνική Ηθική"

"Οι πρόσφατες συζητήσεις στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής για σκάνδαλα του Βατοπεδίου, ανέδειξαν επαναληπτικά και έφεραν στην επικαιρότητα τις λέξεις και έννοιες σκάνδαλο και πολιτική ευθύνη. Θεωρώ ότι υπάρχει σύγχυση ως προς το πραγματικό τους νόημα και μια διαλεύκανση θα ήταν χρήσιμη για την πρόληψη δυσάρεστων γεγονότων και καταστάσεων, μελλοντικά.

Σκάνδαλο δεν είναι πράξη παράνομη. Είναι πράξη νόμιμη, η οποία όμως αντίκειται στην επικρατούσα κοινωνική ηθική, και πολιτειακή αντίληψη. Η σκανδαλώδης πράξη, ή απόφαση, δεν είναι κολάσιμη. Η παράνομη πράξη είναι κολάσιμη ονομάζεται αδίκημα και τιμωρείται.

Ποικίλων μορφών σκάνδαλα πραγματοποιούνται, δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή και αμαυρώνουν την εικόνα της πολιτικής. Παραδείγματα συναντάμε όχι λίγα.
Η αποδοχή, π.χ. από απελθόντα Διοικητή μιας Τράπεζας ενός χρηματικού δώρου από προμηθευτή ή εργολάβο της Τράπεζας, δεν είναι παράνομη πράξη, είναι όμως σκάνδαλο. Ομοίως, ο διορισμός ενός προσώπου του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός κυβερνητικού στελέχους σε ένα ιδιωτικό φορέα, με ή χωρίς μεσολάβησή του, δεν είναι παράνομη. Αν όμως ο ιδιωτικός φορέας απολαμβάνει αναθέσεων ή επιχορηγήσεων τις οποίες απονέμει το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος, ο διορισμός παραμένει νόμιμη πράξη, όμως γίνεται σκάνδαλο.

Η υποστήριξη από πολιτικούς καταβολής αποζημιώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο προς ιδιώτες δεν απαγορεύεται. Είναι όμως σκάνδαλο, σκανδαλίζει, από την μια πλευρά ως πολιτικός να υποστηρίξεις τα συμφέροντα του Κοινωνικού συνόλου, του Ελληνικού Δημοσίου, και από την άλλη να το επιβαρύνεις, ωφελώντας μερικούς.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων που επικαλούνται την ύπαρξη ασθενειών για να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία, πράξη νόμιμη, σκάνδαλο όμως όταν στη συνέχεια η ίδια ασθένεια δεν τους εμποδίζει, αν δεν τους ευνοεί, ευθύς ως επιθυμήσουν να αποδεχθούν διευθυντικές θέσεις που τους υποχρεώνουν σε σκληρή δουλειά ή και δοκιμασία και να απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές ή ακόμη να επιζητούν να ανακηρύσσονται και υποψήφιοι βουλευτές περιφερειών και διατρέχοντες τις Περιφέρειες, να αποδεικνύουν αντοχή σε εξαιρετική καταπόνηση.

Κάθε, γνωστή στο κοινό γνωστή πολιτική απόφαση ή πράξη κρίνεται εκ του αποτελέσματος και αυτός που την λαμβάνει ή εκτελεί φέρει και έχει την ευθύνη αυτού του αποτελέσματος, την πολιτική ευθύνη, θετική ή αρνητική, αναλόγως αν δεν επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κοινής γνώμης. Η πολιτική ευθύνη είναι ουσιαστικό στοιχείο, παρακολούθημα, ενυπάρχει σε κάθε πολιτική απόφαση και πράξη. Επομένως, η έκφραση «έχει, ή δεν έχει πολιτική ευθύνη» είναι άκαιρη και άστοχη. Την ενέργεια συνοδεύει ο έπαινος ή ο ψόγος, τον οποίο αποδίδει η κοινή γνώμη, για δε τους αιρετούς άρχοντες τον αποτυπώνει η κάλπη.
Χρήσιμο είναι επικειμένων εκλογών τα κόμματα να αντιληφθούν την πολιτική ευθύνη που προκύπτει και να μην προτείνουν υποψηφίους των οποίων η υποψηφιότητα δυσφημεί και απαξιώνει τους κομματικούς φορείς.

Οι πολιτικοί που θα κληθούν αύριο να ασκήσουν εξουσία πρέπει να έχουν, μετά την πρόσφατη εμπειρία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ηθικής, αν θέλουμε να γίνομε μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία".

 

 
Δημοφιλή σήμερα

Η Χαλκιδέα Βάσια Καλαϊτζόγλου προκρίθηκε στα knock outs του The Voice

Η Χαλκιδέα Βάσια Καλαϊτζόγλου προκρίθηκε στα knock outs του The Voice

22/11/2017
Η υπέροχη φωνή της και η ερμηνεία της στα battles του talent show The Voice στο ΣΚΑΙ, της έδωσαν το εισιτήριο γι...
Η ταινία «Justice League» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

Η ταινία «Justice League» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone

21/11/2017
Η ταινία «Justice League» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑ.ΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 23 εώς και την Τετάρτη 29 Ν...
Έφαγε, ήπιε, είπε και ένα τραγούδι η Χαλκιδέα Βασιά του The Voice

Έφαγε, ήπιε, είπε και ένα τραγούδι η Χαλκιδέα Βασιά του The Voice

19/11/2017
Στο εστιατόριο του πατέρα της βρέθηκε η Βάσια του The Voice, το βράδυ του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου, στη Χαλκίδα. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας