Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Από τους πρώτους Ιερούς Ναούς που δεσπόζουν στην πόλη του Βασιλικού είναι ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πύργο του Βασιλικού. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται στην πόλη, ενώ την ημέρα της εορτής τελείται η καθιερωμένη λειτουργία. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί το καθιερωμένο πανηγύρι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού.
Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Βασιλικό
Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Βασιλικό

Ο σημερινός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι όπως λένε το τρίτο κτίσμα στην ίδια θέση εκείνη που φτιάχτηκε ο πρώτος Ιερός Ναός. Δεσπόζει Μητροπολιτικά στο Βασιλικό ιδιαίτερα στην έδρα του Δήμου Ληλαντίων.
Μεγαλοπρεπείς κατασκευασμένος από την προσωπική εργασία των κατοίκων της πόλεως του Βασιλικού.

Διατηρώντας εις τους αιώνας την μεγαλοπρέπεια του ως ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κτίσμα όπως μαρτυρεί η όλη κατασκευή του και ο τρόπος κτίσεως του.

Ο Ιερός Ναός αρχιτεκτονικά αναφέρεται ως τρίκλητη βασιλική μορφή μετά τρούλου.

Μια αναγραφή στην είσοδο ακριβώς του Ναού μας αναφέρει ότι θεμελιώθηκε το 1907 από μαρτυρίες όμως μεγαλύτερων ανθρώπων δείχνει να μην θεμελιώθηκε τότε αλλά να τελείωσε η κατασκευή του το έτος αυτό αφού είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από το έτος 1877.

Όπως μας μαρτυρούν διάφορα θέματα του Ιερού Ναού όπως οι ιερές του εικόνες που μερικές από αυτές αναγράφουν χρονολογίες όπως το 1882 , όπως ότι και ο πρώτος Ιερέας της ενορίας να αναφέρεται μέσα από το αρχείο τηςIεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος να είναι ο π. Αναστάσιος Παπαφράγκας το 1862.
 
Το σημερινό Ιερό Τέμπλο του Ιερού Ναού να είναι προγενέστερο με τις Ιερές εικόνες του σε σχήμα Οβάλ στο Άγιο όρος ενώ υπάρχουν εικόνες από παλαιότερο τέμπλο με τετράγωνες ιερές εικόνες οι οποίες μετά από μέριμνα του εκκλησιαστικού συμβουλίου να έχουν τοποθετηθεί στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού. Η Ιερά εικόνα του Τέμπλου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι από τις πρώτες εικόνες του Ναού με χρονολογία όπως αναγράφεται και πάνω. Είναι σε σχήμα τετράγωνο και για να τις δώσουν οβάλ σχήμα έχουν προσθέσει στο πάνω μέρος της ιεράς εικόνος ένα χερουβείμ.

Ο Ιερός Ναός είχε παλαιότερα ένα καμπαναριό το οποίο όπως αναφέρουν δεν ήταν κοντά στον Ναό αλλά λίγο πιο εκεί περίπου στη μέση του προαυλίου χώρο .
Στην συνέχεια μετά από την καταστροφή του αυτού καμπαναριού κατασκευάστηκε ένα άλλο στη θέση του αριστερά όπως κοιτάμε τον Ιερό ναό αλλά ακριβώς δίπλα στον Iερό Nαό το 1963 μετά από δωρεά της κυρίας Κλεοπάτρας Τριαντάφυλλου ανεγέρθη και ένα δεύτερο καμπαναριό δεξιά όπως βλέπουμε τον ναό.

Ο Ιερός Ναός με τις σημερινές του διαστάσεις είναι 20μ. μήκος και 15μ. πλάτος.
Κοιτώντας τον Ιερό Ναό εσωτερικά και εξωτερικά αντιλαμβάνεσαι ότι ο χρόνος που έχει περάσει από αυτόν δείχνει ανάλογες καταστάσεις ακμής και παρακμής του.
Διακρίνει πτυχές εργασιών του, συντηρήσεως του αλλά και αδιαφορίας των ιθυνόντων. Η υπευθυνότητα όμως των τελευταίων χρόνων του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του και η προσπάθεια του όλου ανακαινίσεως του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος το οποίο πηγάζει από την καρδιά των υπευθύνων αναβλύζει τον πνευματικό και υλικό πλούτο του Ιερού Ναού.

Η προσευχή βέβαια είναι το πρωταρχικό στοιχείο που εκφράζεται μέσα από αυτόν με την λειτουργική και μυστηριακή ζωή του να αναδίδει όπως και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον την ελπίδα της σωτηρίας των κατοίκων που τον ευλαβούνται με την ίδια θέρμη που είχαν και οι πρόγονοι τους που τον δημιούργησαν αλλά και αυτόν που τον διατηρούν ως τόπο λατρείας και προσευχής ως παρακαταθήκη μυήσεως προς την σωτηρία των ψυχών, τόσο των ντόπιων, αλλά και όλου του χριστιανικού κόσμου της εποχής του σημερινού υλικού ανθρώπου.

Στην προσπάθεια αυτή τόσο την υλική αλλά και την πνευματική συμβάλει το σύνολο της πόλεως του βασιλικού τόσο με τον ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ κ . Χρυσόστομο (Τριανταφύλλου) ο οποίος κατάγεται από την πόλη του Βασιλικού  και της ενορίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, αλλά και με τούς Ιερείς της πόλεως όπως βέβαια και του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού τον κ. Θεοχάρη Μπασιάκο κ. Γεώργιο Νικολάου κ. Παναγιώτη Νικολάου κ. Ιωάννη Χαλιώτη και των κυριών που βοηθούν σ΄ολα τα έργα αγάπης της ενορίας αυτής, δια μέσου διάφορων επιτροπών όπως του Φιλοπτώχου ταμείου και του Πνευματικού Νεανικού Κέντρου.

Η ιστορία συνεχίζει να γράφεται για την πόλη του Βασιλικού, όπως και στο παρελθόν, γύρω από την Θρησκευτική λατρεία και αγάπη των ανθρώπων της. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι και η πανήγυρης του Ιερού Ναού που κρατά και συνεχίζει να εορτάζεται με την όλη μεγαλοπρέπεια τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Όπως τότε λοιπόν όπως αναφέρεται και στην πορεία της ιστορίας της πόλεως μας του βασιλικού ότι την εορτή του Δεκαπενταύγουστου ο Μιαούλης παλικαράκι 17 χρονών ερχόταν με την παρέα του στην εορτή της Παναγίας μας του Βασιλικού που προσευχόταν και χόρευε.

Έτσι και μέχρι και σήμερα οι νέοι του βασιλικού με κέντρο πάντοτε τον τόπο λατρείας τους τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνεχίζουν και γράφουν την δική τους πορεία και σταδιοδρομία με την βοήθεια της Κυρίας Θεοτόκου.

Πηγή: http://koimisis-theotokou.gr
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας