Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Για το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου

Η ομιλία του είναι η ακόλουθη:

«Από την αρχή της χρονιάς έχει αρχίσει μια επικοινωνιακή τακτική από πλευράς της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό για το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πάρει πάνω του το ζήτημα, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει ότι η Κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση που θα υπηρετεί δύο βασικά κριτήρια:

Θα προστατευθούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και δεν θα καταρρεύσει η αγορά των ακινήτων.

Μα η ρύθμιση που υπάρχει υπηρετεί και τα δύο.

Τη πρώτη και μοναδική κατοικία που η αντικειμενική της αξία δεν είναι πάνω από 200.000 ευρώ.

Κανένας από αυτούς δεν είναι και δεν έχει κανένα λόγο να είναι μπαταχτσής. Εξάλλου πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 23% των στεγαστικών βρίσκονται σε καθυστέρηση κι όλοι αυτοί οι πιστούχοι έχουν μεν αδυναμία να υπηρετήσουν τα δάνειά τους , πράγμα που γνωρίζουν πολύ καλά οι τράπεζες αλλά με την αξία των υποθηκών τους προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη κάλυψη από τις προβλέψεις των τραπεζών.

Δηλαδή με απλά λόγια όλα τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν για τις τράπεζες σημαντικό στοιχείο του ενεργητικού τους ακόμη και αν είναι καθυστερημένα, ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο για τα καταναλωτικά που το 43% ήδη βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Όσον αφορά την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων αρκεί να αναφερθεί ότι ήδη βρίσκονται αυτή τη στιγμή αδιάθετες περίπου 200.000 κατοικίες και με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα προστεθούν κι άλλες 150.000 που είναι σήμερα υπό προστασία. Αυτό θα σημάνει πραγματική κατάρρευση για τη συγκεκριμένη αγορά.

Κι αυτό είναι σίγουρο ότι δεν το θέλουν οι ελληνικές τράπεζες , αφού θα αυξηθούν οι επισφάλειες τους και οι προβλέψεις τους και κατά συνέπεια θα υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων για τη κάλυψη των επιπλέον ζημιών.

Μήπως μπορεί η Κυβέρνηση να μας πει γιατί το κάνει;

Εμείς πιστεύουμε γιατί υποκύπτει στις εντολές της τρόϊκας που θέλει να καταρρεύσει η αγορά των ακινήτων για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία οι ιδιωτικοποιήσεις και κατά συνέπεια να πετύχουν τη πλήρη άλωση του ελληνικού πλούτου. Η τρόικα είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση που μπορεί μέσα από ένα πρόγραμμα διαγραφής οφειλών - χωρίς να διακινδυνεύσει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών - και ρυθμίσεων που μπορούν να υπηρετηθούν, να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας , όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει το ελληνικό δημόσιο να θέσει υπό τον έλεγχό του το τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζω κλείνοντας ότι μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2013 το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι στην Εθνική 84%, στην Πειραιώς 81%, στην Άλφα 84% και στη Eurobank 93%».
Δημοφιλή σήμερα

Σχολή ποδοσφαίρου El Classico FC στην Χαλκίδα

Σχολή ποδοσφαίρου El Classico FC στην Χαλκίδα

13/09/2013
Η σχολή ποδοσφαίρου El Classico F.C. λειτουργεί από το 2007 έως και σήμερα στην Χαλκίδα....
Ακινητοποιημένοι οι συρμοί του τρένου από Αθήνα προς Χαλκίδα λόγω βλάβης

Ακινητοποιημένοι οι συρμοί του τρένου από Αθήνα προς Χαλκίδα λόγω βλάβης

25/09/2017
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακινητοποιημένοι είναι οι συρμοί σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου από τις ...
Μικροί και μεγάλοι στους αγώνες δρόμου του 1ου Edipsos Multisport and Wellness Festival  στην Αιδηψό

Μικροί και μεγάλοι στους αγώνες δρόμου του 1ου Edipsos Multisport and Wellness Festival στην Αιδηψό

25/09/2017
Λίγες μόνο ημέρες έμειναν πριν την έναρξη του 1ου ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας