Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αθάνασιος Μπουραντάς, στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με θέμα: «Μέτρα αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, και μέτρα για το κλείσιμο εργοστασίων χωρίς καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους».
Θανάσης Μπουραντάς
Θανάσης Μπουραντάς

Η επιστολή του είναι η ακόλουθη:

Κύριε Υπουργέ,

Η Χώρα συνολικά αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να μην έχουν δυνατότητα να επιβιώσουν.

Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 27%, αλλά υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%.  Σύμφωνα με έρευνες της ΓΣΕΕ, υπάρχουν τουλάχιστον τρείς περιοχές, μεταξύ αυτών και η Εύβοια, στις οποίες η αποβιομηχάνιση συντελείται με τρομακτικούς ρυθμούς.

Στην Εύβοια ελάχιστα εργοστάσια εξακολουθούν να υπολειτουργούν ακόμα. Τα περισσότερα έχουν κλείσει και όχι μόνο έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποζημιώσει τους εργαζόμενους, δεν έχουν πληρώσει δεδουλευμένες αποδοχές, ενώ δεν έχουν δώσει καταγγελίες των συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι μετέωροι να μην γνωρίζουν τι ισχύει για αυτούς, να μην έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν και η πολιτεία να είναι αδιάφορη και απούσα.
Αναφερόμαστε στην Βιομηχανία Ξύλου «ΣΕΛΜΑΝ», στην NEOSET και στην Χημική Βιομηχανία ΙΝΤΕΡΚΕΜ.

Επίσης υπάρχει το πρόβλημα του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της LAFARGE στη Χαλκίδα, που έχει ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας, αλλά δεν έχει δώσει εξηγήσεις ποια θα είναι η προοπτική.

Η επιχείρηση απολύει το 5% των εργαζομένων κάθε μήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει αύριο, ενώ βλέπουν το μέλλον σκοτεινό, αφού προοπτική απασχόλησης δεν υπάρχει στην Εύβοια και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πολίτες αναρωτιούνται, αν είναι δυνατό οι επιχειρήσεις να έχουν την ευχέρεια να κλείνουν προσωρινά όπως φαίνεται το εργοστάσιο και ενδεχομένως να επανέρθουν αργότερα, ίσως με άλλο προσωπικό την στιγμή που ο Νομός έχει τεράστια ανεργία;

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Η ανεργία όπως προαναφέρθηκε έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και κάθε μέρα αυξάνεται. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει τον μέσο όρο της ανεργίας που είναι πράγματι πολύ υψηλό, αλλά κανένας δεν αναφέρεται στις περιοχές στις οποίες η ανεργία πηγαίνει προς το 40% και κανένας αρμόδιος δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για μείωση των επιπτώσεων.

Η Περιφέρεια Στερεάς, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, έχοντας επίγνωση της ζοφερής πραγματικότητας, η οποία επικρατεί στην Εύβοια, απευθύνεται σε εσάς και στην Ελληνική Πολιτεία ευρύτερα, ζητώντας επιτακτικά να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και για την ανεργία και την ανάπτυξη της Εύβοιας.

Είναι για μας αδιανόητο, να βρίσκεται η ανεργία στην Εύβοια σε αυτά τα ύψη, χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να ζήσουν και να μη γίνεται τίποτε ουσιαστικό.
Ζητάμε να ορίσετε συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου με την Περιφέρεια Στερεάς, το συντομότερο δυνατό με την συμμετοχή των Προεδρείων των τριών (3) Σωματείων, όπως προαναφέρθηκαν και να ενημερωθούμε τι σχεδιάζει η LAFARGE για τη Χαλκίδα.

Είναι εξαιρετικής προτεραιότητας θέμα, η επεξεργασία μέτρων και τρόπων άμεσης αντιμετώπισης της τεράστιας ανεργίας στην Εύβοια και της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Αθανάσιος Μπουραντάς 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας