Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλλε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος, στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη, με θέμα: «Τι οφείλει το Ταμείο Μολυβιάτη¨ στην Εύβοια»;
Κώστας Μαρκόπουλος
Κώστας Μαρκόπουλος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Το καλοκαίρι του 2007, εκτεταμένες πυρκαγιές έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυσικών οικοσυστημάτων και γεωργικών εκτάσεων καταστρέφοντας φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, επιχειρήσεις, δίκτυα και υποδομές. Η Εύβοια ήταν ένας από τους νομούς που επλήγησαν. Σε περισσότερους από 10 δήμους και χωριά, οικίες χάθηκαν, πλούσιες δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν και ατυχώς θρηνήσαμε έξι ανθρώπινες ζωές από την καταστροφική λαίλαπα.

Τον Αύγουστο του 2007, ιδρύθηκε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και με σκοπό τη  χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Η τραγωδία ξεσήκωσε ένα κίνημα αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί από δωρεές στο ταμείο ένα ποσό περίπου 210 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2008 συντάχθηκε από το τότε Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές». Μία από τις πηγές της χρηματοδότησης του πλαισίου αυτού ήταν και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο ταμείο Μολυβιάτη. Το γενικό δε σύνολο της χρηματοδότησης των πυρόπληκτων περιοχών υπολογίστηκε σε 2.232,3 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με το Ν. 3895/2010, στο γενικότερο πλαίσιο της κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα και από 1/1/2011 τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/05/2011. Το σύνολο των εισφορών και τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπα, τα οποία ανέρχονταν σε 118.324.384,80 ευρώ περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και οφείλουν να διατίθενται για την υλοποίηση του σκοπού των εισφορών ή δωρεών που αυτές έχουν δοθεί.

Το ταμειακό υπόλοιπο μεταφέρθηκε σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος με την επωνυμία «Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων». Η αρμοδιότητα μεταφοράς αιτούμενων ποσών περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η αρμόδια διεύθυνση Δ24, από τον Μάϊο 2011 έως Απρίλιο 2013, ικανοποίησε αιτήματα χρηματοδότησης φορέων για έργα σε πυρόπληκτες περιοχές ύψους 27.686.811,15 ευρώ. Από αυτά 1.279.565.,69 ευρώ αποδόθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργα που είχαν ήδη εγκριθεί από το ταμείο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το νέο ταμειακό υπόλοιπο τον Απρίλιο 2013 ανήρχετο σε 92.717.809,39 ευρώ.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε το Δεκέμβριο 2012, η επιλογή νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνεται από τις Περιφέρειες μετά από προτάσεις των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Οι εγκεκριμένες από τον Περιφερειάρχη προτάσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στην ίδια ΚΥΑ του Δεκεμβρίου 2012 καθορίζεται και το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν ανά Περιφέρεια για νέα έργα από το 2013 και εφεξής, σε συνολικό ποσό 47.500.000 ευρώ, εκ των οποίων 7.000.000 ευρώ θα διατεθούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει τη χρήση του νέου ταμειακού υπολοίπου που προκύπτει στο Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων, ύψους περίπου 45 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά από σχετική έρευνα, εξέδωσε πόρισμα για το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη, στο οποίο προκύπτουν αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμία διοχέτευσης κονδυλίων στις πραγματικά πυρόπληκτες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007. Ειδικά για τις παρελθούσες χρηματοδοτήσεις, η Επιτροπή επιμένει ότι δεν τηρήθηκε η αναλογικότητα, ενώ «από τους δήμους και τις Περιφέρειες -που είναι οι εντεταλμένες αρχές για να προτείνουν και να αξιολογήσουν έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών- δεν τηρήθηκε ο όρος αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών ως όρος αξιολόγησης και εκταμίευσης των κονδυλίων αυτών».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, βιώνεται στην πλέον έντονη μορφή της από τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 6 χρόνια μετά, δεν έχει φτάσει σ’ αυτούς ούτε η βοήθεια που το κράτος τους υποσχέθηκε αλλά ούτε τα χρήματα που οι συμπολίτες τους εμπιστεύθηκαν στο κράτος να διαχειριστεί και να τους τα αποδώσει. Είναι εγκληματικό ύστερα από 6 χρόνια και υπό τις σημερινές συνθήκες να λιμνάζουν χρήματα στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών και να μην αποδίδονται στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, η Εύβοια παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας της χώρας και οι πληγέντες κάτοικοι της από τις πυρκαγιές του 2007 παραμένουν αδικημένοι από την αναποτελεσματικότητα και την χρονική καθυστέρηση με την οποία η Ελληνική πολιτεία πραγμάτωσε την αρωγή της και αναμένουν εναγωνίως την βοήθεια της. Πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης βοήθειας από το κράτος στους πληγέντες, τα έργα ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών θα δώσουν εργασία και αναπτυξιακή ανάσα στην «υπό κατάρρευση» οικονομία της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

1) Πού θα χρησιμοποιηθεί το νέο ταμειακό υπόλοιπο ύψους περίπου 45 εκατ. Ευρώ, που προκύπτει μετά και την κατανομή πιστώσεων της ΚΥΑ 55923/ΔΚΠ 353/18-12-2012; Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποσό αυτό;

2) Σε ποιές περιοχές και σε ποιά έργα κατανεμήθηκε το ποσό του 1.279.565.,69 Ευρώ, που είχε αποδοθεί από τα χρήματα του ταμείου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τον Μάϊο 2011 έως τον Απρίλιο 2013; Να κατατεθούν σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

3) Ποιό ακριβές ποσό από τα 15.557.889,48 Ευρώ που αφορούν χρηματοδοτήσεις μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά την περίοδο Μάϊος 2011 - Απρίλιος 2013, κατευθύνθηκε στην Στερεά Ελλάδα, σε ποιες ακριβώς περιοχές και σε ποιά έργα; Να κατατεθούν σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

4) Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα με τις προτάσεις των Δήμων για χρηματοδότηση έργων με χρήματα του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων που έχουν πάει στις περιφέρειες και αφορούν τη χρήση των 47.500.000 Ευρώ που κατανέμονται με την ΚΥΑ 55923/ΔΚΠ 353/18-12-2012.

5) Έχετε λάβει πρόνοια και έχετε καταστήσει σαφές στους Δήμους, ότι τα χρήματα του πρώην ταμείου Μολυβιάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών από τις φωτιές του 2007, όπως αυτές οι περιοχές οριοθετούνται σε ΚΥΑ του 2007;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας