Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την προσεχή Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχει φέρει στο φως η ανασκαφική έρευνα στα ριζά του λόφου της χερσονήσου της Ξερόπολης, αμέσως μετά-ανατολικά από τον παραλιακό οικισμό Λευκαντί.
Ξερόπολη Λευκαντίου (αεροφωτογραφία)
Ξερόπολη Λευκαντίου (αεροφωτογραφία)

Από το 1964 και την πρώτη ανασκαφική εργασία από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή έως το 2003, με την επανεκκίνηση της σωστικής ανασκαφής και της αρχαιολογικής έρευνας από την Ειρήνη Σ. Λαιμού (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Packard) και μέχρι σήμερα, σε μια διαδρομή 50 χρόνων, οι ανασκαφές στον αρχαίο οικισμό της Ξερόπολης στο Λευκαντί, αποδεικνύονται συναρπαστικές και ρηξικέλευθες ως προς τις γνώσεις μας για την πρώιμη Ελληνική ιστορία.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε  συνεργασία με την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Από τις 5 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους, ξενάγηση του κοινού στο χώρο της ανασκαφής.

Θα ακολουθήσει, στις 8:45 το βράδυ, η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ανασκαφής, δρ  Ειρήνη Σ. Λαιμού, με θέμα «10 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας» και περιεχόμενο την (μέσω προτζέκτορα και οθόνης) παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων στην Ξερόπολη.

Στη συνέχεια, ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης, ως Τήνελλος, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Λόγια-Φτερά» για το αρχαίο Λευκαντί.

Επίσης θα γίνουν ομιλίες και από την προϊσταμένη των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, Παρή Καλαμαρά και τους αρχαιολόγους τους Δημήτρη Χριστοδούλου («ο Ληλάντιος Πόλεμος») και Νίκο Κοντογιάννη («Μεσαιωνικά Μνημεία περιοχής Ληλαντίου»).

Ενώ, το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα καλύψει η ορχήστρα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ληλαντίων.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας